StoryEditorOCM
Zadar plusMODNA ĆAKULA SA ZADARSKOM DIZAJNERICOM BOŽENOM BRATOVIĆ SMOLIĆ

Evo što svaka žena mora imati u svom ormaru i koji je neizostavan detalj vaše odjevne kombinacija

Piše I.Ivanac
8. veljače 2020. - 15:20

- Osamdesete su moja vječna inspiracija, kaže na početku razgovora zadarska modna kreatorica Božena Bratović Smolić (30) za čijim su komadima odjeće s volanima koji neodoljivo podsjećaju na „lude osamdesete” Dalmatinke poludjele. Kako je uopće započela dizajnersku karijeru, koji joj je najdraži komad odjeće, što je ovogodišnji "must have" zimski odjevni predmet i gdje joj je bilo najdraže izlagati svoje kreacije, otkrila nam je u razgovoru vođenom u njenom osvježenom i proširenom showroomu u zadarskom Varošu.

Iglu i konac prvi put uzela je u ruke kada je imala samo tri godine kako bi zakrpala čarape. Tu pričicu njenog života znaju svi koji je poznaju, a u ozbiljne dizajnerske vode upustila se onog trenutka kada je naslikala jednu ženu u šest različitih emocija. Te se slike odvažila tiskati na tunike za kojima su ubrzo sve Zadranke poludjele. Nakon toga je pod brendom „Becha” počela raditi i sezonske kolekcije proljeće-ljeto te jesen-zima, a njena se odjeća danas može kupiti u Zadru, Ljubljani i Salzburgu, ali i na nedavno otvorenoj službenoj internet trgovini.

Iza nje je deset kolekcija od kojih je neke izlagala na „Splitskoj monturi”, „Ljubljana fashion weeku” i u prijestolnici talijanske mode – Milanu. Upravo joj je nedavno predstavljena kolekcija u Milanu koja nosi naziv "SeaShell", ujedno i najdraža revija koju je ikada održala jer je sve ispalo točno onako kako je i planirala. Kolekcija obiluje višeslojnim komadima odjeće izrađenim od skupocjenih materijala kao što su žoržet svila, organza i taft, a glavni motivi kolekcije su more, školjka bisernica i valovi. Revija je održana u prekrasnoj rokoko palači Visconti iz 17. stoljeća u koju se Božena idealno uklopila svojom "SeaShell" kolekcijom.

- Ovo je bio prvi „Fashion week” na kojem nisam trebala pomaknuti prstom kako bi se revija održala. Njihova organizacija uistinu je na zavidnoj razini. Tome je doprinijela i energija grada jer je stanovnicima Milana moda život. Žive modu i udišu je konstantno, a estetika odijevanja im je na visokom nivou, govori nam Božena koja se  školovala za stilista i dizajnera u splitskoj školi Callegari. Ono što ju pokreće i inspirira su, kao što smo već rekli, 80-te, a ta nit se provlači kroz sve njene kolekcije, baš kao što se kroz sve njene kolekcije provlači i jedan odjevni predmet kojeg obožava i nosi pjevačica Franka Batelić. Top s volanima, kojeg je prvi put kreirala 2017. godine, u svakoj njenoj kolekciji osvane u nekom drugom materijalu i baš zbog toga svaki put izgleda potpuno drugačije.

Biranju materijala za njene nove kolekcije pridaje posebnu pažnju. Govori nam kako u svojim kreacijama voli koristiti taft, što je vrsta svile, ali i kožu, pliš te čipku koja mora biti dimenzionirana, odnosno protkana perlama. Pri kreiranju također voli spajati nespojive boje poput roze, plave i crvene na jednom looku, a ovom nas je prilikom savjetovala i kako, uz pomoć boja, razbiti zimsko sivilo.

- Svaka žena u svom ormaru treba imati nekoliko ključnih komada različitih tekstura i dimenzija koje čine savršenu cjelinu. Must have ovogodišnje zime i način na koji možete razbiti sveopće crnilo koje vlada na ulicama jest bunda u jarkoj boji. Preporučujem da to bude kraljevsko plava bunda koja se može kombinirati s kožnim hlačama visokog struka i remenom u obliku velike mašne. Što se tiče obuće, čizme iznad koljena su "it" komad, a look možete upotpuniti i s klasičnom salonkom koja na sebi ima veliki broš, baš poput vječnih manolica, govori Božena koju smo upitali i tko su najbolje odjevene žene u Hrvatskoj.

- Splićanke jedine u Hrvatskoj žive modu! A od njih su bolje jedino splitske gospođe koje su uvijek dotjerane "tip-top". Na drugom mjestu su Zagrepčanke, ali one su po stilu odijevanja dosta umjerenije i ne odvaže se na neke pothvate kao Splićanke koje se pri odijevanje vode karakterom i zaboravljaju na pravila, iskrena je Božena koja uz popularni top s volanima ima još jedan motiv koji se provlači kroz njene kolekcije.

- Mašna! Na glavi, na prsima, struku ili stražnjici. Mašna u svakom pogledu riječi i to ne ona koja će upotpuniti odjevni predmet nego koja će izdominirati njime, žustro objašnjava Božena koja se već polako priprema za iduće revije. Što točno radi i gdje će izlagati nije nam željela otkriti. Govori nam "neka to bude iznenađenje", a mi ne sumnjamo da neće ostati vjerna svojim osamdesetima i komadima koji će biti napravljeni od najfinijih materijala. Posla ima, govori nam, kao u priči, ali upravo je to ono što je motivira i gura dalje jer ovo nije posao u kojem možeš stagnirati. Moda je njen život, a u nju će ulagati dokle god je ima.

 

23. travanj 2024 17:26