StoryEditorOCM
4 kantunaZAFRKANI POSLOVNIK

Akcija mladih napustila sjednicu Vijeća: Kako smo mogli predati amandmane kada smo materijale dobili u srijedu u 16.30 kada pisarnica više ne radi?!

Piše Iva Ivanac
22. studenog 2022. - 19:18

Rebalans proračuna Grada Zadra je s 16 glasova "za" i jednim "protiv" usvojen na sjednici Gradskog vijeća. Za rebalans proračuna glasili su vijećnici HDZ-a, SDP-a i vijećnik Domovinskog pokreta Damir Biloglav, a protiv je bio predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić. Međutim, u raspravi vezanoj uz rebalansa proračuna gradonačelniku Branku Dukiću postavljen je ultimatum i to od strane SDP-ovog vijećnika Daniela Radete, a koji se tiče ustanove Zadarski sport.

- Gradonačelniče, sada završava priča oko rebalansa i očekuju nas ozbiljni razgovori o proračunu. Nemate većinu, niti je mi imamo i borimo se svatko za svoje politike. U je medijima osvanula informacija o zatvaranju dvorane Mocire. Koliko sudjelujem u radu Gradskog vijeća tamo imamo ravnatelja javne ustanove koji se u 15 godina na Vijeću pojavio samo jednom. Na svim izvješćima nikada nije branio stavove i ono zbog čega bi ga napadali. Puno novaca se "ulupalo" u tu javnu ustanovu, a dvorana Mocire prokišnjava, raspada se i opasna je po život. Izglasati ćemo rebalans, ali ono što nas čeka je proračun. Ukoliko želite razgovore o proračunu, tražimo ostavku direktora Jurice Dilbera, kazao je Radeta čiji je klub za izglasavanje rebalansa pred gradonačelnika Dukića postavio uvjet da se u rebalans proračuna uvrsti kupnja bazenske školjke u kojoj se igralo Europsko prvenstvo u Splitu, ali i da se novci koji su bili namjenjeni za izradu projektne dokumentacije za izgradnju garaže na Ravnicama, zbog ovogodišnje neprovedivosti tog amandmana, preusmjere Općoj bolnici Zadar za kupnju ultrazvučnog uređaja, što je na koncu i uključeno u rebalans.

Raspravi o rebalansu ponovno je prethodila rasprava o tome jesu li amandmani Akcije mladih po drugi puta predani u prihvatljivom roku. Naime, prema Poslovniku Gradskog vijeća Grada Zadra amandmani koji se tiču, proračuna, rebalansa proračuna i prostornog plana se trebaju predati minimalno tri radna dana prije Vijeća. Kako to Akcija mladih nije napravila, o njihovim amandmanima se uopće nije glasovalo.

- Kako smo uopće mogli predati amandmane u zakonskom roku kada smo materijale za izvanrednu sjednicu zaprimili u srijedu u 16.30 sati, dakle nakon što je pisarnica prestala raditi, te smo ih onda predali idući radni dan, u četvrtak, a u petak je bio neradni dan, kazao je vijećnik Ante Rubeša dodajući kako su amandmane predali u jedino radno vrijeme kada je to bilo moguće.

Predsjednik Gradskog vijeća kazao je kako pravne službe tumače da amandmani nisu stigli u roku jer je petak bio neradni dan, te ponovno upozorio na pravilo "tri radna dana prije Vijeća", dok je Roko Tadin (Akcija mladih) iz klupe podsjećao kako su materijali za izvanrednu sjednicu stigli nakon radnog vremena.

Akcija mladih je ovoga puta htjela predati deset amandmana u ukupnoj vrijednosti od 11,6 milijuna kuna, od čega bi 5,8 milijuna kuna bilo preusmjereno KK Zadru za pokrivanje troškova kredita i predstečajne nagodbe, dva milijuna kuna za obnovu sportske dvorane Jazine, milijun kuna za renovaciju dvaju socijalnih stanova, milijun kuna za obnovu Parka Radosti i Dječjeg igrališta na putu Petrića, 670 tisuća kuna za pokretanje procesa rekonstrukcije zida na ulazu u utvrdu Forte te stupa koji se naslanja na prostor Arsenala, po pola milijuna kuna za kombi za osobe s invaliditetom i za obnovu streljane Mocire, sto tisuća kuna za Udrugu za autizam i 30 tisuća kuna za Udrugu Cukrići.

Međutim, iz proceduralnih razloga svi ti amandmani pali su u vodu i nisu uopće dospjeli na glasovanje zbog čega je Akcija mladih napustila raspravu vezanu uz rebalans proračuna.

Gradonačelnik Dukić istaknuo je kako su na sastanke vezane uz rebalans bili pozvani svi klubovi vijećnika te se zahvalio onima koji su sudjelovali u pregovorima.

 

24. ožujak 2023 21:02