StoryEditorOCM
4 kantunaBOŽIDAR LONGIN I ROBERT ŠKIFIĆ O DODJELI KONCESIJE ZA GAŽENICU

Ako ne ispune ugovorne obveze, Turci za penale plaćaju 6 milijuna kuna

30. ožujka 2018. - 15:53
gazenica-300318

Nimalo ugodna saga oko luke Gaženica došla je do kraja, izjavio je u Zadru župan i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Božidar Longin, dan nakon što je o dodjeli koncesije turskom operateru Global Porte Holding raspravljao i nadležni saborski odbor. Longinu i direktoru Lučke uprave Robertu Škifiću je očigledno laknulo jer smatraju da ne postoji nikakva formalna prepreka za potpisivanje ugovora s izabranim koncesionarom.

-O dodjeli koncesije je izgovoreno toliko neistina, bilo je tu puno politikantstva. Primjerice, "netransparentnost natječaja": pa natječaj je trajao tri mjeseca, objavljen je u elektronskom oglasniku s 25 dokumenata, sve je to bilo i na stranicama Lučke uprave, kao i u međunarodnim časopisima, izjavio je Božidar Longin još jednom ponavljajući da je izdana koncesija za obavljanje djelatnosti, a ne koncesija na cijelu Gaženicu koja ima 2,8 milijuna kvadrata dok u koncesiju ide 145.515 kvadrata ili svega 4 posto.

Isti je omjer i u zgradi terminala gdje je koncesionirano 936 od od 24.000 kvadrata, ali će GPH održavati cijelu zgradu.

-Prigovara se da je cijena u natječju bila niska. Da je tako, imali bismo 50 ponuda, a tri mjeseca trajanja natječaja je bilo dovoljno da svi procijene sve njegove uvjete. Nadalje, nema luke u svijetu kojom upravlja nekakva javna tvrtka ili grupa građana, svuda to rade operateri. Nije točno da je koncesiju dodijelilo povjerenstvo od sedam "lokalnih ljudi", jer je u njemu i dvoje pomoćnika ministara, rekao je župan Longin dodajući da je izabran najveći operater na svijetu, te da multiplicirajući gospodarski efekti Gaženice nisu ni lokalni ni regionalni nego nacionalni.

Longin je na konferenciji za novinare naveo kako su ga u posljednjih desetak dana kontaktirala tri različita investitora koji žele graditi hotele svjesni da Zadru nedostaje 1.000 kreveta u hotelima s pet zvjezdica.

Ravnatelj LU Robert Škifić je najavio da će do konca svibnja biti izdana uporabna dozvola za zgradu terminala gdje će u koncesioniranih 936 kvadrata biti smještene banka, restoran, mjenjačnica, pošta, rent-a-car, frizerski salon i drugi popratni sadržaji.

-Fiksni dio koncesije nigdje ne može vratiti investiciju, ali ćemo iz varijabilnog dijela koncesije, od 12 posto bruto prihoda i 6 posto od ostalih djelatnosti, dobiti 53,4 milijuna, rekao je Škifić smatrajući da će ispunjavanje ugovornih obveza o povećanju prometa i Gaženica kao home porte za kruzerske brodove to i omogućiti.

Škifić je objasnio da je GPH dobio jednu od 56 aktivnih koncesija Lučke uprave, te da ona ni na koji način ne utječe na sve ostale koncesije.

Ne ispuni li GPH ugovorne stavke, primjerice onu o povećanju broja putnika i pretvaranju Gaženice do 2021. godine u home port za kruzere, Lučka uprava može raskinuti ugovor, a penali koje bi turski operater platio iznose šest milijuna kuna osiguranih bankovnim jamstvom.

Na pitanje kada će ugovor s izabranim koncesionarom biti potpisan, Longin je odgovorio da se čeka protek vremena procedurom predviđen za podnošenje žalbe, te da će datum potpisivanja ugovora biti dogovoren s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture.

03. svibanj 2024 11:26