StoryEditorOCM
4 kantunaKUPUJU LI BAZEN?

Akcija mladih tvrdi da od 20 milijuna kuna povećanja rebalansa, 12,3 milijuna ide Višnjiku! Karlović objasnio na što će se novci utrošiti...

Piše Iva Ivanac
10. studenog 2022. - 16:18

Gradski vijećnici Akcije mladih, Ante Rubeša i Roko Tadin, u četvrtak su održali konferenciju za medije na kojoj su objasnili zbog čega neće podignuti ruku za rebelans proračuna.

- Prvo bi htjeli istaknuti kako izvršna vlast cijelo vrijeme komunicira kako se rebalans u iznosu od 20 milijuna kuna odnosi na porast cijena energenata kod proračunskih korisnika, osiguravanje potrebnih sredstava za ustanove predškolskog odgoja te se osigurava dodatan izvor sredstava za kapitalne EU projekte. No, to nije istina što i nije čudno od HDZ-a. Od 20 milijuna kuna povećanja proračuna oko 12 milijuna kuna zapravo ide ŠC Višnjik, kazao je Rubeša dodajući i kako su materijale za iduću sjednicu Gradskog vijeća koja se održava u utorak dobili u srijedu što znači da imaju ravno tri radna dana za predložiti amandmane.

- Sve je to isplanirano kako se ostali klubovi koji nisu sudjelovali u pregovorima ne mogu pripremiti, nastavlja Rubeša i kreće s objašnjavanjem kako će se ŠC Višnjik kroz četiri stavke isplatiti navedeni iznos. Napomenuo je i kako će se, ako rebalans proračuna prođe, ove godine Višnjiku isplatiti oko 30 milijuna kuna te je taj iznos usporedio s iznosom gradskog odjela za socijalnu skrb koji iznosi 26 milijuna kuna.

- Prvi iznos novaca koji bi ŠC Višnjik trebao dobiti kroz rebalans ide iz UO za prostorno uređenje i graditeljstvo te iznosi 2,3 milijuna kuna, navodi Rubeša te je pročitao iz službenog dokumenata idući navod za što se troše novci: "Uslijed povećanja cijene energenata i ostalih troškova ŠC Višnjik planira realizaciju projekata obnovljivih izvora energije. Također u planu je i izgradnja polivalentne montažne dvorane u sklopu ŠC Višnjik."

- Drugi dio novaca ide preko UO za kulturu i šport u iznosu od 4,1 milijun kuna gdje se navodi kako Grad Zadar plaća 1,2 milijuna kuna za korištenje atletsku stazu. Treći dio novaca ide preko UO za gospodarstvo, obrtništvo i razvoj otoka u iznosu od 3,5 milijuna kuna za pokriće troškova tekućeg poslovanja, govori Rubeša navodeći kako četvrti dio novaca ide iz komunalnog doprinosa u iznosu od 2,5 milijuna kuna.

- Od 20 milijuna kuna povećanja rebalansa proračuna 12,3 milijuna kuna odnosi se na ŠC Višnjik. I kako onda tvrdite da je rebalans samo za tete u vrtićima, EU projekte i povećanje cijene energenata?! HDZ je opet napravio istu grešku. Na KK Zadar su navukli negativan kontekst, a sada vidimo koliko zapravo ŠC Višnjik uzima iz proračuna, zaključuje Rubeša.

Nakon njegovih navoda nije nam preostalo ništa drugo nego nazvati direktora ŠC Višnjik, Denisa Karlovića te ga upitati da nam objasni za što će biti utrošena sredstva koja Rubeša navodi.

Karlović je kazao kako prvi dio novaca koji ide iz UO za prostorno uređenje i graditeljstvo vezan za izgradnju infrastrukturnih projekata od kojih treba dobiti suglasnost Skupštine i zaključak gradonačelnika. Istaknuta je tu mogućnost bilo kakve izgradnje objekata od malonogometne dvorane, izgradnje novog vrtića, ali i bazena, ovisno o tome što će Skupština društva odlučiti. Karlović je također istaknuo kako je u tom segmentu planirano i natkrivanje postojećeg terena za mali nogomet koji se nalazi na južnom dijelu ŠC Višnjika što je bio zahtjev više klubova vijećnika iz Gradskog vijeća, ujedno i zahtjev Akcije mladih.

Novci koji idu preko UO za gospodarstvo, obrtništvo i razvoj otoka tiču se isključivo povećanja cijena energenata. Dosada smo na toj stavci dobivali 8,5 milijuna kuna, a ove godine je to 7 milijuna kuna. Cijena plina nam je skočila za 433 posto, a cijena struje za 250 posto. Ti novci su nam potrebni kako bi podmirli režijske troškove jer je neprihvatljivo da povećamo cijenu svojih usluga prema klubovima, istaknuo je Karlović obrazlažući i kako je došlo do povećanja sredstava koji idu iz UO za kulturu i šport u iznosu od 4,1 milijun kuna.

- Prošle se godine pokazalo da su zahtjevi sportske zajednice veći nego što je planirano te su se na ovoj stavci i prošle godine povećavala sredstva. Sukladno zahtjevu sportske zajednice grada morali smo klubovima osigurati nove termine. Od 4,1 milijun kuna, dva milijuna kuna ide za korištenje dvorane, 700 tisuća kuna za korištenje bazena i 1,2 milijuna kuna za klubove koje koriste nogometne terene i atletsku stazu, kazao je Karlović dodajući kako Rubeša ne govori točno kada govori o sredstvima iz komunalnog doprinosa u iznosu od 2,5 milijuna kuna.

- To je zapravo stavka koja ide iz UO za prostorno uređenje i graditeljstvo, tvrdi Karlović dodajući kako bi Višnjik putem rebalansa trebao dobiti 9,9 milijuna kuna, a ne 12,3 milijuna.  

Čiji su tereni?

​Rubeša je na konferenciji za medije napomenuo i kako je ŠC Višnjik vlasnik samo dvorane, a Grad Zadar svih ostalih površina na Višnjiku. Međutim, direktor Višnjika ističe kako to nije točan podatak.

- Sve tri čestice, dvorana, bazen i vanjski tereni, su u vlasništvu ŠC Višnjika s tima da je čestica vanjski terena u vlasništvu ŠC Višnjik sukladno ugovoru o pravu građenja koje je stvarno pravo na 25 godina s tim da se nakon 25 godina ugovor produžuje.

18. travanj 2024 04:29