StoryEditorOCM

AFERA PARKING (10) ODVJETNICA IVANA RASPOVIĆ KAZNENO PRIJAVILA PARKING SLUŽBU U BIOGRADU: Ocu su mi štancali kazne, a branio ih je Marin Birkić koji u Zadru građane poziva na neplaćanje parkiranja!

Piše PSD.
18. studenog 2014. - 08:40
Direktor Bošane Krunoslav Pešić ne zna ima li njegova tvrka valjanu suglasnost MUP-a za naplatu parkingabiograd21-130111

Odvjetnica Ivana Raspović iz Zadra upozorila nas je u Aferi parking na komunalno poduzeće Bošana iz Biograda zbog kazni za parkiranje kojima su teretili njenoga oca, zbog čega je čak svojevremeno podnijela i kaznenu prijavu zbog tiskanja krivotvorene isprave jer je tvrdila da je Bošana ispisivala kazne za parkiranje čak i u vrijeme kad njen otac nije niti bio u Biogradu. Najzanimljivije je da je Bošanu u tim i mnogim drugim sporovima protiv građana neplatiša zastupao - Marin Birkić, odvjetnik koji se nalazi u sporu s tvrtkom Obala i lučice i koji je javno pozvao na neplaćanje parkiranja u Zadru!

- Ja izuzetno cijenim dragog kolegu, no Obala i lučice nisu jedina parking služba koja to radi, ako uopće radi nezakonito kako to kaže kolega Birkić. Nitko se nije pitao što je s parking službom Bošana iz Biograda na moru. Možda bi kolega trebao i njih spomenuti zajedno sa Obalom i lučicama. To je ista stvar! Voljela bi znati što misli o njima? Mom ocu je ta služba tiskala krivotvorene isprave, lažne isprave o kazni i to svaki dan za redom, tri mjeseca, protiv kojih je moj otac pokrenuo kazneni postupak, a Bošanu je branio odvjetnik Marin Birkić – kazala je Ivana Raspović.

Odvjetnik Marin Birkić koji je sudskim sporom s Obalom i lučicom upozorio na nezakonito organiziranje i naplatu parkiranja na području Grada Zadra i apelirao na građane da ne plaćaju nezakoniti parking u Zadru – potvrdio nam je da istovremeno zastupa i komunalno poduzeće Bošana u Biogradu u sporovima protiv građana za neplaćanje parkiranja i odvoženja automobila pauk službom.

Kao građanin Birkić dakle u Zadru ne plaća parkiranje i sudi se gradskom komunalnom tvrtkom, a kao odvjetnik Birkić u Biogradu zastupa gradske komunalce u tužbama za neplaćanje parkinga. Je li zbog toga u „logičkom sukobu“ sam sa sobom? - pitali smo Marina Birkića?

- Ovako laički gledano to tako izgleda, ali ja smatram da nisam. Ja profesionalno zastupam Bošanu i dan danas u Biogradu gdje je drugačija situacija nego u Zadru. Osim toga skoro 90 posto sporova u kojima ja njih zastupam nisu vezana za parking jer oni su koncesionari i na pomorskom dobru, a za parking je manji dio. Suglasnost MUP-a Biograd ima, iako je manjkav u jednom dijelu, ali tamo je parking organiziran na drugačiji način nego što je u Zadru.

Ali to znači da imate dvostruko mjerilo, kao građaninu vam smeta naplata parkinga, a kao odvjetnik je utužujete od građana?

- Nemam dvostruka mjerila.

Jeste li plaćali u Biogradu parking?

- Naravno da sam ga plaćao.

A u Zadru niste?

- Tako je.

Zašto u Zadru niste, a u Biogradu jeste?

- Pa to čuvam za nastavak pravne bitke s Gradom Zadrom. Grad Zadar je jedan od rijetkih gradova koji nemaju prometne studije već parkirališna mjesta crtaju u komunalnim tvrtkama.

Građanima Zadra ste savjetovali da ne plaćaju parking, što bi savjetovali građanima Biograda?

- Savjetovao bi im da plaćaju. Ne samo zato što ja zastupam Bošanu već zato što se Grad Biograd potrudio, iskazao volju i želju da postupi prema propisima, dok su Grad Zadar i Obala i lučice pokazali samo želju da naplaćuju parking, bez obzira na zakone i propise. Ja sam osobno odlučio izići iz cijele te priče i svesti je samo na pravnu bitku s Obalom i lučicama i vratiti svoj novac, jer će kroz neko vrijeme ova tema postati prošlo svršeno vrijeme i parking će se nastaviti naplaćivati kao i do sada – kazao je Birkić.

Direktor „Bošane“ Krunoslav Pešić potvrdio je da im Marin Brkić vodi pravne postupke protiv neplatiša parkinga, ali nije znao reći imaju li valjanu suglasnost MUP-a za odluku o organizaciji parkinga.

- Ja imam odluku o načinu naplate parkinga na području Biograda, a za suglasnost bi trebalo u gradskim službama Biograda to provjeriti. Sama odluka datira iz 2002. pa 2005. godine, rađene su izmjene i dopune 2008., 2009., 2010. godine i sad da li je svaki put tražena pravna suglasnost, ja ne znam. Ono što ja znam je da je tražena 2005. godine ili čak ranije. Odvjetnik Birkić je nas zastupao u dosta predmeta i po pitanju pauk službe i parkiranja, naplate vezova, komunalnih pitanja i brojnih drugih sporova. Između ostalog vodio je i spor protiv oca odvjetnice Ivane Raspović koji je nažalost umro. Čak je uputila i kaznenu prijavu zbog krivotvorenja isprave, ali je od toga odustala, s tim što smo mi mogli dokazati da su sve kazne bile uredno ispisane i potkrijepljene fotografijama – zaključio je Pešić.

Mišel Kalajžić



ODVJETNICA RASPOVIĆ: OCU SU MI DNEVNO ŠTANCALI 30-40 NALOGA ZA PLAĆANJE PARKINGA!

- Ja sam povukla kaznenu prijavu ne zato što smatram da oni nisu krivi jer su krivi po svim mojim saznanjima, već zbog toga što se otac bio razbolio, a nakon toga nažalost i umro. Radilo se o razdoblju iz 2007. i 2008. godine kad su te kazne dolazile i poslijepodne i ujutro i to svaki dan. Otac je doduše radio tada u Biogradu na tržnici, ali su njega evidentirali i poslijepodne kad nikada nije bio tamo... To su bile teške krivotvorine, jer je nemoguće da netko svaki dan u različito vrijeme parkira na različitim mjestima i različitim ulicama. Oni su to njemu namjerno radili jer im je on rekao da mu ne stavljaju karte na mjestu gdje se parkirao i da to neće platiti, a oni su onda tikete samo štancali, u jednom danu bilo bi i po 30-40 dana tih naloga za plaćanje. I Obala i lučice, ali i Bošana rade na sličan način – naplaćuju građanima parking na osnovu slučnih odluka, a vjerojatno niti jedna nema u potpunosti valjane suglasnosti usklađene zakonom. Ljuti me kad se prozivaju Obala i lučice, a istu stvar zapravo radi Bošana i vjerojatno sve druge parking službe kod nas – zaključuje Ivana Raspović.

25. travanj 2024 06:44