StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: OBILNO RODILI GIGANTSKI PLODOVI NAJPOPULARNIJEG AGRUMA U RASADNIKU PETRA ŠINDIJE U BIBINJAMA

U jednom King Kong limunu 1,71 kg, u svih 18 plodova 23,5 kg. Sve na jednom stabalcu!

7. veljače 2020. - 19:23

- Da bi mu plodovi bili ovako veliki, sočni i zdravi, ovo stablo limuna svako jutro pozdravljam s "dobro jutro", a navečer mu zaželim laku noć. Doduše, treba ga i trijebiti, kidati mlade pupove koji stalno niču jer je "mjesečar", a veliku količinu plodova stablo ne bi moglo nositi, niti bi plodovi bili ovako veliki, te mehanički, ručno, čistiti od ušiju, najvećem neprijatelju limuna. Naime, ne tretiram ga nikakvim kemijskim sredstvom – ispričao nam je agronom Petar Šindija (70) u svom plasteničkom rasadniku u Bibinjama kraj stabla prepunog gigantskih limuna.
   

Već smo od lani znali za Šindijina ogromne plodove limuna, a ove nam je godine priuštio i ekskluzivnu mogućnost da sudjelujemo u berbi svih plodova, u njihovom vaganju i rezanju jednog kako bi bar ona "na oko" procijenili koliko ima soka u njemu. Doduše Marija Pavlović,  djelatnica Petrove tvrtke "Čičvarda Šindija" koja u Bibinjama i u Briševu kod Zadra ima dva velika prodajna centra sa stotinama vrsta sadnica, uzela je voćarske škare i u čas pobrala sav ovogodišnji urod. 
   

A urod je po broju plodova bio relativno mali, ali zato težinom impresivan. To naizgled neugledno stabalce smješteno u ovećoj posudi dalo je 18 limuna koji su ukupno bili teški 23,5 kg. Doduše, jedno je otpalo prije oko mjesec dan, ali je ukupan skor ovakav. Najveći limun ovogodišnje Šindijine berbe težio čak 1,71, a najmanji 0,76 kila. 

Svaki ovaj King Kong limun daje oko pola litre soka, a svi će plodovi završiti u likeru limunčelo kojeg Petar izrađuje za svoje potrebe od dobre rakije (s naglaskom na "dobre") šećera i vode. 

Ing. Šindija ne zna koja je ovo sorta limuna jer su citrusi skloni križanju vrsta, pa se lako može dogoditi da u vrlo kratkom vremenu, u samo nekoliko godina, od nekoliko stabala limuna, naranči ili grejpa dobijete neku svoju vlastitu i jedinstvenu vrstu. Ovo je stablo kao sadnica nabavljeno prije pet godina na Siciliji, Šindija nije očekivao ovako velike plodove koji su veći, i to za punih pola kilograma u prosjeku od onih slavnih limunova koji rastu u dvorištu Benediktinskog samostana sv. Marije u Zadru i koje benediktinke s puno pažnje njeguju, a plodove daruju. 

18. travanj 2024 22:36