StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO PREŽIVJETI?

Ako vam je mala plaća, jeste li spremni dodatno raditi u turizmu? Evo popisa sezonskih poslova u Zadru od kojih možete dobro zaraditi...

Piše M.M.
13. srpnja 2022. - 15:09

Ljeto je prilika za dobru zaradu. Ne, ne mislimo na kakave ilegalne poslove, već one poštene koji uključuju itekako puno truda i rada. Govorimo o sezonskim poslovima koji su ove godine, zbog manjka radne snage, plaćeni kao nikad do sad.

Jer, tko će sve brojnije goste dočekati i uslužiti ako poslodavci ne pronađu kvalitetnu i pouzdanu radnu snagu? Ipak, tu i dolaze do problema: kako je na tržištu rada turističkih djelatnika sve manje, poslodavci puno više daju šansu mladim ljudima i onima bez iskustva, a povećavaju plaće. 

- Iskreno, 90 posto ovih ljudi, zimi, kad je kvaliteta posla puno veća, zbog svoje nestručnosti, ne bi mogli nigdje raditi – rekao nam je jedan ugostitelj koji je i sam ”spao” na mlade, neiskusne ljude koji zarađuju novce kakve je on u mladosti mogao samo sanjati.

Što u brojkama znači da: jedan kuhar ima 15.000 kuna plaću, pomoćnom varira od 6 do 10.000., ovisno o iskustvu, pizzajol ima od 12-14.000 kuna, a konobar zarađuje između 8 do 10.000 kuna.

image

Konobaru se plaća penje u sezoni do 10.000 kn

Cropix/Arhiva

- Još k tome, kod nas imaju i jedan obrok, a i slobodan dan. Znaju da su došli raditi sezonu i da nije lako, puno se radi, većina ih zaista nju i odradi, no brojni su oni koji usred te sezone pokleknu i jednostavno odu. Što naravno nama stvara mnoge probleme, jer pronaći radnika usred sezone je nemoguća misija – govori ovaj iskusni ugostitelj koji je još u siječnju počeo tražiti sezonce.

- Uz svoje stalne, tzv. cjelogodišnje zaposlenike, ljeti uvijek imamo potrebe za dodanom radnom snagom, zbog, logično, povećanog obima posla, no često nam ih kolege ugostitelji s otoka ”otmu” jer daju duple ili čak troduple plaće. S druge strane, ti radnici ne znaju da se tamo upravo toliko i radi, duplo! Pa i taj pust novac padne u drugi plan kad shvate da od 10 ujutro do iza ponoći nije stao... - pojašnjava.

Također, od prošle godine ima i nekoliko zaposlenika iz Srbije i Bosne. Čekanje dozvola za njih također je posebna priča, no na tu birokratsku zavrzlamu nije htio trošiti riječi.

Da pronaći sezonce zna biti prava lutrija, itekako je na svojoj koži osjetio vlasnik malog hotela koji je mjesece proveo tražeći sobarice.

image

Sobarice također dobro zarađuju

Ante Cizmic/Cropix

- Dignuo sam plaće od prošle godine za dodatnih 1000 kn. Znači da im je preko 6.500 neto. Jedva sam uspio do polovice lipnja pronaći dvije žene. S tim da govorimo o četiri, maksimalno pet sati rada – žali se te dodaje su ga ”spasile” upravo Ukrajinke koje su tražile posao nakon bijega iz ratom pogođene zemlje.

Kako smo doznali od njega, ali i drugi vlasnika hotela, apartmana i vila, čistačica koja privatno čisti naplaćuje od oko 50 kuna sat, a ta se cijena penje preko 80 kuna ako uzimate agenciju za čišćenje. Neke naplaćuju po sobi ili apartmanu: tako je za sobu s kupatilom cijena od nekih 200 kn, dok se za čišćenje apartmana naplaćuje otprilike 350 kn po apartmanu.

Vile su pak posebna priča. 

- Za vilu koju vodim, agencija uzima za njezino čišćenje vrijednost jednog noćenja. Posla ima za pet, šest žena, ali sretan sam što sam pronašao nekoga pouzdanog na kog mogu računati jer takvih na tržištu nema puno – komentirao je voditelj jedne moderne vile na Boriku.

Ako se "premjestimo" na pučinu, plaće su - još veće! 

image

Mornar na jahti ima jako dobru plaću

Marina Punat

Čišćenje brodova (najčešće jedrilica u charteu) naplaćuje se od 200 kuna po brodu. Skiperi na brodovima koji nude jednodnevne (i poludnevne) izlete naplaćuju oko 150 eura po vožnji, dok plaća mornara na jahtama iznosi od 2800 do 3000 eura. Hostese na jahtama zarađuju između 2 do 2.500 eura.

Da, ponavljamo, sve su to poslovni gdje se često "ostavlja kičma", ali ipak je računica pozitivna. 

Zato, kad posmilite da bi trebali imati i dopunski posao, osobitno nakon 1. siječnja 2023. godine kad Hrvastka uđe u Eurozonu, razmislite o nekom sezonskom jer u turističkom sektoru plaće padati sigurno neće...

Sezonske plaće (neto)

Kuhar/ica - do 15.000

Pomoćni kuhar - od 6 do 10.000

Konobar/ica - od 8 do 10.000

Perač/ica časa - od 8 do 9.000

Čistačica - min. 50kn/h privatno, min. 80 kn/h preko agencije

Sobarica - od 6 do 7.500 

Čistač/ica broda - 200kn po brodu

Booker/ica stolova u restoranu (od 18-23h) - oko 6.000

Booker/ica izleta - oko 200 kn po prodanoj karti 

Prodavač/ica sladoleda - od 6 do 7.000 

Prodavač/ica na štandu - od 6 do 8.000

23. travanj 2024 16:45