StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: STAN U POZNATOM NEBODERU

Ovoj liječnici ispunila se dvostruka želja, vratila se u rodni grad i u tri mjeseca namjestila svoj novi dom

Piše Slobodna Dalmacija
11. siječnja 2020. - 23:30

Nakon više od desetljeća rada u ravnoj Slavoniji, Vesna je odlučila da je vrijeme vratiti se doma, na more. Nije bio problem pronaći posao, liječnici su “tražena roba”, a tada se trebalo skrasiti, sviti gnijezdo, naći kvadrate koje će nazvati domom, piše Slobodna Dalmacija.

– Sanjala sam o otvorenom prostoru, sve u jednom, a da je opet sve odvojeno – smije se Vesna.

Uspjela je u naumu i pronašla 43 kvadrata u neboderu u splitskoj Ljubićevoj ulici.

Znate i sami kakvi su naši stanovi: hodnik, pa zid, opet hodnik, ali uz pomoć arhitektica uspjela je u samo tri mjeseca renovirati prostor.

Zidovi su srušeni, naravno oni koji su se smjeli ukloniti, a od jednosobnog stana nastao je prostor koji vas svojom bjelinom duboko uvuče u priču.

Spavaonica u staklu

Kupaonica je dovoljno velika da je se može zvati svojevrsnom spa-zonom, odmah pokraj nje je “walk-in closet”, ormar koji služi i kao spremište i kao skladište i kao mjesto gdje se ne morate brinuti hoćete li izgubiti i vrijeme i živce mijenjajući odjeću iz sezone u sezonu.

Tu je, jednostavno, sve na svome mjestu. Kuhinja je – a Vesna priznaje da, premda je dobra kuharica, nije baš luda za svakodnevnim kužinavanjem – sasvim dovoljna za ono što joj treba.

– Ravne plohe, prostor u kojem mogu i pripremati hranu i blagovati, sve sam to dobila u mojem malom kantunu. Premda, sada nakon godine stanovanja ovdje primjećujem što sam mogla drukčije urediti, ali ima vremena, promijenit ćemo – rekla nam je.

Kad se prostor otvorio, trebalo je pronaći mjesto za krevet, za dio koji će biti spavaći, a Vesna opet nije željela da se ozida. Stoga je podigla spavaći dio na razinu više od ostatka stana i zatvorila ga staklenim plohama. Tako je spavaća soba tu, a opet i nije – jer se lako odvoji od svega.

– Ostvarila mi se želja da kad otvorim oči, iz kreveta vidim more – veli nam.

Do dolaska u Split gledala je u – Bosut.

– Nakon mirne zelene rijeke s drezgom, gledati more veliki je pomak, pogotovo za Dalmatinku zarobljenu u Slavoniji – kaže nam.

Dnevni prostor nije velik, ali je svakako udoban. Tu je kauč na kojem Vesna, ovisno o dijelu godine, bojama mekanih dekica i jastučića mijenja izgled svojeg stana.

– Htjela sam minimalistički uređen, moderan prostor, drukčiji od onih koje viđam, i stvarno vjerujem kako sam u tome uspjela – veli nam. I stvarno je uspjela.

Dok šetate prostorom, zapažate brojne detalje: uspomene s putovanja, ukrase kojima nije mogla odoljeti, knjige koje će uvijek čuvati. Svaki taj detalj čini bjelinu njezina doma veličanstvenom i toplom.

19. travanj 2024 08:36