StoryEditorOCM
4 kantunaAMANDMANI

Akcija mladih: Predlažemo murale po uzoru na europske metropole - Krešo Ćosić, Luka Modrić, Hickockokov opis zalaska Sunca, samo su neki od motiva!

Piše Akcija mladih
16. prosinca 2023. - 10:08

Akcija mladih uputila je priopćenje za javnost povodom proračunske sjednice Gradskog vijeća, za koju su pripremili 21 amandman u ukupnom iznosu od cca 3 mil. eura. Prenosimo ga u cijelosti:

- Amandmanski proračun je jedini ispravni način političkog djelovanja u situaciji, gdje s jedne strane imamo kriminalnu izvršnu vlast, dok u vijeću niti jedna opcija nema većinu. Nažalost nakon što smo prve godine mandata pružili ruku, najviše zbog naših sugrađana, shvatili smo da izvršna vlast nema namjeru ostvariti niti jednu inicijativu ni prijedlog bilo koje opcije u GV. Pokušali smo objasniti ostalima da je ovo povijesna prilika da nanesemo štetu onima koji nanose štetu narodu, međutim oni su odlučili slijepo vjerovati hdz-u. Poslužili su im u najkrucijalnijem trenutku. Na prošlom proračunu još smo mogli prisiliti „bahatog dužda“ na ostavku zbog rasipanja proračunskih sredstava, bijelih Mercedesa, preplaćenih slika gradskih zgubidana i bakanalija u New Yorku. Danas, amandmanskim pritiskom, možemo samo građane i sebe odvesti na izvanredne izbore. Tužna je činjenica što je pojedinim opcijama, bitnija nadolazeća super izborna godina, nego dobrobit naših građana. Žalosno je što se neki uopće nisu ni potrudili predložiti bilo kakvu inicijativu, kako bi podigli kvalitetu života u gradu. Svjesni smo da sve ovo stvara negativnu sliku o politici u javnosti, upravo zbog propuštene prilike ali mi smo uistinu pokušali sve.

Prije nego što predstavimo ovogodišnje amandmane želimo istaknuti prijedloge, koji su ipak postali dio proračuna, bez da smo morali varati biračko tijelo, koje nam je dalo podršku prisustvujući na besmislenim sastancima s hdz-om. Najviše smo ponosni što smo pritiscima uspjeli zaštititi zaposlenike gradske tvrtke Nasadi, predlažući amandman za kolektivni ugovor. Naš amandman su odbile sve političke opcije na zadnjem proračunu, ali je ugovor ipak potpisan. Set socijalnih amandmana, kojim su udruge u zdravstvu i socijalnoj skrbi dobile više sredstava na gradskom natječaju, podigli smo iznos subvencije režijskih troškova za struju vodu i ogrjev, nabavili smo lift za osobe s invaliditetom na plaži Vitrenjak, osigurali subvencije udomiteljskim obiteljima. Naš amandman za izgradnju Dječjeg vrtića u MO Sinjoretovo je uvršten i u ovogodišnji prostorni plan, a cesta Miroslava Krleže se upravo renovira. Također polivalentna dvorana na Višnjiku, koja se planira je bila dio naših amandmana od samih početaka, a posebno smo ponosni amandmanom za povećanje broja stipendija, koje Grad isplaćuje te donacijom 100 antidekubitalnih madraca Općoj bolnici Zadar.

Amandman za uređenje Dvorane Jazine (300 tis. eura), koji je prihvaćen nažalost nije realiziran, a sredstva namijenjena za njegovu provedbu su izbačena iz novog prijedloga. Stoga smo opet ponovili taj amandman. Vodeći se činjenicom da je hdz-ova većina izglasala 300 tis. eura za školu navodno privatnog nogometnog kluba, odlučili smo i mi amandmanom od 100 tis eura pomoći omladinskom pogonu KK Zadra. Naši amandmani za Obrt Dadilje i psihosocijalnu pomoć osnovnoškolcima su također uvršteni u novi proračun, samo uz nedostatna sredstva, stoga smo novim amandmanom podigli iznose za ta dva prijedloga. Ispada da smo više postigli mi što smo od prvog dana inzistirali na amandmanskom proračunu i financijskoj pomoći najugroženijima, nego oni što su rasipali ugled potičući ideološke podjele, vezivajući se na hdz-ove projekte kojima oni godinama obmanjuju građane.

Od novih projekata predlažemo izgradnju Doma za umirovljenike na Žmirićima, povećanje sredstava za energetsku obnovu, izjednačavanje stipendija s minimalnom plaćom u RH, subvencioniranje umirovljenika koji borave u domovima za starije i nemoćne te sredstva za umjetničko oslikavanje. Svrha amandmana za umjetničko oslikavanje pročelja namijenjen je mladim umjetnicima, koji bi na pročeljima zgrada oslikavali gradske motive i/ili poznate Zadrane u svijetu. Po uzoru na europske metropole, na ovaj način poistovjećujući Grad s nečim što je poznato i van granica grada ili države. Krešo Ćosić, Luka Modrić, Hickockokov opis zadarskog zalaska samo su neki od motiva, koji će zasigurno podići atraktivnost, a samim time i posjećenost našeg grada.

