StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: DVORANA GRADSKE KNJIŽNICE BILA JE PRETIJESNA NA PROMOCIJI 'MEDITERANSKOG ARMERUNA'

Knjiga nije slučajno objavljena na 1600. obljetnicu smrti sv. Jeronima. Zato oprosti Gospodine Brunu, Stipi i Marku što su Dalmatinci...

Piše IN
10. siječnja 2020. - 11:30

Multimedijalna dvorana zadarske Gradske knjižnice bila je pretijesna za sve one koji su u četvrtak poslijepodne htjeli biti na promociji knjige „Mediteranski armerun” autora Bruna Ćurka i Stipe Suraća. Sjedilo se na podu, stajalo na nogama, u dvorani i na hodnicima, slušajući promociju preko vanjskih zvučnika kao „prijenos mise”.

Sveučilišni profesori, pomorski kapetani, pisci, novinari, fotoreporteri, fotografi, turistički djelatnici, glumci, redatelji, veliki i mali, žene i majke, djedovi i bake, ljudi od kulture i duha, Dalmatinci i Dalmatinke, Mediteranci i Mediteranke, svi su htjeli čuti i vidjeti što sve krije taj stari kapetanski armerun ta u istim koricama inovativna i tradicionalna knjiga podnaslovljena kao „foto brevijar s interaktivnom kartom Jadrana” koja na 172 stranice donosi „50 amblematskih tema mediteranske ikonografije začinjenih mitovima starih libara sa 167 unikatnih fotografija”.

PREDSTAVLJAMO FENOMENALNO IZDANJE DOKTORA BRUNA ĆURKA I 'DOKTORA' STIPE SURAĆA Dvojica Zadrana napravila su genijalnu knjigu o Dalmaciji: njihov 'Mediteranski armerun' originalan je spoj leksikona, zabave i digitalne tehnologije!

FOTO: OTVORILI SMO ZA VAS 'MEDITERANSKI ARMERUN' Uključite se u interaktivnu igru s blagom i otkrijte posebnosti našeg podneblja: bonacu, cimu, crniku, kamen, konobu, maslinu, morskog konjica, sol, vršu...

Dakle, letere Bruna Ćurka, doktora filozofije, i litrate Stipe Suraća, majstora fotografije, u diskretnom i efektnom grafičkom oblikovanju Marka Gržana i izdanju „Male filozofije”, udruge za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi iz Zadra.

O knjizi su govorili autori i doc. dr. Nenad Vertovšek koji je istaknuo originalnost koncepta i hibridnost sadržaja zbog kojeg „Armerun” funkcionira na više razina kao kompleksna i interaktivna knjiga. Svojim kapacitetom podjednako ispunjava znatiželju generacije knjiških moljaca kao i ovisnika o novim digitalnim sadržajima, a zaokružuje ga „potraga za blagom” u obliku kviza znanja.

„Mediteranski armerun je simboličan prostor drevne povezanosti morskih i uzobalnih bića, mirisavog bilja i krajobraza s običajima i svakodnevnim poslovima Mediteranaca”, istaknuo je Bruno Ćurko, autor 50 esejističkih zapisa o simbolima, pojmovima i motivima Mediterana i Dalmacije koji su u knjizi prevedeni na engleski jezik. Autor izvanserijskih fotografija, Stipe Surać, govorio je o dugotrajnom i zahtjevnom procesu nastanka knjige koja je inicirana prije tri godine na njegovoj izložbi fotografija u Kapetanovoj kuli pod nazivom „Rastočeno vrime”, a Marko Gržan se zahvalio svima na neočekivano velikom odzivu najavivši nove projekte na tragu ovog u kojem je stalo svega 50 pojmova, a moglo ih je više od stotinu.

Iako nije bio među predstavljačima knjige, na kraju vrijedi zabilježiti dvije lucidne opaske Abdulaha Seferovića Sefija. Prva je da je Surać snagom svoje fotografije kreirao potpuno novi izdavački format i, druga, kako nije slučajno da se dvije knjige koje propituju mediteranski identitet Dalmacije i Zadra pojavljuju na 1600. obljetnicu smrti Svetog Jeronima, zaštitnika Dalmacije. Naime, krajem prošle godine objavljena je monografija Miljenka Domijana „Dvije obale”.

„Zato za autore ne bi bilo neprimjereno reći, oprosti im Gospodine jer su Dalmatinci” poručio je Sefi.

24. travanj 2024 11:02