StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: MLADI PAR ZADRANA, SANDRA ŽUPAN I IGOR GOIĆ, OSMISLILI INSTAGRAM-PROJEKT NAZIVA ‘THE HORIZONERS’

Putuju Jadranom i svojim pratiteljima otkrivaju sve čari udaljenih i nenaseljenih otoka, skrivenih špilja, olupina brodova i aviona koji netaknuti leže na morskom dnu već desecima godina...

Piše Matea Gugić
29. prosinca 2019. - 11:30
Brusnik_PNG

Veza između tehnologije i putovanja nikad nije bila jača nego danas, a društvene mreže, posebice Instagram, postale su savršen alat za otkrivanje novih destinacija kroz oči (točnije objektiv) drugih turista, ali što je još bolje - domaćih ljudi.

Oni dijele fotografije svoga grada, sela ili otoka te tako, ponekad i nesvjesno, otkrivaju jedan novi svijet budućem turistu koji sve manje želi biti dio masovnog turizma.

Upravo je to, uz izrazito istaknuti avanturistički duh, bila misao vodilja mladom i simpatičnom paru iz Zadra, Sandri Župan i Igoru Goiću. Oni su, naime,  prije ovog ljeta, osmislili Instagram-projekt naziva “The Horizoners”: putovat će Jadranom te svojim pratiteljima otkrivati videom i fotografijom sve čari udaljenih i nenaseljenih otoka, skrivenih špilja, olupina brodova i aviona koji netaknuti leže na morskom dnu već desecima godina...

‘Otkačeni’ bubnjar

- Želimo pokazati Hrvatsku, posebno našu Dalmaciju, u jednom drukčijem svjetlu. Cilj nam je zapravo ljudima, posebno domaćima, otkriti one pomalo ekstremnije lokacije te ih pokušati prikazati na način koji do sad nisu pokazane. Jednostavno, želimo ukazati da takve lokacije postoje, da su tu, u blizini, te da ne trebate otputovati daleko, izvan granica Lijepe naše da bi osjetili adrenalin i ostali osupnuti prirodnim ljepotama - pojasnio nam je na početku razgovora Igor, koji je Zadranima poznat kao otkačeni bubnjar domaćeg heavy metal benda “Rising Dream”, ali i kao snimatelj, redatelj i režiser videospotova, dugometražnih filmova te dokumentaraca.

Upravo ga je taj posljednji dokumentarni projekt, “Legende svjetla”, o 48 hrvatskih svjetionika, inspirirao da pokrene novi avanturistički projekt zajedno sa svojom djevojkom Sandrom.

- Vjerujemo kako postoje slični Instagram profili, ali mislimo da nisu ujedinili tri razine koje ćemo mi ujediniti. Pružit ćemo ljudima pogled iz dubina, znači spojit ćemo ronjenje i speleologiju, zatim ćemo im otkriti skrivena mjesta na našim planinama, a uskoro ćemo im pružiti i atraktivni pogled s visina. Vrlo brzo oboje idemo na tečaj za paragliding - najavljuje nam Sandra uz širok osmijeh.

Ona je inače ovisnica o adrenalinu iako se, nećete vjerovati, bavi šminkanjem i vlasnica je jednog od najpoznatijih make-up profila na Instagramu, SandraMiyagi, s 272 tisuće pratitelja.

- Iako sam oduvijek bila nesputanog duha, nikad nisam imala pravo društvo s kojim bi se mogla upustiti u avanture, roniti ili se pak penjati po planinama i slično. Počela sam se baviti šminkanjem 2015. godine, onako od svog gušta. Iskreno, ni sama ne znam kako se dogodio taj ogroman broj pratitelja. Smiješno je što smo se Igor i ja upoznali prije trinaest godina, tek me prošle pozvao na prvi dejt. I to na Velebit - smije se Sandra, dok Igor ponosno klima glavom.

Za prvi spoj - u planine

- Mislio sam da je izlet u planinu odlična ideja za prvi spoj. Štoviše, odlučio sam da odemo do najveće jame u Hrvatskoj, Mamet, u koju je uskočio i poznati austrijski base jumper Felix Baumgartner. Kad smo konačno stigli do jame, penjući se po 45 stupnjeva jedno sat vremena, Sandra je u daljini ugledala brdo i rekla: “Ajmo ća do tamo.” Rijetko tko bi, kad jednom konačno stigne do željenoga cilja, htio krenuti dalje, istraživati još. Tada sam shvatio da je ona “ta” - uz široki osmijeh govori Igor, gledajući zaljubljeno svoju lijepu i hrabru djevojku.

