StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO DALJE?

Agonija se nastavlja: troje od petoro članova Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice Zadar podnijelo neopozive ostavke na svoje funkcije!

Piše AVŠ
13. prosinca 2022. - 09:43
Troje članova Upravnog vrijeća Znanstvene knjižnice koji si podnijeli neopozive ostavke    Luka Gerlanc/Cropix

Troje od petoro članova Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice Zadar- dr. sc. Rafaela Božić,  dr. sc. Marko Lukić te Branimir Čakić- podnijeli su nepozive ostavke na svoje funkcije. 

Kulminacija je to agonije ove gradske ustanove nakon što ni zadnji natječaj za ravnatelja sredinom listopada nije finaliziran jer troje od petoro članova upavnog vijeća (UV) nije podržalo jedinu kandidatiknju za to mjesto, Marijanu Senkić Klapan. Unatoč nepovjerenju koje je na natječaju dobila od većine članova UV, Senkić Klapan do daljnjega je ostala v.d. ravnateljica, a status quo knjižnice samo se produljio na neodređeno vrijeme. 

Javna tribina o budućnosti Znanstvene, koju je početkom studenog predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić, također nije dala odgovore na najvažnije pitanja, prije svega ono budućnosti kjnižnice nakon što je Sveučilište u Zadru uputilo pismo namjere za preuzimanjem upravljačkih prava knjižnice. Ni rektorica Dijana Vican ni gradonačelnik Branko Dukić toj se tribini nisu odazvali, a većina je zauzela stav kako pripojenjem Sveučilištu knjižnica gubi svoj identitet. 

Jedina koja je stala u obranu Sveučilišta u Zadru bila je članica UV-a Rafaela Božić.

- Nemojmo o Sveučilištu govoriti kao o neprijatelju i okupatoru grada. Nekidan sam u ponoć vidjela rektoricu Vican kako izlazi iz zgrade, ti ljudi zaista rade. Žao mi što nisu ovdje da to argumentiraju, isto kao što mi drago da neću biti među onima koji će odlučivati o tome kome treba pripasti Znanstvena knjižnica- rekla je tada Božić, inače profesorica na Sveučilištu kao i Marko Lukić. 

 

 

25. travanj 2024 05:38