StoryEditorOCM
4 kantuna65 GODINA MJERENJA

Ako osjećate da ljeta u Zadru nisu nikad bila toplija, ne varate se! Drastično se povećao broj toplih i vrućih dana, ali rekordi (još) nisu oboreni!

Piše I. N.
9. kolovoza 2024. - 22:05

Zadar se već tjednima prži na temperaturama iznad 30 stupnjeva, termometri na uličnim satovima gotovo svakodnevno pokazuju preko 35 stupnjeva, a sudeći prema riječima prognostičara, najviše temperature ovoga ljeta tek nas očekuju oko blagdana Velike Gospe, kad bi živa u termometru trebala dosegnuti i 40 stupnjeva Celzijusa.

Živimo li u vrijeme najtoplijih ljeta od kada se mjeri temperatura u Zadru, povećanja uzrokovanog klimatskim promjena uslijed globalnog zagrijavanja, ili je u pitanju pretjerivanje i osobni doživljaj koji nema puno veze sa stvarnim rastom temperature?

image

Zadar uslijed trenutnog toplinskog vala mjeri temperaturu zraka od 36, a mora od čak 28 stupnjeva Celzijusa

Luka Gerlanc/

Odgovor smo potražili kod najmeritornijih osoba u Hrvatskoj, stručnjaka iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u Zagrebu, čiji podaci govore da Zadar uistinu prolazi kroz najtoplije razdoblje u zadnjih 65 godina te da se prosječna temperatura tijekom ljetnih mjeseci u zadnjih 30 godina povećala u prosijeku za više od 1,5 stupnjeva Celzijusa. Paralelno s prosječnim rastom temperatura, drastično se povećao i broj vrućih dana s temperaturama iznad 30 stupnjeva, a u velikom su porastu i noćne temperature tijekom ljeta.

Ipak i u takvim uvjetima, Zadar nije najtopliji grad na Jadranu, naprotiv, u pravilu je ljeti nekoliko stupnjeva ”hladniji” od gradova srednjeg i južnog Jadrana u zaleđu i na obali, ali i za to postoji znanstveno objašnjenje.  

- Jedan od najvažnijih modifikatora klime na području Zadra je more. Zbog različitog zagrijavanja kopna i mora, toplinske razlike djeluju na razvijanje strujanja zraka koje se tokom dana prilično pravilno mijenja po smjeru i jakosti tako da prije podne kreće zmorac koji tokom dana pojačava, a zbog položaja obale i zadarskog kanala smjer tog vjetra je uglavnom sjeverozapadni. Takvi uvjeti obalne cirkulacije utječu na snižavanje temperature zraka u gradu – kaže klimatologinja dr. sc. Ksenija Cindrić Kalin, voditeljica Odjela za razvoj klimatskih podloga i aplikacija DHMZ-a, koja nam je odgovorila na nekoliko pitanja.

image

Tablice DHMZ-a o klimatskim promjena u Zadru zadnjih 65 godina

Dhmz/

Koliko se povećala temperatura tijekom ljetnih mjeseci na području Zadra u zadnjih 30 godina?

- U ljetnim mjesecima (lipanj, srpanj, kolovoz) se srednja dnevna temperatura zraka u razdoblju 1991. – 2020. povećala u odnosu na srednjak iz ranijeg razdoblja (1961. - 1990.) za 1,6 °C (lipanj), 1,4 °C (srpanj) i 1,7 °C (kolovoz).

Ljudi se žale da je ovo ljeto neizdrživo, kako nikad nije bilo toplije. Kada su izmjerene najviše ljetne temperature u Zadru i koliko su iznosile?

- U razdoblju od 1961. godine do danas, najtopliji lipanj bio je 2022. godine kada je srednja dnevna temperatura zraka bila 27,2 °C. U proteklih 64 godine, otkada postoje mjerenja u Zadru, u ovom stoljeću je zabilježeno 14 najtoplijih lipnja - što pokazuje značajno zatopljenje u tom mjesecu.

Najtopliji srpanj u Zadru bio je onaj iz 2015. godine (27,3 °C) dok drugo mjesto dijele srpanj 2022. i 2024. kad je prosječna dnevna temperatura zraka iznosila 27,2 °C. Najtopliji kolovoz je i dalje onaj iz 2003. godine (27,2 °C).

Apsolutne maksimalne dnevne temperature zraka u Zadru za pojedini ljetni mjesec iznosile su redom: 35,1 °C (za lipanj, izmjerena je 28. lipnja 2019.), 36,2 °C (za srpanj, izmjerena je 26. srpnja 2022.) i 39,0 °C (za kolovoz, izmjerena je 6. kolovoza 2022.). Apsolutni maksimum za kolovoz je ujedno i apsolutni maksimum za postaju Zadar otkada postoje mjerenja na toj postaji. Napomenimo i da je porast temperature zraka (srednje, maksimalne i minimalne) zabilježen u svim mjesecima, ne samo ljetnim.

image

Tablice DHMZ-a o klimatskim promjena u Zadru zadnjih 65 godina

Dhmz/

Koliko se povećao broj toplih, a koliko broj vrućih dana tijekom ljeta?

- Broj toplih dana (dani u kojima je maksimalna dnevna temperatura zraka veća ili jednaka 25 °C) u ljetnim mjesecima se najviše povećao u lipnju kad ih je ranije u prosjeku bilo 14,4 dana, a u novijem razdoblju (1991. – 2020.) je prosječno 21,1 topao dan tijekom lipnja. Porast takvih dana uočen je i tijekom srpnja (od 27,9 do 30,1 dan) i kolovoza.

Najizraženiji porast nalazi se kod broja vrućih dana (dani u kojima je maksimalna dnevna temperatura zraka jednaka ili veća od 30 °C). U lipnju, od prosječno jednog vrućeg dana u ranijem razdoblju sada ih se može očekivati 4,7 dana, a od ranijih prosječnih 5 vrućih dana tijekom srpnja i kolovoza u novijem razdoblju je opaženo oko 13 takvih dana (13,3 dana u srpnju i 13,7 dana u kolovozu).

Problem predstavljaju i tople noći, dojam je da je i tu došlo do značajnog povećanja?

- U ljetnim mjesecima izražen je i porast broja toplih noći (dani u kojima je minimalna dnevna temperatura zraka veća ili jednaka 20 °C). Prosječan broj toplih noći u lipnju povećao se od 2,3 do 9,7 dana, a u srpnju i kolovozu od 10,7 dana u ranijem razdoblju povećao se na oko 21 dan u novijem razdoblju (21,1 dan u srpnju i 21,3 dana u kolovozu).

20. rujan 2024 21:33