StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: NAJOMILJENIJA BALETNA PREDSTAVA GOSTOVALA U ARSENALU

Bajkovite izvedbe ukrajinskih balerina oduševile Zadrane

Piše Zadarski.hr
13. prosinca 2019. - 13:09
Orasar_ZD_6

Odmah po prvim najavama gostovanja ukrajinskih baletnih zvijezda činilo se kako se Zadru sprema nešto sasvim posebno, no tek sad, nakon što su Zadrani imali prilike pogledati „Orašara“, jasno je zašto je upravo to jedna od najomiljenijih baletnih predstava diljem svijeta i zašto su baletani koji nastupaju u njemu uistinu prave baletne zvijezde.

„Impozantno!“, „Veličanstveno!“, samo su neki od komentara koji su se čuli nakon što je ove srijede na pozornici rasprodanog Arsenala uprizorena bajka „Orašar“.

Da bajka bude istinski bajkovita pobrinuli su se baletni virtuozi iz trupe Ukrainian Classical Ballet no i sami organizatori u Arsenalu uz podršku Turističke zajednice Grada Zadra, jer ovo izdanje „Orašara“ imalo je nekoliko posebnosti. Uz šampanjac i ručno rađene praline, gledatelji su mogli doživjeti pravu bajku kada su se na sceni s baletanima UCB pojavile balerine zadarske glazbene škole Blagoje Bersa. Ideja spajanja učenika baleta i već dokazanih baletnih zvijezda stigla je iz Arsenala, kako bi se taj prostor još više učvrstio kao centralno mjesto neobičnih susreta te povezivanja zajednice s umjetnošću.

„Kad smo najavljivali ovaj balet, rekli smo kako već godinama radimo na tome da Arsenal bude mjesto susreta i života svih generacija Zadrana, gdje umjetnost i glazba žive s gradom i njegovim ljudima, a jučer se to iznova potvrdilo. Bilo je divno gledati kako naši mali sugrađani stoje uz bok velikim baletnim umjetnicima! Ponosni smo što se sama dvorana pokazala savršenom i za ovakav tip umjetnosti i odlično mjesto za zabavu svih generacija. Sama činjenica da je Arsenal rasprodan danima ranije govori koliko interesa za „Orašara“ ali i sam baletni program u gradu postoji. Veselimo se već sada svim budućim prilikama za suradnju s Artentainment produkcijom, koji su zaslužni za dolazak Ukrainian Classical Balleta“ - izjavila je Marijana Prtenjača iz Arsenala.

Rasprodani Arsenal za ovu večer bio je prilagođen kontekstu pa su tako napravljene galerije za sjedala, a bočna sjedala prvog kata su se doimala kao kazališne lože čime se dočarao ugođaj kazališta, dok se na pozornici izmjenjivala zanimljiva i detaljno isplanirana scenografija popraćena video efektima. Zadrani su baletane Ukrainian Classical Balleta ispratili ovacijama uz vidljivu obostranu želju za ponovnim susretom.

Nakon Dubrovnika i Zadra, rasprodana turneja završava u Zagrebu 15., 16. i 17. prosinca u KD Vatroslava Lisinskog.

18. travanj 2024 20:56