StoryEditorOCM
Zadar plusODJEL ZA TURIZAM I KOMUNIKACIJSKE ZNANOSTI SLAVI 25 GODINA

Predstavljeni rezultati istraživanja turista s kruzera i niskotarifnih kompanija, budućnost studija okrenuta ka digitalnom komuniciranju i baštini

Piše Antonia Žgela
11. prosinca 2019. - 16:51
turizam1-111219

Točno 25 godina prošlo je od osnutka Odjela za turizam i komunikacijske znanosti čija je obljetnica kontinuiranog rada proslavljena u srijedu u Kneževoj palači.

Rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican istaknula je kako je Odjel za turizam i komunikacijske znanosti jedan od najperspektivnijih odjela na Sveučilištu te dodala kako usprkos svim teškoćama raste broj studenata na Odjelu, a djelatnici napreduju. Radi se o  jedinstvenom odjelu koji ima svoj projekt "Ritam kulturizma", manifestaciju koju su inicirali studenti a traje već deset godina.

- To je i odjel koji prednjači u prijavama i angažmanima projekata, pa vam želim da i nadalje ostvarujete visoke rezultate, okupljate najbolje vanjske suradnike i surađujete s najznačajnijim visokoškolskim i znanstvenim institucijama. - kazala je rektorica Vican.

Pročelnica Odjela izv. prof. dr.sc. Ljiljana Zekanović Korona nešto više je rekla o počecima Odjela, koji sežu u 1972. godinu, kada je Pedagoška akademija pokrenula dvogodišnji turistički stručni studij humanističke orijentacije s dva smjera - Turistička kultura i Selektivni turizam. Svoje današnje ime Odjel za turizam i komunikacijske znanosti dobio je 2009. godine.

- Prepoznati smo po kreativnosti, primjeni znanja u praksi, ulaganju u studente, nastavnike i tehnologiju, suradnji s partnerima, tvrtkama i organizacijama, moderno opremljenim računalnim dvoranama, mobilnosti studenata, sustavu za daljinsko poučavanje, kreiranju i organizaciji manifestacija, putovanjima te osmišljavanju projekata - istaknula je pročelnica Zekanović Korona.

Na proslavi obljetnice izv. prof.dr.sc. Božene Krce Miočić predstavila je rezultate istraživanja na temu "Profil, ponašanje i stavovi kruzerskih turista u luci Gaženica u 2019. godini" koje su naručili TZ Zadarske županije i Lučka uprava. Slično istraživanje na putnicima niskotarifnih kompanija u Zračnoj luci Zadar prestavila je dr. sc. Gabrijela Vidić koja je ukazala kako je ove godine bilo manje turista više platežne moći, a kao glavni problem u Zadaru navodi opremljenost plaža, kvalitetu javnog transporta i gužve.

Profesor Tomislav Klarin za kraj je predstavio rezultate projekta Innoxenia - Innovation in Tourism in the Adriatic-Ionian Macroregion ostvaren u suradnji s ustanovom INOVAcija. Ivana Lozo najavila je buduće aktivnosti na Odjelu koje će uključivati nove eko akcije.

Odjel planira izraditi dva nova programa na diplomskoj razini usmjerena prema digitalnom komuniciranju i baštini kako bi se  približili potrebama tržišta rada, prateći promjene koje donosi korištenje suvremenih tehnologija.

17. travanj 2024 00:24