StoryEditorOCM
4 kantunaMINISTARSTVO UTVRDILO NEZAKONITOSTI U GRADNJI PUMPE NA VIRU, A NAČELNIK KAPOVIĆ NAJAVLJUJE:

Ako Županija ne poništi građevinsku dozvolu, idu kaznene prijave za zataškavanje i odštetni zahtjev od 30 milijuna kuna!

13. veljače 2018. - 22:54
benzinska_vir-071217

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja obavilo je nadzor nad izdavanjem građevinske dozvole za gradnju benzinske pumpe na Viru investitoru "Tri Bartola" i utvrdilo niz nezakonitosti, pa u Općini Vir očekuju da će Upravni odjel za prostorno uređenje Zadarske županije poništiti nezakonito izdanu građevinsku dozvolu. Općinski sud u Zadru tvrtki „Tri Bartola" već je izdao privremenu mjeru zabrane izvođenja bilo kakvih građevinskih radova, a rok za obnovu postupka i poništenje dozvole istječe 16. veljače.

Ne bude li dozvola poništena, načelnik Kristijan Kapović najavljuje podnošenje višemilijunskog odštetnog zahtjeva:

-Ako Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije dotad ne poništi građevinsku dozvolu koju je nezakonito izdao, idemo s kaznenim prijavama za zataškavanje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Također ćemo podignuti tužbu za naknadu štete s obzirom da smo na temelju projekta rekonstrukcije državne ceste D-306, koja ima važeću lokacijsku dozvolu, tijekom posljednjih šest godina uložili nominalno oko 15 milijuna kuna, a s pripadajućim zateznim kamatama govorim o ukupno 30 milijuna kuna, najavljuje načelnik Kapović nove korake Općine Vir i navodi kako osim nezakonitosti postupanja županijskog odjela koje su utvrdili Ministarstvo graditeljstva i Općinski sud, postoji još nekoliko kaznenih djela o kojima oni nisu raspravljali.

-Nisu dio upravnog postupka, ali su ta kaznena djela dio obrade USKOK-a. Riječ je o kaznenim djelima nezakonitog izdavanja suglasnosti i potvrde od strane direktora Ante Valentića iz Hrvatskih cesta, ispostave Zadar, nezakonitog izdavanja potvrde i projektiranja direktora Blok projekta Željka Predovana, davanja nezakonite potvrde od strane zamjenice pročelnika Ivone Cote te protiv vlasnika „Tri Bartola" Bartola Burčula za poticanje na izvršavanje kaznenog djela svih navedenih, zaključuje virski načelnik.

Kapović svoje tvrdnje bazira na činjenici da je Općina Vir od početka upirala prstom u izdavanje građevinske dozvole od nenadležnog tijela, da je dozvola izdana u suprotnosti s postojećom lokacijskom dozvolom za gradnju nogostupa uz državnu cestu D-306, te je izdana bez suglasnosti javnopravnih tijela s područja Općine Vir, što je sada potvrđeno i nadzorom Ministarstva graditeljstva.

U dopisu što ga je potpisala voditeljica Službe na nadzor Biserka Matoš, stoji kako je utvrđen "niz nepravilnosti u postupku izdavanja" građevinske dozvole, a pred Zadarskom županijom nalazi se i rješavanje zahtjeva načelnika Kapovića za poduzimanje stegovnih mjera protiv zamjenice načelnika Ivone Cote vezano za, kako kažu iz Ministarstva, "tešku povredu službene dužnosti".

"Sedam puta smo upozoravali na nezakonitosti, ali nas nisu htjeli ni primiti"

-Od veljače 2017. godine sedam smo puta upozoravali na počinjenje teških kaznenih djela, ali su nas u nadležnom upravnom odjelu bahato odbijali primiti. Vjerujem u legalizam odgovornih ljudi Zadarske županije i očekujem da će odraditi svoju zakonsku obvezu. Bitno nam je ne samo poništenje dozvole, nego i sankcioniranje svih koji su nezakonito postupali da bi netko jednim potezom pera nezakonito zaradio višemilijunske iznose, kaže načelnik Vira Kristijan Kapović.


 

19. travanj 2024 00:32