StoryEditorOCM
Zadar plusEKO AKCIJA ČIŠĆENJA - PRIDRUŽITE SE:

Pomozite očistiti skriveni biser Dalmacije, izvor rijeke Bijele!

24. siječnja 2020. - 11:24

Udruga za prirodu, okoliš, održivi razvoj i turizam “Lončari” poziva da im se pridružite i da budete dio volonterske akciji čišćenja pod nazivom ”Rijeka Bijela- It is not too late”, koja će se održati u subotu, 25. i nedjelju, 26. travnja.

Rijeka Bijela jedinstven je fenomen u Dalmaciji, koja izvire iz špilje na oko 300 metara nadmorske visine. Kanjon ove rijeke također je rijedak primjer otopljenog vapnenca koji poprima bijelu boju, po čemu je i ova rijeka dobila ime. Iznad toka ove prirodne ljepotice, izdižu se stijene od kojih su neke visoke i preko 300 metara i na kojima se nalaze deseci pravaca za sportsko penjanje, kao što su high line i drugi slični sportovi. Ova lokacija, zbog svoje specifične prirode, te geografske pozicije (nadomak Novigradskog i Karinskog mora), postala je veoma zanimljiva ljubiteljima prirode, sportašima i turistima.

- Do izvora rijeke Bijele stiže se cestom (makadam i asfalt), koja kreće od odvajanja s glavne magistrale (pravac Obrovac – Karin Gornji). Na kraju iste, na četiri kilometra udaljenosti od glavne magistrale, nalaze se sela Lončari i Radeke, u kojima živi tek nekoliko obitelji, te je iz tog razloga ovaj kraj zbog svoje izloženosti, tijekom godina postao pogodan za odlaganje otpada i to krupnog i onog građevinskog – kažu nam organizatori akcije čišćenja dodavši kako se deponij nalazi na dužini od većoj od jednog kilometara, uz samu cestu koja vodi ka putu od kojeg se kreće ka izvoru rijeke Bijele.

- Također, od samog polazišta prema izvoru i kanjonu, jedan dio staze posut je tonama razbijenog stakla, koji tamo stoje još od Domovinskog rata. Ovo staklo formiralo je stakleno utabanu stazu po kojoj šetači neminovno moraju proći, te se gubi svaki osjećaj šetanja prirodom. Lokalno stanovništvo i dalje nastavlja odlagati otpad na ovoj lokaciji, te ne shvaćaju bogatstvo okoliša kojim su okruženi. Do sada također, nisu poduzete nikakve mjere niti akcije uklanjanja ovog otpada, kao niti provedena edukacija tog lokalnog stanovništva – kažu iz organizacije.
Prirodnu ljepotu i bogatstvo okoliša rijeke Bijele i njenog kanjona, primijetio je planinar i režiser Vladimir Miketa, o kojem smo nedavno pisali, te koji u svom kratkom filmu „It's not too late” pokušao prikazati svu apsurdnost ovoga kraja: problematiku zagađenja i nebrige za prirodne ljepote, kao i za značaj ovog lokaliteta koji ima za obrovački kraj.

- Upravo iz svih ovih razloga željeli smo organizirati volontersku akciju čišćenja zapadnog prilaza izvoru rijeke Bijele! Od izuzetne je važnosti uključiti lokalno stanovništvo u ovu akciju da bar pokušaju dublje shvatiti veliki problem koji je nastao, ali koji se može riješiti samo ako se kontinuirano pazi i brine za okoliš. Također, bilo bi nam drago da se i državne odnosno gradske institucije, ekološke udruge i volonteri odazovu u što većem broju i da nam pridruže u spašavanju bisera Dalmacije! - pozvali su iz organizacije te naglasili kako se svi zainteresirani mogu javiti na mail info@loncari.com .

- Za sve sudionike biće organiziran ručak, i na dar će dobiti majicu koje će ih podsjećati na ovu akciju. Vidimo se! - zaključili su organizatori.

24. travanj 2024 16:24