StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: KUD BLEKE I KONJI DODIJELILI NAGRADU ZA ČOVJEKA GODINE

Ako ste barem jednom prošli Voštarnicom ili Reljom sigurno ste čuli pjevanje nagrađenog poštara! Ovogodišnji dobitnik je Milan Bezinović!

Piše I.Ivanac
12. prosinca 2019. - 22:25
bleke_i_konji1-121219

KUD Bleke i Konji na čelu s Eniom Meštrovićem i ove su godine, četvrti puta, dodijelili nagradu za „čovjeka godine“. Kao i uvijek, laureati sve do zadnjeg trenutka ne znaju da su uopće nominirani, a kamoli da će dobiti nagradu. Ovogodišnji "čovjek godine" je Milan Bezinović, poštar s Voštarnice koji već 34 godine uveseljava sve stanovnike ovog kvarta. Ako ste barem jednom prošli Voštarnicom ili Reljom i čuli kako netko pjeva iz sveg glasa, zasigurno je to bio ovogodišnji laureat. 

Nagrada je Milanu dodijeljena u Veslačkom domu u Jazinama, a cijela ekipa je popularnom poštaru napravila pravo iznenađenje jer su se prilikom njegovog dolaska svi sakrili i na kraju ga „prestrašili“. 

- Sin Tonči je tu trenirao veslanje, a prošle godine je bio drugi sportaš u gradu. Kazao mi je da u veslačkom imaju neku zakusku s roditeljima i da ja trebam doći i evo me. Stvarno su me iznenadili, ali lijep je osjećaj. Poštar sam već 34 godine. Biti poštar je lijepo i zanimljivo, a ja volim raditi s ljudima. Prije su se poštaru radovali jer smo donosili lijepe vijesti, a sada smo ružne, račune, ovrhe i opomene, ali ja još uvijek nekako uspijem nasmijati ljude, kazao je skromni i veseli Milan. 

Prvi dobitnik nagrade „čovjek godine“ Neven Kožul, Milanu je napravio tortu, a na kraju su svi zajedno zapjevali „Neka cijeli ovaj svijet“. 

- Čovjek godine je poštar Milan koji zadnjih 30 godina ne raznosi samo poštu, već raznosi dobru volju. To je čovjek kojeg kada god vidite i sretne vam pjeva ili nešto izrecitira, to je strašan oblik dobre volje. Inicijativa za njegovo nagrađivanje je došla između nas i čovjek je nadmoćno pobijedio, ali moram napomenuti kako u gradu imamo toliko dobrih ljudi. Ovo je četvrta godina za redom i sigurno ćemo nastaviti, ako ne mi, nadam se kako će onda netko našu nagradu prepoznati, i da dijele nagrade za duh koji čovjek nosi, kazao je Enio Meštrović dodajući kako nitko od ovih laureata kroz zadnje četiri godine nije znao da će biti nagrađen. 

- U ovoj nagradi nema materijalne koristi, ali vjerujemo kako će srce njemu i njegovoj obitelji biti puno. Dali smo mu plaketu koji rijetki nose. Dobio ju je, a nije podoban, on je blagoslovljen i ima poslanje koje smo mi prepoznali, govori Enio u čijoj je udruzi 30-ak članova. Nažalost, iz godine u godinu, sve ih je manje.

- Razlog zbog kojeg ovo radimo jest da osvijestimo ljude na našu prolaznost i da nas sutra već nema. Kroz ovu godinu nam se dogodilo da smo imali dva smrtna slučaja unutar udruge. Nismo toliko stari, ali u obiteljima se događaju stvari na koje ne možeš utjecati. Gibbon je kazao “već je vrime da se pomirim sa svitom”, mi smo se odavno pomirili, ali dolazi to pomirenje na krajnju naplatu. Ovime se želimo zahvaliti na vrijeme. Želimo dati do znanja koliko je ovaj svijet velik i prolazan te koliko znači kada nekome daš dobru volju i uljepšaš mu život. Ne za razliku od danas kad su nas u ovoj mladoj demokraciji podijelili i posijali među nama toliko mržnje da ljudi više ne mogu osjetiti poslanje zašto su uopće na ovome svijetu. Na ovom svijetu su da dijele dobro i da mogu pomoći svakome jer dobro se dobrim vraća, kazao je Enio dodajući kako su se dosadašnji laureati nagrade „čovjek godine“ cijeli život davali društvu te da su ostali svoji do dana današnjeg. 

- To je velika veličina u ovom društvu. Nažalost danas nije cijenjena, ali je prema našim percepcijama velika, zaključio je Enio. 


A evo i službenog razloga zbog kojeg je poštar Milan dobio nagradu

U našoj mladosti Poštar bi bija iščekivan ka svećenik za blagoslov kuća. Ili penzija ili kartulina, blagdanska čestitka, dikoji dolar ili lira od najbližih što su pobigli iz potribe. Danas Poštar nosi uglavnom račune i opomene. Nije mu se za previše radovati...

...Ali ima ih i koji nose radost na prvu, na ulici, puno prije nego što dođu do poštanskog sandučića. Među njima prednjači naš "Čovik godine" Milan Bezinović, čovik koji sve svoje probleme ostavija doma i ponese sa sobom samo ono najbolje što ima; dobru volju i pismu. I tako već godinama. Godinama.

U ovo doba podjela i mržnje Milan je živi svjedok naše nagrade koja nosi dobru volju i ljubav, rijedak primjerak za razliku od danas kad svak svakom je mater.

Nadamo se dugovječnosti ove nagrade u nadi za očuvanjem duha grada Zadra i njegove kulture.

"Niti je ovaj svijet stvoren samo zbog nas, niti ćemo živjeti vječno!"

U to ime - nazdravlje!

25. travanj 2024 10:06