StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: EVO TKO JE DOBIO PRIZNANJA POVODOM DANA POLICIJE

27 godina nakon zločina u Škabrnji načelnik Dražina se pohvalio 'posebnim izvješćem' protiv Ratka Mladića!

Piše B.S.
26. rujna 2018. - 16:34
policija19-260918.JPG

- Policijska uprava zadarska u proteklom razdoblju, od kraja 2017. do ovih dana, imala je vrlo burno i intenzivno razdoblje u svome radu - rekao je načelnik zadarske policije Anton Dražina u srijedu na obilježavanju Dana policije u Policijskom centru Franko Lisica u Zadru.

Istaknuo je pojačano krim istraživanje početkom studenog 2017. za napad na bugarske državljane, te napad eksplozivnim napravama na policiju, u prosincu 2017. i u travnju 2018.

- Događaji su razriješeni, oba počinitelja su u istražnom zatvoru, podignuta je optužnica. U kolovozu 2018. nakon provale eksplozivnom napravom u bankomat u Novigradu, na terenu su uhićena dvojica počinitelja, pronađen je sav otuđeni novac. Prije tri dana završeno je i krim istraživanje kojim je ostvarena najveća zapljena marihuane u povijesti ove PU, ukupno 52 kg.

U svibnju je završeno krim istraživanje ratnog zločina za granatiranje Zadra i okolnih naselja s višecijevnim lanserom raketa ORKAN, prijavljen Milan Zelenović - za istim je raspisana potraga.

U travnju ove godine podneseno je i Posebno izvješće protiv Ratka Mladića - koji je kao načelnik štaba i zamjenik komandanta 9. kninskog korpusa tzv, JNA, zapovijedao napadima na Škabrnju i Nadin izvršenima 18. i 19.11.1991.g. tijekom kojih je ubijen veći broj civilnih osoba, čime je počinio kazneno djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

Po našim tjeralicama uhićen je Dušan Gaćeša koji je sad u istražnom zatvoru u Splitu, a prije nekoliko dana u Pragu je uhićen Bogdan Bogunović čije izručenje očekujemo.

Problemi, ali i izazovi koji su stajali ispred nas, kao rijetko prije, savladani su, i pokazali su snagu ove Policijske uprave, i potvrdili, da se možemo nositi i sa najsloženijim kriminalističkim istraživanjima….pa tako u ovom trenutku bilježimo pozitivnu stopu otkrivačke djelatnosti, koja je u odnosu na prošlu godinu, veća za gotovo 11 posto - naglasio je Dražina, te dodao kako policija ostvaruje sve bolje rezultate u svim domenama policijskog rada.

- Naravno za to su potrebni brižni, strpljivi i čvrsti ljudi, ljudi u koje se treba ugledati, oni koji ostaju jaki i predani služenju, oni koji svome radu prilaze sa vedrinom, samozatajnošću i etikom. Oni koji vole svoj narod i svoj Zadar i svoju Hrvatsku, jer ljubav za te vrijednosti je ne samo dozvoljena već je imperativ života i jedini način opstanka. E takvih ovdje ima stoga ćemo im danas zahvaliti na samoprijegornom radu – rekao je načelnik zadarske policije uoči Blagdana Sv. Mihovila.

Čestitavši svim policijskim službenicama i službenicima Dan policije, Dražina je naglasio kako je policijski sustav u velikoj mjeri otvoren javnosti, te da policija mora težiti tome da visoki ugled policije bude konstanta, a poštovanje i povjerenje javnosti neupitno. Zbog iznimnog doprinosa u obavljanju policijskih poslova i ostvarenju prava građana dodjelio je zahvalnice dvanaestorici policijskih i državnih službenika.

Zamjenik župana Zadarske županije, dožupan Šime Mršić istaknuo je odličnu suradnju sa Policijskom upravom zadarskom, podsjetio na potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju policijskog objekta, te na kraju čestitao policijskim službenicima njihov dan.  

Svečano obilježavanje započelo je polaganjem vijenaca za poginule hrvatske branitelje na Središnjem križu na Gradskom groblju. Potom je u crkvi Sv. Mihovila održana misa zadušnica za poginule policijske službenike u Domovinskom ratu, koju je predvodio policijski kaplena don Martin Jadreško, a središnja svečanost  za sve uzvanike održana je u Policijskom centru „Franko Lisica“.

Svečanosti su prisustvovali članovi obitelji poginulih policijskih službenika, predstavnici gradske i županijske vlasti, državne uprave, pravosudne i vojne vlasti, predstavnici sveučilišta, carine i porezne uprave, gradonačelnici i načelnici općina.

 

Zbog iznimnog doprinosa u obavljanju policijskih poslova i ostvarenju prava građana Dražina je dodijelio zahvalnice dvanaestorici policijskih i državnih službenika.
Među policajcima nagrađeni su: 
1. Ivica Buterin - policijski služebnik I PP Zadar
2. Ivana Pavić - policijska službenica II PP Zadar
3. Zdravko Šimičević - Policijski službenik II PP Zadar
4. Krešimir Čulina - Pol. pol. Pol. postaje Obrovac
5. Goran Topalović - Postaja prometne policije Zadar
6. Tomislav Viduka - Policijski službenik Interventne IJP Zadar
7. Marinko Klanac - Policijski službenik IJP
8. Ante Čirjak - umirovljeni policijski službenik PP Benkovac
Među državnim službenicima nagrađeni su:
9. Lea Barić - državni službenik II PP zadar
10. Biserka Gregov - državna službenica Službe upravnih i inspekcijskih poslova
11. Smilja Segarić - državna službenica Službe upravnih i inspekcijskih poslova
12. Marica Bučić - državna službenica Službe upravnih i inspekcijskih poslova
25. travanj 2024 02:24