StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: EKIPA SA ZIDIĆA DOBILA SVOJE MJESTO NA POLUOTOKU

Vlasnik Božo Matulić: "Trooper" vraća rokerski duh u Zadar, a ime mu je dala moja žena, stara metalka!"

20. siječnja 2020. - 18:45

- Vi bi sad htjeli neku priču, ali priče nema. Zapravo, priča je da je gradu falio onaj stari rokerski duh, a meni ga je bila želja vratiti – iskreno je na početku razgovora rekao Božo Matulić, vlasnik novog rock bara „Trooper”, koji se nalazi u samom srcu Poluotoka, u Ulici Jurja dalmatinca, paralelno uz Kalelargu, iza HNK Zadar, a koji je otvoren prošlog petka.

U polumraku pomno uređenog bara, sjeli smo na visoke drvene sjedalice točno ispod slika najpoznatijih rokera svijeta, Alice Coopera, Mikkey Deea, Rob Halforda, te otkačene ekipe iz Led Zeppelin i AC/DC-a.

- Znate, dok nitko nije opazio rock je nestao s kompletne zadarske scene... - nastavlja Božo, dok njegov konobar glasno iza šanka dobacuje:

- Svi tzv. rock kafići u Zadru su prenamijenjeni jer su se rokeri „naselili” unutra, nikad nitko nije ovako startao od početka – objašnjava nam te daje primjere "Kantuna", "Lotusa", "Zodijaka"...

Zapravo, kao i mnogim stvarima u Zadru, i rocku se dogodio – turizam. Gotovo su sva alternativna mjesta u gradu pregažena pred masovnom turistifikacijom te su njihovi gosti, mahom mladi rokeri i metalci ostali zaboravljeni, bez svog prostora, na marginama društva.

- Mi smo zapravo „ekipa s rive”, sa zidića, tamo smo se okupljali, pili, zezali sve dok se nisu pootvarali restorani sa ogromnim štekatima... Bili smo prisiljeni otići, snaći se... Jednostavno želio sam toj ekipi, ali i mlađim naraštajima, pružiti jedno mjesto za takva druženja uz glazbu koju svi jako cijenimo i volimo - govori Božo koji je inače po struci kuhar i ugostitelj, vlasnik konobe "Vila Velebita".

Kako nam je najavio ovaj bajker, u „Trooperu” će se stalno održavati razne svirke uživo, u unplugged verzijama.
- Ugostit ćemo sve zadarske ulične svirače, koji su jako talentirani glazbenici, ali dat ćemo priliku i svim drugima da se pokažu i dokažu u sviranju: tko misli da zna svirati gitaru, može sebi platiti cugu s pjesmom! Naravno ako netko želi svirati cijelu večer, nešto će i zaraditi – govori uz osmijeh Božo koji je cijeli bar opremio i svojim instrumentima, gitarama i bubnjevima.

Ovaj prvi zadarski rock bar dobio je naziv po poznatoj pjesmi Iron Maidena, za koji se izborila Božina žena.
- Iako sam ja imao druge neke ideje, i „Trooper” nije bio moj prvi izbor, ona je stara metalka, pa nije bilo kompromisa s imenom! Ha-ha – smije se ovaj simpatični roker kojem je cilj da Zadranima pruži odmak od narodne glazbe za koju tvrdi da „vlada u gradu, a ne prevladava”.

- Ne bi vjerovali, čak su nam i konzervatori, stari rokeri, sami dolazili i nudili pomoć bez da smo je tražili. Stvarno su reakcije ljudi pozitivne, a odaziv na otvorenje bio je puno veći nego što smo očekivali – zaključio je Božo, pozdravljajući nas, dok u pozadini svira „Highway to hell"...
 

FISKALNA BLAGAJNA IZ 19. ST.

- Imamo fiskalnu blagajnu iz 1800. i neke godine – zeza se Božo referirajući se na staru pisaču mašinu koja izgleda kao da ispala iz kakvog kaubojskog filma. Uklopila se savršeno u pubovski ambijent ovog zanimljivog lokala, baš kao i stari fotoaparat koji vas "promatra" s plafona, iznad šanka.
25. travanj 2024 23:29