StoryEditorOCM
4 kantunaPUCANJ U PRAZNO?

Akcija mladih amandmanima želi "skinuti" Višnjiku 7,8 milijuna kuna te ih dati KK Zadru i dvorani Jazine. Ali, jesu li sa željama malo zakasnili...

Piše Iva Ivanac
14. studenog 2022. - 14:57

Nakon što su prošli tjedan održali konferenciju za medije na kojoj su tvrdili da se ovogodišnji rebalans proračuna zapravo radi zbog Športskog centar Višnjik, Akcija mladih je u ponedjeljak sazvala novu konferenciju na kojoj su predstavili tri amandmana vezana uz KK Zadar.

Međutim, cijela stvar bi mogla pasti u vodu jer amandmani na Izmjene i dopune proračuna nisu predani u zakonskom roku.

Naime, u posljednjim izmjenama Poslovnika Gradskog vijeća Grada Zadra stoji kako se amandmani na prijedlog Proračuna, izmjene i dopune proračuna i prostornog plana trebaju uputiti predsjedniku Vijeća "najkasnije tri radna dana prije održavanja sjednice".

Akcija mladih svoje je amandmane predala u petak, a predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić kazao je kako će pravna služba Grada Zadra dati zadnju riječ o tome kada je amandmane trebalo dostaviti i što se to podrazumijeva radnim danima kada je sjednice Vijeća moguće sazvati i u nedjelju.

Akcija mladih je htjela uz pomoć tri amandmana i s tri različite stavke "skinuti" Višnjiku ukupno 7,8 milijuna kuna te ih preusmjeriti KK Zadru i dvorani Jazine.

- Predlažemo da se sredstva koji bi trebala iz UO za prostorno uređenje i graditeljstvo u iznosu 2,3 milijuna kuna preusmjere za podmirenje predstečajne nagodbe KK Zadar. Također predlažemo da se dva milijuna kuna od ukupni 4,1 milijun koja idu iz UO za kulturu i šport preusmjere na obnovu sportske dvorane Jazine te da se iznos od 3,5 milijuna kuna kapitalne pomoći preusmjeri KK Zadru kako bi se podmirio kredit koji je podigla prethodna uprava u iznosu od 3,7 milijuna kuna, kazao je Ante Rubeša referirajući se i na moguću kupnju bazenske školjke u kojoj je igrano Europsko prvenstvo u Splitu.

- Bazen nije samoodrživ, a gradska vlast je odlučila kupiti i bazensku školjku. Je li ona potrebnija nego spas tradicije i povijesti i onoga po čemu smo priznati ne samu u Zadru već van granica grada, ali i države. ŠC Višnjik je nova zadarska Fimi media, ono što je nekada bio KK Zadar. Kada su prošle uprave srušile do kraja KK Zadar onda su ga napustili. Odgovor leži na nama, većini u Gradskom vijeću da ga oslobodimo okova. Vijećnici moraju shvatiti da ovo nije kredit već prilika da stručnim ljudima dopustimo da naprave dobar posao, kazao je Rubeša ističući kako su cifre koji bi rebalansom trebale pripasti Višnjiku nerealne.

- Višnjik je godinu završio s 12 tisuća kuna, a gdje su novci od koncerata? Osobno mislim da s ovim novcima još uvijek pokrivamo trošak Rite Ore, zaključio je Rubeša dodajući kako će idući tjedan održati još jednu konferenciju za medije na kojoj će najaviti prijedlog "fuzije" odnosno spajanja KK Zadra i trgovačkog društva ŠC Višnjik u jednu gradsku tvrtku.

20. travanj 2024 13:21