StoryEditorOCM
Zadar plusNATJEČAJ ZA SPOMEN OBILJEŽJE ZA ŽRTVE IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA I PORAĆA:

Prvu nagradu osvojio zadarski arhitekt Nikola Bašić!

Piše Zadarski.hr, HDLU
18. prosinca 2019. - 09:59
Bez-naslovaMB1

Nakon provedenog javnog natječaja za idejno likovno rješenje spomen-obilježja za žrtve iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, koje je raspisalo Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji sa Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, prvu nagradu dobio je zadarski arhitekt, akademik Nikola Bašić.

Kao predmet i cilj natječaja ističe se „dobivanje idejnog likovnog rješenja spomen-obilježja koji će se postavljati, sukladno dinamici koju odredi Naručitelj, na mjestima istraženih masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, s troškovnikom za realizaciju“.

- Prvonagrađeni rad ističe se jasnoćom, sažetošću i pročišćenošću oblikovanja. Stroga geometrijska dvojnost kvadrata i kruga nudi, međutim, bogatu interakciju odnosa punine i praznine, plohe i prostora. Naizgledna objektivnost oblika i materije, u svakom specifičnom ambijentu, dobiva mogućnost drugačijega prepoznavanja. Kvadratni okvir i čisti krug ugrađeni su u zemlju i mijenjaju osnovne proporcije postajući poput portala koji korespondira s prirodnom okolinom.

Okrugla ploča nudi relevantne dodatne informacije o položaju stratišta na teritoriju Hrvatske i okolini. Tretman površine od kojih jesu osnovne plohe zagasite, mat pjeskarene, a rubovi ostavljeni sjajni i blistavi što stvara svjetlosnu dinamiku važnu zbog prepoznatljivosti u raznim uvjetima. Dodatna vrijednost rješenja jesu i predstavljena četiri modula veličina čime se osigurava jednostavniji smještaj spomen-obilježja na različitim lokalitetima. Rad je ekonomičan, jednostavan za dobavu i postavljanje na različitim terenima te jednostavan za održavanje – navodi se u obrazloženju odluke.

20. travanj 2024 08:44