StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: ARHEOLOŠKA OTKRIĆA NA SAMO 15 CM DUBINE

Na gradilištu novog studentskog doma u Zadru pronašli 27 grobova i antičku cestu!

Piše MG
23. siječnja 2020. - 18:45

Gdje god u Zadru da zagrebete ispod površine, puno je šanse da ćete naići na povijesne ostatke koji svjedoče nekim davnim vremenima... Upravo se to, prije tjedan dana, dogodilo i na novootvorenom gradilištu budućeg studentskog doma u Zadru gdje su, prilikom arheološkog nadzora, na samo 15-tak centimetara dubine, pronađeni ostaci antičke nekropole iz prvog stoljeća.

Naša ekipa obišla je veliko gradilište u sklopu kojeg je „niknulo” i novo nalazište. Tamo nas je dočekala voditeljica istraživanja dr. sc. Vedrana Glavaš s Odjela za arheologiju zadarskog Sveučilišta, koja zajedno sa svojom zamjenicom, mag. archeol. Majom Grgurić, vodi tim od petnaestak studenata arheologije koji vrijedno, spretno i pažljivo otkopavaju ostatke.

- Pronašli smo 27 grobova što je dosta s obzirom na to da smo krenuli istraživati tek prije tjedan dana. Ti su grobovi većinom smješteni uz ostatke antičke ceste. A isto je tako, samo po sebi, vrlo zanimljivo naići na ovakvu cestu. Znali smo da prolazi ovim dijelom grada, ali nismo bili sigurni hoćemo li je „ubosti” ili ne – pojašnjava Glavaš te dodajte da je i razmještaj grobova logičan jer se pretpostavljano da bi mogli biti pronađeni baš na ovom dijelu jer su najviši pronađeni na iznad Višnjika.

- Raspored tih grobova je tipičan s obzirom na to da su stari Rimljani pokapali svoje mrtve uz ceste. One koje smo do sada istražili, većina ih je paljevinskih grobova u urnama ili, ako su dječji u pitanju, onda u amforama. Uokolo se nalaze većinom nalaze keramički, rjeđe stakleni balzamari koji su služili ublažavanju mirisa nakon paljena pokojnika na lomači. Ponekad oko urni imamo keramičke bočice i nekakve zdjelice. Pronašli smo, doduše u manjoj količini, i kosturne grobove u kojima pokojnik leži na leđima, rukama preklopljenim na prsima – opisuje Glavaš, dodavši kako su istražili tek jedan takav grob, jer su ostali u procesu čišćenja, za koji se pretpostavlja da se radi o ukopu žene jer su pored glave pronađena dva staklena balzamarija i jedno brončano ogledalce.

Kako nam je rekla voditeljica istraživanja Glavaš, pretpostavlja se da će se do sredine veljače provoditi istraživanja, no i to nije sigurno jer se ne zna koliko će još grobova pronaći.

- Bitno je naglasiti kako radovi na budućem studentskom domu i menzi zbog ovog arheološkog istraživanja neće biti stopirani niti usporeni. Radi se paralelno i sva gradnja ide prema planu tako da arheologija, ovaj put, neće utjecati tijek radova – zaključila je Glavaš.
 

Proces nakon otkrića i iskopa
Svi pronađeni predmeti se nakon iskapanja nose na Sveučilište. Sva zemlja iz urni ide na prosijavanje, dok ljudski ostaci idu prvo na starosnu analizu radioaktivnog ugljika C14, kosti idu na analizu kod antropologa da se otkrije kojeg su spola te kada su i od čega su umrli, da li je kakva bolest tada harala. Nakon svega toga ide objava rezultata istraživanja te se privremeno se svi nalazi pohranjuju na Odjelu za arheologiju, da bi u konačnici, pretpostavlja se, bili izloženi u zadarskom Arheološkom muzeju.
Od Jadera do Zadra
Zadivljujuće količine raznovrsnih oblika iz ranog 1. do 5. stoljeća po Kristu, dodatno su obogatila zaštitna arheološka istraživanja koja su, od 2004. do 2007. godine, provođena na nekoliko gradskih prostora. Na tim mjestima (Trgovački centar Relja, Vrt Relja, Hypo banka i Zrinsko Frankopanska), baš u blizini ovog novog arheološkog nalazišta, bila je smještena antička nekropola Zadra (Iader). Zanimljivo je se kako staro ime Zadra, Jader, prolazeći povijesni put, mijenja u Idassa (grčki izvor), Jadera (rimski izvor), Diadora, Zara (za vladavine Venecije i kasnije Italije) pa sve do današnjeg imena - Zadar.
23. travanj 2024 16:11