StoryEditorOCM
Zadar plusČETIRI NAŠE TVRTKE NA NAJVEĆEM TEHNOLOŠKOM SAJMU U LAS VEGASU

Sve su oči uprte u Zadranina Antu Medića i Imoćanina Marija Jukića koji predstavljaju vlastiti tenk!

Piše Novac.hr
8. siječnja 2020. - 10:01
Bez naslova

Najveći svjetski sajam potrošačke elektronike u Las Vegasu, CES 2020., u ponedjeljak je službeno otvorio svoja vrata. U ovih tjedan dana velike i male tvrtke iz cijelog svijeta, njih više od 4500, predstavit će svoje proizvode medijima i posjetiteljima te tako najaviti smjer u kojem će se tehnološki svijet kretati u 2020. godini, piše Novac.hr.

Među tvrtkama koje će ove godine imati svoj štand i priliku svoj proizvod predstaviti pred više do 175.000 posjetitelja našle su se i četiri hrvatske. Najveći broj domaćih predstavnika na CES-u dosad predvodit će domaći studio Iron Bull, koji je sudjelovanje na sajmu osvojio kao pobjednik prošlogodišnjeg Idea Knockout Challengea s idejom robotiziranih modela tenkova. Osim njih, zagrebačka tvrtka Zipato predstavit će svoja rješenja za pametne domove, hardverski proizvođači Sales Peritias svoje POS uređaje i blagajnički softver, a Bandi-tron, trgovac i proizvođač automatiziranih roleta i garažnih vrata, prezentirat će svoju inovaciju SimpleBase.

Ronald Goršić / Cropix

Mario Jukić i Ante Medić

Oči su, međutim, uprte u 25-godišnjeg Marija Jukića i 27-godišnjeg Antu Medića, osnivače tenkovskog startupa Iron Bull i članove ZICER-a (službeno ime tvrtke je Pulsar Laboratories). Oni su i prije samog početka CES-a naišli na probleme jer pravila sajma zabranjuju izlaganje oružja, čak i kad su u pitanju igračke i makete. To, međutim, ne sprečava delegaciju Pentagona da svake godine prošeće sajmom u potrazi za novim tehnologijama, kao što je lani bio slučaj s hrvatskim startupom Orqa i njegovim videonaočalama za upravljanje dronovima, koje su iz očitih razloga privukle izaslanike američkog ministarstva obrane. Prašina se lani podigla i kada je zabranjeno izlaganje robotskog vibratora američke tvrtke Lora DiCarlo, a vlasnica Lora Haddock organizatore je optužila za rodnu diskriminaciju. Ove godine, ako je suditi po najavama, izlaganje seksualnih igračaka je dozvoljeno, a organizatori su popustili i pred prezentacijom "oružja". Dečki iz Iron Bulla javili su nam se iz Las Vegasa, grada koji, kako kažu, "treba iskusiti i doživjeti", i umirili nas potvrdivši da je situacija pod kontrolom.

- Da, sve je okej. To su pravila CES-a, ali u dogovoru s organizatorima izvadili smo mehanizam za ispaljivanje projektila iz oba izložbena tenka i tako zaobišli zabranu - javio je Mario Jukić i dodao da su na izložbu donijeli dva tenka za demonstraciju, američki Pershing i njemački Tigar. Cilj im je, kažu, pronaći investitora za "franšiziranje njihova glavnog proizvoda" - Ironbull Arene, ambiciozne "real-life" igraonice za borbu pametnih tenkova.

- Ovo nam je prvo sudjelovanje na CES-u i atmosfera je ovdje apsolutno nevjerojatna. Očekivanja su nam, naravno, da ćemo se dobro zabaviti i iskusiti sve ovo na najbolji način. S poslovne strane, nadamo se dobrim kontaktima i interesu investitora za našu franšizu - kaže Jukić sa svog štanda u Eureka Parku, dijelu sajma na kojem će svoje inovacije izlagati startupi iz cijelog svijeta.

