StoryEditorOCM
4 kantunaDESET KUNA

7000 zadarskih osnovaca od danas dobiva jedan besplatni obrok. Vlada će godišnje Zadru za marende uplaćivati oko 1,6 milijuna eura

Piše I.I.
9. siječnja 2023. - 13:57

Svi učenici osnovnih škola u Zadru od ponedjeljka su počeli primati jedan besplatan obrok. Riječ je o početku primjene odluke Vlade RH koju je sredinom listopada najavio premijer Andrej Plenković prema kojoj država svaki obrok sufinancira sa po deset kuna.

Potrebno je naglasiti da se zapravo radi o marendi, a ne o toplo kuhanom obroku, odnosno ručku, prvenstveno zato što iznos subvencije od deset kuna nije dovoljan za redoviti topli obrok. 

- U Zadru imamo sedam tisuća osnovnoškolaca i 175 radnih dana što znači da ćemo od Vlade na godišnjoj razini dobiti oko 12,5 milijuna kuna, odnosno oko 1,6 milijuna eura. Vlada će doznačavati sredstva za obroke prema evidenciji u eDnevniku i nazočnosti djece na nastavi. Topli obrok se s ovim iznosom ne može omogućiti, ali djeca će svaki dan imati osiguranu marendu, istaknuo je pročelnik gradskoj odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić dodajući kako će Vlada djeci u riziku od siromaštva, kojima je dio obroka u iznosu od 5,47 kuna finaciran iz projekta FEAD, obrok sada sufinancirati do deset kuna. 

- Marenda je tako sufinancirana svim osnovnoškolcima, a djeci koja idu u produženi boravak i koja trebaju imati i ručak, topli obrok će nastaviti financirati roditelji, istaknuo je Nekić dodajući kako će besplatan obrok revitalizirati sve kuhinje u osnovnim školama. 

- Plan je da do 2028. godine sve škole rade u jednoj smjeni jer će se brojne škole rekonstruirati i izgraditi iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Tako će se stvoriti uvjeti za rad u jednoj smjeni i cjelodnevnu nastavu i tada će sva djeca trebati topli obrok u školi. Trenutno u Zadru imamo oko tisuću djece koja uz marendu imaju i topli obrok u školi, a većinom je riječ o djeci koja su u produženom boravku, kazao je pročelnik Nekić dodajući kako su u Zadru već davno uložili značajna sredstva da se u svim školama naprave kuhinje. 

Uoči početka sufinanciranja jednog obroka pročelnik Nekić organizirao je dva sastanka s ravnateljima zadarskih osnovnih škola, a sve su škole ministarstvu poslale dopis za zapošljavanje kuhara/ica. U Gradu očekuju kako će resorno ministarstvo dati zeleno svijetlo za dodatnim zapošljavanjem. 

25. travanj 2024 06:09