StoryEditorOCM
Zadar plusHUMANITARNA IZLOŽBA ZA UDRUGU "MARE DALMATICO"

Toni Opačić i Marko Lorenzo Blaslov odrekli se honorara, a prikupljeni iznos ide za čišćenje Jadrana

Piše I.Ivanac
14. prosinca 2019. - 23:25
izlozba_fotografije2-141219

Zadarska Varoš, točnije popularni kafić Kult, u subotu ujutro osvano je u prekrasnim fotgorafijama prirode. Riječ je o humanitarnoj izložbi naziva "Putevima prirode" dvojice zadarskih fotografa Tonija Opačića i Marka Lorenza Blaslova koji će prodajom svojih fotografija pomoći udruzi Mare Dalmatico. Naime, momci su se odrekli svog honorara te će sav iznos prikupljen od prodaje fotografija donirati udruzi koja se bavi čišćenjem Jadrana.

-  U našoj blizini usitinu ima prekrasne priode i ne trebamo ići u egzotične zemlje, iako je i putovanje lijepo, da bismo otkrili predivne pjsaže. Fotografijom s bavim malo više od sedam godina, ali mi ona nije primarni cilj, već mi je cilj istraživanje prirode. Prirodu volim ovjekovječiti na fotografijama kako bi joj se izvnova mogao vraćati i ponovno ju osjetiti, govori Blaslov kojemu je ovo prva izložba. Nije čudno što je njegova izložba humanitarna jer su Markovi roditelji poznati zadarski humanitarci.

- Iako najviše volim borviti na planini, moj pogled uvijek ide prema moru. Drago mi je što su ljudi upravo nas prepoznali kao nekoga tko bi prirodu mogao dobro predstaviti svojim radom, istaknuo je Blaslov zahvaljujući se Loreti Bačić, organizatorici izložbe i ambasadorici poznatog kafića koja je glavna i odgovorna za brojne događaje koja bude uspavalu Varoš.

- Ugodno sam iznenađem izložbom, a tek sam na otvorenju izložbe po prvi puta vidio isprintane fotografije. Motivi Marka i mene su usko povezani, obojica smo zainteresirani za prirodu i ono što nas okružuje. Meni je priroda motivacija te su mi mnogi rekli kako ih moja fotografija opušta, a to je ono što ja uvijek tražim u priodi. Naš ritam i način života je ubrzan, a upravo nam priroda omogućuje da se opustimo te nam pruža priliku da satnemo i promislimo o svom životu, kazao nam je Toni Opačić koji je ovo ljeto napravio fotografiju koja je obišla Hrvatsku. Riječ je o slici špilje Golubinka na Dugom otoku.

- Tu je fotografiju bilo jako zahtjevno napraviti zbog jakog snopa svijetlosti koji na jednom mjestu prodire u špilju, dok je u ostatku prostora mrak. Međutim, u jednom trenutku, u određenom preiodu u danu, svijetlost se reflektira od more te obasja cijelu špilju, govori nam Toni čija je popularna fotografija nastala upravo u tom trenutku reflektiranja svijetlosti od more.

- Sve donacije idu u svrhu čišćenja jadranskog podmorja, odnosno udruzi Mare Dalmatico koja se već godinama aktivno bavi čišćenjem. Ovoj udurzi smo željeli donirati prikupljena stredstva zbog toga što je tema izložbe dvaju fotografa upravo priroda i to ona netaknuta i neotkrivena. Zbog globalnih pokreta koji se trenutno odvijaju u svijetu, odnosno zbog mlade aktivistice Grete Thunberg, odlučili smo se donirati novce udruzi koja čuva naše more kako bi našim najmlađima ipak nešto ostavili u nasljedstvu, zaključila je Loreta. 

25. travanj 2024 03:17