StoryEditorOCM
4 kantunaBOLNICA NA UGLJANU

Alkoholizam: muški odjel popunjen, na ženskom se ne liječi nitko; ravnatelj Mavar: "Znate kako to ide, Zadrani se liječe drugdje, nezgodno je..."

Piše L.Burčul
10. siječnja 2022. - 17:07

- Svaki četvrti Hrvat ima problema vezanih uz prekomjerno pijenje alkohola. Konkretno, 250 do 300 tisuća osoba Hrvatskoj su ovisnici o alkoholu. Procjena je, znači, da sveukupno milijun osoba u Hrvatskoj pati od posljedica alkoholizma – rekao je doc.dr.sc. Mladen Mavar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan (PBU), u ponedjeljak na završnoj konferenciji projekta „Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu“. Projekt je provodila PBU tijekom 16 mjeseci i dodatno educirala svoje djelatnike za rad s ovisnicima o alkoholu, a sva predavanja su nakon projekta tiskana u posebnom Zborniku.

Projekt je financirao Europski socijalni fond, s bespovratnih 610 tisuća kuna, a na završnoj konferenciji u Centru za kreativne industrije u Zadru u ponedjeljak se ravnatelj Mavar osvrnuo na više aspekata liječenja alkoholizma, kao i na samu povijest bolnice na Ugljanu.

Na Odjelu za liječenje ovisnosti o alkoholu u Psihijatrijskoj bolnici na Ugljanu trenutačno se liječi 28 pacijenata na muškom odjelu, kapacitiranom za 31 pacijenta. Na ženskom odjelu trenutačno se ne liječi ni jedna pacijentica.

- Ali znate kako je to, odavde, sa zadarskog područja, se često ide na liječenje u Zagreb ili u neku drugu županiju, dok nama na Ugljan dolaze pacijenti iz drugih županija. Uvijek postoji ona priča „A, ti si se išao liječiti na Ugljan“, i zato naši ljudi radije odu drugdje. Neki misle da su kod nas na Ugljanu još zidine sa lancima i da su tamo svi vezani. Zadrani me znaju pitati vraćam li se ja kući, svaki dan... Zašto se ne bih vratio? – kazao je ravnatelj Mavar.

- Alkoholizam je jedna od tvrdokornijih ovisnosti, a rezultati liječenja ne mogu biti sjajni kao u kirurgiji. Bolest nije vezana samo uz alkoholičare, već nastaju poremećaji u obitelji, na radnom mjestu, u socijalnim kontaktima...Nije ti ovo slijepo crijevo“, znam reći u Klubu liječenih alkoholičara; to se operira i nakon nekog vremena zaboraviš da se to uopće dogodilo, dok kod ovisnosti o alkoholu cijeli život moraš imati na umu da liječenje mora biti trajno. Uz to, kažem im da nije dovoljno samo prekinuti s alkoholom, ako samo prekinete piti niste ništa napravili, vrlo brzo će doći do recidiva. Morate promijeniti stil života. To ne ide bez obitelji u kojoj član ne može poslije ručka otvoriti bocu vina, natočiti sebi i drugima čašu, a njemu reći 'ti ne smiješ, ti si se liječio, a ja mogu, i živio ti meni'. To nije prava obitelj – istaknuo je ravnatelj Mavar, dodajući da alkohol doslovno treba maknuti iz kuće, jer će u kriznim situacijama bivši alkoholičar posegnuti za njim. „A dok dođe do dućana ili do kafića možda mu ispare gluposti iz glave i ne uzme alkohol“, istaknuo je Mavar.

Voditeljica projekta Danijela Stipanić Graf iz PBU-a je naglasila da je cilj projekta bio unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih djelatnika i zaposlenika Psihijatrijske bolnice Ugljan, kako bi se promoviralo mentalno zdravlje i prevenirala ovisnost o alkoholu. Ciljana skupina bili su zdravstveni djelatnici: liječnici, medicinske sestre i tehničari, psiholozi, socijalni radnici, radni terapeuti.

- Uspjeli smo, unatoč pandemiji, provesti kompletan projekt. Edukacije su održali prim.dr. Zoran Zoričić, psihijatar i alkoholog, Olivera Vuksan Kolega, također psihijatrica i alkoholog, klinička psihologinja Lucijana Rupić Krstić, socijalna radnica Martina Šarin, magistra sestrinstva Biljana Babić, neurologinja dr. Sanja Kalanj, doc. dr. Melanija Ražov Radas, spec. interne medicine i gastroenterolog, dr. Zorislav Šušak, specijalist interne medicine i kardiolog, te dr.sc. Jelena Vučak Lončar – istaknula je voditeljica projekta Danijela Stipanić Graf.

Ravnatelj Mavar se osvrnuo i na povijest PBU, rekavši da, iako utemeljena i samostalna od 1955., u PBU je liječenje od alkoholizma počelo tek 1971. godine.   

- Nakon prvog šefa Odjela prim. dr. Dušana Kneževića, ovaj je Odjel  od 1976. do mirovine 1991. godine vodio prim. dr. Paško Paić. Pod njegovim vodstvom je Odjel značajno napredovao, osobito na preventivi na području Dalmacije. Dr. Paić je subotom organizirao druženja članova klubova liječenih alkoholičara iz cijele Dalmacije. Po nekoliko autobusa je dolazilo, s obiteljima. To je davalo značajne rezultate, na žalost vremenom je ta praksa nestala. Oformio je i ženski Odjel s 23 kreveta, za to je adaptirana tzv. kupusara, šef Odjela bio je docent dr. Emil Žampera – naveo je doc.dr.sc Mladen Mavar, pojašnjavajući što je sve posljednjih nekoliko godina adaptirano u ovom kompleksu kojega su za potrebe koncentracijskog logora bili gradili Talijani za vrijeme Drugog svjetskog rata. Najponosniji je na izvanredno uređenu kuhinju u koju je uloženo 11,5 milijuna kuna.

01. svibanj 2024 08:11