StoryEditor
4 kantunaINCIDENT IZ RATA

Akcija mladih: ‘Zadarski župan u ratu je brutalno kundakom i šakama premlatio hrvatske vojnike!‘ Longin: ‘To su podvale i konstrukcije!‘

Piše Božana Sviličić
30. travnja 2021. - 16:33
Božidar Longin: To su podvale i konstrukcije kojima se današnja opozicija pred izbore Jure Mišković/CROPIXJure Miskovic/Cropix

Zadarska Akcija mladih podnijela je u petak DORH-u i policiji kaznenu prijavu protiv HDZ-ovog župana Božidara Longina tvrdeći da je prije 30 godina kao vojni policajac brutalno premlatio dvojicu hrvatskih vojnika.

Prema izvješću Sigurnosno informativne službe (SIS) i pisanim svjedočanstvima tih vojnika te ostalim dokumentima vezanima uz taj slučaj, koje je Akcija mladih dostavila novinarima u četvrtak navečer, zadarski župan se optužuje da je hrvatske vojnike surovo, na neljudski način, premlatio 9. prosinca 1991., greškom u postupanju.

30 godina se šuti...

– U četvrtak navečer zaprimili smo tu šokantnu dokumentaciju, o kojoj se čak 30 godina šutilo – rekla je Marjana Botić iz Akcije mladih u petak ispred zgrade Županijskog suda u Zadru, gdje je održana izvanredna konferencija za novinare zadarske oporbe.

U rješenju Ministarstva obrane, Uprave za obranu Zadar stoji, niame, kako su dvojica vojnika, Luka Baričević i Miroslav Batur, ozlijeđena od strane pripadnika Specijalne vojne policije prilikom uhićivanja i stavljanja u vojni pritvor, zbog pogrešne dojave da su pobjegli i počinili kaznena djela. Riječ je bila o zapovjedniku i referentu Samostalnog Gradskog bataljuna Zadar koje je čuvar zatvora pustio da se odu kući – istuširati. Ranije su bili četiri dana u zatvoru, kako navodi Marjana Botić pod krivim optužbama.

Prema izvještaju SIS-a, Longin je oko 18.30 sati telefonom dobio nalog da napravi raciju po gradu i pronađe dvojicu uhićenika jer su izašli iz vojnog pritvora u zgradi Doma zrakoplovstva u Zadru. Načelnik zadarskog SIS-a Ante Mavra posvjedočio je kasnije kako je jednog od njih Longin udario šakom, a potom po leđima puškom držeći je za cijev, te ga ugurao u džip.

– Njihova svjedočanstva su užasna, to se ne može čitati. Jedan je dobio više od pedeset udaraca kundakom puške u glavu i leđa. Udaran je dok se nije onesvijestio. Postao je invalid zbog postupanja vojnog policajca Longina – rekla je Botić, naglasivši je kako su podnijeli istražni zahtjev DORH-u i policiji jer Longina dokumenti nepobitno terete za kaznena djela koja se svrstavaju u zločine iz rata za koja nema zastare.

– Posebno smo šokirani činjenicom da se radi o dokumentima hrvatskih tajnih službi i Ministarstva obrane, zajedno sa područnim ispostavama u Zadru. Svi oni gotovo punih 30 godina raspolažu ovim saznanjima I nitko do danas ništa nija poduzeo – rekla je članica Akcije mladih navodeći kako je očito da je predizborna kampanja incirala nekoga da im pošalje dokumente.

Zatražila policijsku zaštitu

– Možda je riječ o nekim unutarstranačkim previranjima, no jedino s čime se mi vodimo je istina i javnost. Želimo živjeti u pravnoj, a ne stranačkoj državi – kazala je.

Na pitanje jesu li kontaktirali vojnike koji inkriminiraju Longina odgovorila je da su "kontaktirali sina starije osobe preko prijatelja".
– Ne mogu reći jesu li oni spremni svjedočiti, to treba pitati državno odvjetništvo – izjavila je Botić koja je zbog cijelog slučaja zatražila i policijsku zaštitu za sebe svoju obitelj i prijatelje.

– Riječ je o osobi koja je spremna premlatiti svoje kolege iz vojske, a s kojom mi imamo žestokih prijepora zadnjih osam godina. To je osoba koja je spremna pokrenuti poluge u vlasti kako bi došla do svog cilja. Zbog toga sam tražila zaštitu – rekla je Botić.
Nakon višekratnih telefonskih poziva zadarski župan Božidar Longin je mailom kratko poručio da je ponosan na svoju ulogu u Domovinskom ratu i na doprinos u stvaranju države, od dobrovoljačkih postrojbi pa do slavne Oluje.

Longin: Prljava kampanja

– Podvale i konstrukcije kojima se današnja opozicija koristi u svrhu prljave predizborne kampanje samo pokazuje bezidejnost i ispraznost njihove politike. Kada netko nema ni viziju ni program, onda se vraća 30 godina unatrag umjesto da gleda prema budućnosti. Svoju radnu energiju želim i dalje usmjeriti na budućnost i dobrobit građana. Nastavit ćemo, sigurno i dalje, razvijati Zadarsku županiju i stvarati bolje uvjete života svih naših stanovnika – odgovorio je župan Longin preko svog glasnogovornika.

28. lipanj 2022 04:57