StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ ‘ZARA BEACH‘

Ako su Ikić i Čulina koristili prostor nezakonito zašto im je Grad dao koncesijsko odobrenje? A Miletić bi rušio nelegalni dio kojeg je - sam izgradio

Piše Iva Ivanac
22. lipnja 2020. - 22:27
Presudom Trgovackog suda Grad Zadar preuzeo je na upravljanje dio prostora plaze Kolovare s nekadasnjim objektom Zara Beach. Jure Mišković/Hanza media

Trakavica oko nekadašnjeg kafića "Zara beach" na Kolovarama, zapečaćenog prije tri godine odlukom Carinske uprave, dobila je svoj epilog. Presudom Trgovačkog suda u Zadru iz travnja ove godine sudac Tomislav Jurlina naložio je tvrtki "Sokol projekt", u vlasništvu Vedrana Ikića i Marka Čuline Make, koja je taj prostor uživala kao vlasnik ugostiteljskog objekta, da ga preda vlasniku, odnosno državi, jer se objekt nalazi na pomorskom dobru. Po toj presudi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture prostor je predalo na upravljanje Gradu Zadru.

Presudi je prethodio stečajni postupak tvrtke "Sokol projekt", koja je ugašena i izbrisana iz sudskog registra početkom lipnja.
Republika Hrvatska je u sporu kao tužitelj dokazala da su čestice na kojima se nalazio nekadašnji kafić "Zara beach" opće pomorsko dobro. "Sokol projekt" tijekom postupka nije osporavao posjed nekretnina, kao ni činjenicu da se radi o pomorskom dobru. Jedino što su Ikić i Čulina osporavali državi je pravo na korištenje pomorskog dobra temeljem koncesijskog odobrenja koje im je izdao Grad Zadar za jugoistočni dio terase površine 150 kvadratnih metara, dok za ostale nekretnine na istoj lokaciji nisu dostavili valjanu dokumentaciju.

image
Jure Mišković/Hanza media

Sud je, međutim, utvrdio kako je sporna terasa dio kafića i kako je jedino tako mogu koristiti. S obzirom na to da je sudac u obrazloženju presude istaknuo da je tvrtka "Sokol projekt" prostor u kojem se nalazio kafić koristila nezakonito, tako im je i koncesijsko odobrenje za terasu "palo u vodu". Iako se sud nije upuštao u ocjenu kako je Grad Zadar uopće mogao izdati koncesijsko odobrenje Ikiću i Čulini s obzirom na to da su prostor cijelo vrijeme koristili nezakonito, ta bi činjenica nedvojbeno mogla biti zanimljiva Državnom odvjetništvu, odnosno policijskim istražiteljima.

Sudac je utvrdio da "Sokol projekt" nema ni koncesiju ni koncesijsko odobrenje za ostale parcele te je naložio njihovo iseljenje.
Priča o "Zara beachu" tu ipak ne završava. U igri se od početka nalaze Hoteli Zadar Milana Miletića, koji sebe smatraju posjednikom prostora na Kolovarama iako sa "Sokol projektom" nisu nikad sklopili ugovor o zakupu. Sukob između Miletića s jedne i Ikića i Čuline s druge strane pretvoreni su u sudske i kaznene postupke koji još uvijek nisu završili.

Atraktivan objekt uz more Hoteli Zadar kupili su 1974. godine od tadašnjeg javnog poduzeća "Nasadi i kupališta". Iako je prilikom pretvorbe i privatizacije plaža Kolovare bila upisana kao pomorsko dobro, Hoteli Zadar do službene deposedacije, kako tvrde, imaju pravo na posjed i korištenje objekta. Država, naglašavaju, nikad nije tražila od Hotela Zadar da izađu iz tog objekta.
Mijenjali su se brojni zakupci tog prostora, a godine 2010. dobivaju rješenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva o uklanjanju građevine ispred objekta koji je potpuno bespravno podigao tadašnji direktor Hotela Zadar Ivo Dević. Prije dvije godine pozvali su i novinare tvrdeći kako će srušiti taj objekt, ali to nikad nisu napravili. Tom rješenju građevinske inspekcije, inače, za nekoliko dana nastupa apsolutna zastara.

image
Jure Mišković/Hanza media

Unatoč tome, Hoteli Zadar su u ponedjeljak Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo poslali prijavu za rušenje nelegalnog dijela nekadašnjeg kafića, iako smatraju da im to Grad neće dopustiti.

- Više puta smo se obraćali Građevinskoj inspekciji da se rješenje o rušenju ne izvršava, a s njihove strane su nalaženi razlozi i izlike kako bi cijeli taj slučaj ostao status quo. U zadnja dva mjeseca iz Građevinske inspekcije dobili smo na znanje da ne mogu organizirati izvršenje rješenja jer će pasti u zastaru. U tim su razgovorima Hoteli Zadar ponudili i najavili da su voljni izvršiti rješenje, no u inspekcijskim službama izjasnili su se kako nisu protiv izvršenja rješenja. Bilo bi nelogično i nerazumno da se protive pravnom sustavu pogotovo kada se apsolutna zastara tog rješenja primakla na dva do tri tjedna - govori Augustin Sudinja, odvjetnik Hotela Zadar, dodajući kako su prošle godine od Grada Zadra tražili da zaštiti objekt od daljnje devastacije i potencijalne pogibelji s obzirom na stanje u kojem se nalazi i činjenicu da je to javni prostor.

- Što se tiče prijave rušenja Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, Hoteli Zadar još uvijek nemaju povratne obavijesti iz Grada. Inače je zakonska obveza od pet dana da se dostavi građevinskoj inspekciji i policiji - navodi odvjetnik Sudinja.

U Hotelima Zadar smatraju kako bi bilo nelogično da se Grad Zadar kao jedinica lokalne samouprave protivi izvršnoj odluci ovlaštenog državnog tijela, stoga ne očekuju smetnje za rušenje nelegalno sagrađenog dijela objekta.

image
Jure Mišković/Hanza media

- Hoteli Zadar prijavili su početak uklanjanja zgrade ugostiteljske namjene na plaži Kolovare te je tijelo graditeljstva, sukladno Zakonu o gradnji, dužno u roku od pet dana od primitka prijave radova na uklanjanju građevine putem elektroničke oglasne ploče obavijestiti MUP, Građevinsku inspekciju i Inspekciju rada. To će i biti učinjeno ako je zahtjev potpun, ali ovo tijelo sukladno zakonu ne odlučuje o dozvoljavanju uklanjanja, već obavještava ostala nadležna tijela o zaprimljenoj prijavi - odgovorili su nam iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra.

Iz njihova je odgovora očigledno kako se Hoteli Zadar ne moraju pribojavati hoće li im Grad Zadar dopustiti rušenje ilegalno izgrađenog dijela objekta jer to jednostavno nije u njihovoj nadležnosti.

25. travanj 2024 05:45