StoryEditorOCM
4 kantuna"S OSMIJEHOM"

Aktualni gradonačenik danas je na Muraju predstavio svoj izborni program. Evo što Branko Dukić obećava biračima za novi mandat

Piše I.Ivanac
4. svibnja 2021. - 12:49
Predstavljane izbornog programa aktualnog gradonačelnika i HDZ-ovog kandidata za nadolazeće lokalne izbore, Branka Dukića

Pod motom "za budućnost s osmijehom" aktualni gradonačelnik i HDZ-ov kandidat za predstojeće lokalne izbore, Branko Dukić, u utorak je predstavio, kako navodi, "ozbiljan predizborni program i to u formi koja će biti lako shvatljiv kroz koju će ih građani lako ocijeniti za četiri godine".

- U svakom dijelu programa smo stavili konkretne ciljeve čije će izvršenje građani moći pratiti, a tri su najvažnije stvari za uspjeh: ideja i vizija što želimo od svog grada, plan i program kako to postići te ljudi s kojima možemo odraditi posao, kazao je Dukić dodajući kako je siguran da Zadar nema bolje opcije od njihove ekipe te kako vjeruje da će im građani, kao i do sada pokloniti povjerenje.

Dukić je na Muraju predstavio najvažnije točke svog programa, a kao prvu je istaknuo želju da zadarska bolnica postane klinički bolnički centar.

- Nije to priča od jednog mandata, niti floskula s kojom možeš izaći pred izbore. Da bi naša bolnica imala sve elemente KBC-a potreban je dugogodišnji rad i potpora svih razina vlasti, Više puta sam ponovio da mi je to što ćemo dobiti linearni akcelerator jedna od najvažnijih stvari iz cijelog mog dosadašnjeg političkog djelovanja, kazao je Dukić pa nastavio s predstavljanjem. Napomenuo je kako je u prethodne četiri godine iz europskih fondova uloženo 1,86 milijardi kuna u čak 276 projekata.

image
Predstavljane izbornog programa aktualnog gradonačelnika i HDZ-ovog kandidata za nadolazeće lokalne izbore, Branka Dukića

- Iza nas je mandat koji je krenuo epskom poplavom i završava u epidemiji, ali mi nismo nikad imali toliko ulaganja te smo čak i u prošloj godini ostvarili rast prihoda od 7%. Rezultat je to odgovornog ponašanja, kontinuiteta, stabilnog razvoja i maksimalnog korištenja EU fondova, kazao je Dukić dodajući kako se projekti poput Muraja, Providurove palače, Aglomeracije, Mocira Centra za mlade te brojnih drugih nisu došli sami od sebe jer je netko te projekte prepoznao, pripremio, prijavio i ispratio sve od natječaja do gradnje.

Stavka proračuna koja je najviše rasla, istaknuo je Dukić, je izdvajanje za predškolski odgoj, ali rastao je i broj prvašića i to gotovo najviše od svih gradova u Hrvatskoj.

- Najvažnija investicija koju smo napravili jest smanjili cijene vrtića, podigli razinu programa i omogućili roditeljima koji rade među smjene ili poslijepodne da mogu normalno koristiti usluge vrtića, ali i izgradili nove i obnavljali postojeće vrtiće, rekao je Dukić napominjući tri novoizgrađena vrtića, ali i gradnju POS-ovih stanova te stanova za najam.

- Gradili smo jako puno, ne samo ove četiri godine, nego svih ovih godina, ali naredni mandat će ostati upamćen po investicijama nakon kojih ćemo postati u punom smislu zeleni grad, naglasio je Dukić spominjući projekt aglomeracije Zadar-Petrčane, planiranje mreže parkova u svim gradskim kvartovima, ali i izmjene i dopune prostornog plana u kojem će povećati obvezu zelene površine s 20 na 30 posto.

image
Predstavljane izbornog programa aktualnog gradonačelnika i HDZ-ovog kandidata za nadolazeće lokalne izbore, Branka Dukića

Dukić je na predstavljanju istaknuo i ono s čim nije bio zadovoljan posljednje četiri godine, a to je problem nedostatka parkirnih mjesta.

- Intenzivno radimo na projektu najveće garaže na Ravnicama, ali i na organizaciji prometa u mirovanju po gusto naseljenim kvartovima, kazao je dodajući kako će iskoristiti sva dostupna smart city rješenja, da unaprijede protočnost prometa unutar grada.

Kada je u pitanju poslovno okruženje, Dukić je istaknuo kako posljednjih godina imaju stalan rast broja obrtnika, novih tvrtki, zaposlenih te kako se unatoč pandemiji broj zaposlenih održao bolje nego što su se mogli nadati.

- Uz novi paket mjera i subvencija nastavljamo s opremanjem Gospodarske zone Crno u koju smo ušli s infrastrukturom te krećemo i s novim specijaliziranim Poduzetničkim inkubatorom. Ugovor za izvođenje radova smo potpisali prošli tjedan. Kao što vidite više smo uložili u zonu Crno nego u inkubator, ali plodovi tog ulaganja će se tek vidjeti, rekao je Dukić napominjući kako će nastaviti raditi na razvoju održivog turizma i to po mjeri građana.

- Čekaju nas veliki zahvati kao što su sanacija i uređenje Rive, Koncertno kongresna dvorana, uređenje plaže Kolovare i zato ćemo trebati ponovno pronaći sredstva i izvan gradskog proračuna. Imamo dobru suradnju sa svim ministarstvima, a pogotovo s onima gdje su naši državni tajnici, kazao je Dukić napominjući kako želi da Zadar ostane digitalni lider među hrvatskim gradovima.

- Jedinstvenom gradskom platformom za sve digitalne usluge kroz sustav e-Zadrani omogućit ćemo jednostavniju, bržu i transparentniju komunikaciju građana s javnim ustanovama i institucijama. Uvest ćemo nova smart city rješenja i razviti novi digitalni prometni sustav, istaknuo je Dukić objašnjavajući kako će gradska platforma omogućiti bržu i transparentniju komunikaciju građana. Naglasio je kako se u programu nalazi i dio za najstarije, ali i dio o razvoju zadarskih otoka.

- Na kraju ove četiri godine miran sam sa sobom i zadovoljan s onim što smo zajedno napravili. Zahvaljujem se sugrađanima, ali na poseban način svim suradnicima i djelatnicima gradske uprave na suradnji. Bili smo dobar tim, a siguran sam da ćemo u naredne četiri godine biti i još bolji. Pred nama je ozbiljan posao kako bismo osigurali našim sugrađanima budućnost s osmijehom, zaključio je Dukić.

image
Predstavljane izbornog programa aktualnog gradonačelnika i HDZ-ovog kandidata za nadolazeće lokalne izbore, Branka Dukića
19. travanj 2024 09:58