Zagreb, 220119.
Hotel Esplanade.
Predstavljanje inteligentnog pretinca za Door20four za kljuceve i kartice.
Na fotografiji: Matija Puskar, Vatroslav Bandic, Marina Mazic Bandci.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ronald Gorsic / CROPIX

Vatroslav Bandić u sredini

Vatroslav Bandić, direktor zagrebačke tvrtke Bandi-tron, koji je od ponedjeljka ujutro u Las Vegasu, javio nam je da je atmosfera na sajmu odlična te da bi ovogodišnji CES trebao biti najveći do sada. Njegova je tvrtka, koja se bavi proizvodnjom i zastupništvom automatiziranih građevinskih proizvoda, ove godine na sajmu zahvaljujući poticajima Hamag-Bicroa.

- Prošle smo godine na sajmu bili kao posjetitelji i bili smo oduševljeni organizacijom i veličinom, zato nam je čast da ove godine imamo priliku predstaviti naš SimpleBase, koji je CES prepoznao i odabrao kao inovaciju u području pametnih gradova - odgovorio nam je Bandić. SimpleBase, dodaje, modularni je kalup za betoniranje postolja za motore kliznih ograda, rampi i ostalih građevinskih elemenata.

- Očekujemo da će naše rješenje biti prepoznato i da ćemo naći lokalne partnere za distribuciju SimpleBasea na američkom tržištu - kaže.

Krešimir Francetić, direktor tvrtke Sales Peritias koja se bavi izradom blagajni, POS uređaja i softvera, javio nam je da je već velika gužva u hotelima Las Vegasa i da se upravo pripremaju za odlazak na svoj štand.

- Izlagat ćemo naše uređaje, konkretno dvije vrste blagajni, a prezentirat ćemo i naš blagajnički softver i payment rješenje. Očekujemo dobar interes i sklapanje novih poznanstava koja bi mogla dovesti do novih suradnji - rekao nam je Francetić, kojem je ovo prvo sudjelovanje na CES-u.

Što se susjednih zemalja tiče, svoje predstavnike ove godine neće imati Slovenija i Srbija, a iz Bosne i Hercegovine u Las Vegas stiže tvrtka Martiantec. Na njezinoj web stranici stoji da se bavi dizajnom i proizvodnjom futurističkih proizvoda, s vjerom da će nas tehnološki napredak jednog dana odvesti na Mars.

AFP

Sony je predstavio prototip električnog autombila Vision-S

Osim malih tvrtki i startupa, CES je poligon i za proizvode velikih igrača. Iako su velike kompanije, kakva je, primjerice, Apple, posljednjih godina izbjegavale sudjelovanje i spektakularne najave na CES-u i za to su se organizirale privatne prezentacije, stvari se sada mijenjaju. Ako je suditi po ovogodišnjim predstavljanjima velikih kompanija, 2020. će biti godina električnih automobila. Zasad je japanska korporacija Sony predstavila Sony Vision-S, električni automobil sa 30-ak različitih senzora, električnim motorom i nekoliko širokih ekrana u unutrašnjosti. Uz to, najavili su i PlayStation 5, ali je njihova prezentacija, kako pišu mediji, trajala vrlo kratko i ostavila više pitanja u zraku nego odgovora, kao i glavno: planiraju li s Vision-S-om u serijsku proizvodnju?

AFP

Mercedes-Benz predstavio 'Vision AVTR'

Svoj je automobil, u maniri futurističkog kiča, kako CES-u već priliči, predstavio i Mercedes-Benz. Inspiriran filmom "Avatar", Mercedes-Benz Vision AVTR, konceptualni automobil, dolazi osvijetljen plavim svjetlima, s ispupčenim gumama i 33 "ljuske" na zadnjem kraju čija funkcija još nije posve jasna. Iz Mercedesa kažu da je za komuniciranje s ljudima izvan automobila.

Južnokorejski Samsung predstavio je rotirajući televizor koji se okreće vertikalno kao mobitel. Ideja Samsungova Sero TV-a je prilagoditi se puštanju YouTube videa na televizoru koji su portretno snimljeni.

AFP

Samsung predstavio rotirajući televizor koji se okreće vertikalno kao mobitel

Osim tehnologije, CES je platforma i za ostale netehnološke inovatore. Tako je kalifornijska tvrtka Impossible Food predstavila veganski burger i kobasicu s okusom svinjetine. Dobiva se korištenjem heme - molekule koja je biljnog porijekla, a sadrži željezo i podsjeća na krv. Tu se molekulu može pronaći u pravom mesu, ali kemijski ju je moguće proizvesti i bez uzgoja životinja.

15. travanj 2024 16:37