Sandra je inače uz oca naučila roniti još kao dijete, a Igor je prošao tečaj, kao i onaj speleologije koji Sandra upravo polaže. Sve što ovaj par radi, radi s tolikom strašću da se poželite s njima ukrcati na brod i otići daleko. Ovo su ljeto dva puta po tjedan dana plovili u velikom jedrilicom, pa katamaranom, do udaljenih južnih otoka, od Lastova, Mljeta, Visa, preko Hvara, Brusnika, Sušca, sve do Palagruže...

- To nam je zapravo bilo prvo putovanje na kojem smo ciljali dokumentirati što više toga za Instagram profil. I s obzirom na komentare koji smo dobili od ljudi, prijatelja i totalnih stranaca, mislim da smo napravili odličnu stvar - iskren je Igor koji nam pokazuje pomalo nestvarne fotografije netaknute prirode, magičnog plesa meduza, opasnih ulaza u špilje, visokih hridi, lude vožnje jedrilicom po olujnoj buri, fascinantnih brodskih olupina...

Ma nema straha

Pa dobro, kako ste uspjeli to sve, nije vas bilo strah tako same roniti duboko, ploviti po oluji!?

- Ma nema straha! Nama je na primjer jedrilica bila čak bolja od katamarana jer se više ljulja, ha-ha! Kod nas je pravilo što ekstremnije, to bolje! Za sada ronimo do trideset metara. “Najgore” je kad si u moru, samo želiš dublje i dublje... Jednostavno te zove, privlači! Gledajte, naravno da i u toj našoj ludosti imamo granice, ipak se radi o nepredvidivom moru i jednostavno nikad ne znaš što se može dogoditi. Posebno pazimo kad ronimo u špilje jer izlazi znaju biti jako teški, preuski ili pak strmi, tako da smo se već par puta znali okrenuti. Nismo htjeli riskirati - govori Sandra.

Igor dodaje kako najbolja stvar istraživati podmorje kad tek otprilike znaš gdje se nalazi kakva olupina:

- Na internetu smo našli šturu informaciju o velikoj olupini broda koji leži na dnu od 1945. godine, negdje po sredini Pelješca. Zaputili smo se tamo s namjerom da je pronađemo. Saznali smo samo da se početak olupine nalazi na 27 metara u jednoj uvali, zato smo se spustili na dvadeset metara i krenuli tražiti. Odjednom su se preda mnom stvorili tamni obrisi...

Ja sam doslovno lupio Sandru da ju uputim u to moje otkriće, i taj tren kad je i ona ugledala sjenu tog torpednog broda, samo su joj se oči razgoračile, ha-ha! Ma nema riječi kojima se taj trenutak može opisati! - govori nam Igor dok mi samo možemo zamisliti taj osjećaj kad otkriješ, na dnu mora, davno zaboravljenu olupinu torpednog broda koji je nekad plovio svjetskim morima...

 

Preporuke: Palagruža, Međedina, Golubinka...

- Svakome možemo preporučiti Palagružu, stvarno je predivna, a svitanja na njoj su nešto posebno. Oduševio nas je otočić Brusnik koji izgleda kao drugi planet. Izgleda kao da si na setu Star Warsa. Baš je wow! Ovo naše zadarsko područje većinom je dosta istraženo i do tih atraktivnijih mjesta nije toliko teško doći, ali jug, e to je druga priča! Stvarno ima odličnih skrivenih i teško dostupnih lokacija za koje se trebaš potruditi.
Oduševila nas je i špilja Međedina, koja se nalazi na južnoj strani otoka Mljeta, a čine je dva spojena velika prostora, hola, s otvorima prema moru kroz koje je moguć ulazak. Postoji treći ulaz, najmanji, gdje se u špilju ulazi kroz tunel.
Ma čudo! Iako sve te lokacije želimo sve pokazati javnosti, nikako nam nije želja isprostituirati ih, što se recimo dogodilo špilji Golubinka, kod Sali, koja je danas, zahvaljujući fotkama na Instagramu, postala jako popularna.
I mi, i svi koji dođu nakon nas, moramo biti svjesni da je priroda jako krhka i ako želimo da je generacije poslije naš dožive u punom sjaju, moramo biti izrazito oprezni i vrlo odgovorni - zaključio je ovaj zanimljiv mladi par.

16. travanj 2024 10:27