Amandman - Novorođenčad

Sredstvima iz ovog amandmana (200.000,00 eura) osigurava se povećanje pomoći za opremu novorođenčeta za prvo dijete u iznosu od 500,00 eura, te za drugo dijete u iznosu od 1.000,00 eura. Mišljenja smo da je ovo jedina i najbolja demografska mjera, te umjesto što su se do sada podizali iznosi za 3. i 4. dijete, ovim amandmanom ciljamo na sve one koji planiraju 1. ili 2. dijete.

Amandman - Jednokratna pomoć

Sredstvima iz ovog amandmana osigurava se povećanje u iznosu od 100.000,00 eura za fond jednokratne pomoći iz kojeg se isplaćuje financijska pomoć korisnicima s područja socijalne skrbi. Fond jednokratne pomoći je jedini mogući način isplate financijske pomoći građanima.

Amandman - Osnovna škola na Žmirićima

Ovim sredstvima osigurava se povećanje sredstava u iznosu od 13.272,28 eura za izradu prostorno planske dokumentacije kao preduvjet izgradnje nove Osnovne škole na području Žmirića na čestici 228/11 KO Zadar, koja je u vlasništvu Grada Zadra. Smatramo da je ovo jedini način smanjenja velikog broja učenika, odnosno rasterećenja OŠ Šimuna K. Benje.

Amandman - Smanjenje cijene pokaza za srednjoškolce

Osiguravaju se sredstva u iznosu od 100.000,00 eura za sufinanciranje autobusnog prijevoza učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Zadra u iznosu od 50% mjesečnog iznosa autobusne karte, tijekom devet mjeseci školske godine. Srednjoškolci s područja Grada koriste javni prijevoz i za izvanškolske aktivnosti.

Amandman - Besplatan javni prijevoz umirovljenicima i osobama s invaliditetom

Ovim amandmanom osiguravaju se sredstva (130.000,00 eura) za besplatan javni prijevoz svim umirovljenicima i osobama s invaliditetom koji svoj status dokazuju Rješenjem nadležnog tijela. Mišljenja smo kako bi javni prijevoz u potpunosti trebao biti besplatan. Cenzus za ostvarivanje prava iz ovog amandmana za umirovljenike je mirovina manja od 600 eura, te za osobe s invaliditetom iz treće i četvrte kategorije po rješenju nadležnog tijela.

Amandman - Subvencija domova za starije i nemoćne

Sredstva (130.000,00 eura) su namijenjena za subvencioniranje umirovljenika koji borave u privatnim domovima za starije i nemoćne. Subvencija iznosi 500 kn po osobi mjesečno. Nažalost mnogo umirovljenika ne može svojom mirovinom pokriti mjesečni iznos za boravak u domu za starije i nemoćne.

Amandman - Obnova gradskih socijalnih stanova

Sredstvima iz ovog amandmana (400.000,00 eura) planiramo povećati planirani proračun odijela za gradsku imovinu. Sredstva su namijenjena obnovi derutnih stambenih jedinica koje su prema listi prioriteta dani na korištenje osobama s područja socijalne skrbi.

Amandman - Izgradnja parka i obnova dječjeg igrališta u naselju Petrići

Sredstva (100.000,00 eura) su namijenjena za izgradnju novog parka u naselju Petrići, te obnovu i proširenje postojećeg dječjeg igrališta na kojem su još tragovi gelera iz Domovinskog rata.

Amandman - Obnova Dvorane Jazine

Sredstva (300.000 eura) za obnovu sportske dvorane Jazine koju je upravo Gradsko vijeće proglasilo kulturnim dobrom od lokalnog značaja. Sredstva su namijenjena osiguravanju tehničkih uvjeta za daljnje sigurno odvijanje sportskih događaja.

Amandman - KK Zadar omladinski pogon

Ovim amandmanom (100.000 eura) osiguravaju se namjenska sredstva isključivo za potrebe omladinskog pogona jedinog profesionalnog sportskog kluba u Gradu, te jednom od stupova zadarske sportske tradicije.

Amandman - Obnova prometnica i izgradnja Ulice Stanka Vraza

Ovim amandmanom osiguravaju se sredstva za izgradnju Ulice Stanka Vraza sa svom infrastrukturom, Ulice Ivana Meštrovića od raskrižja s ulicama M. Krleže i Oko Vrulje do raskrižja s Ulicom Ivana Gundulića, Ulice Put Petrića od križanja s Ulicom Ivana Gundulića do križanja s Ulicom Ivana Zajca

Amandman – Prehrana u OŠ

Sredstvima iz ovog amandmana osigurava se dodatna participacija Grada Zadra u programu Mreža prehrane u osnovnim školama u iznosu od dodatnih 0,25 eura po obroku.

Amandman - Gerontodomaćice

Sredstvima iz ovog amandmana osigurava se povećanje u iznosu od 50.000,00 eura za zapošljavanje dvije gerontodomaćice za asistenciju starijim i nemoćnim građanima.

01. svibanj 2024 03:02