StoryEditorOCM
4 kantunaBIT ĆE GUSTO

Analiziramo pet velikih okršaja u završnici lokalnih izbora; Marko Vučetić je postigao tek jako solidan, iako ne i fantastičan rezultat...

Piše Marina Karlović-Sabolić/SD
19. svibnja 2021. - 08:59
Enio Meštrović Ričard, kandidat za zadarskog gradonačelnika, u svom stožeru u konobi na BokanjcuJure Mišković/Cropix

Prvo poluvrijeme je gotovo. Svatko od kandidata za gradonačelnike, župane i načelnike je pokazao što zna i može. I koliko 'piza' među biračima. Sada su na redu finalni okršaji. Negdje su - kao što je slučaj u Zagrebu - pobjednici već izvjesni. U rijetkim sredinama drugog poluvremena neće ni biti jer se pobjednik saznao već u prvom krugu.

A negdje je utrka toliko neizvjesna da se ni najokorjeliji kladioničari ne bi usudili prognozirati ishod. Ovo je pregled upravo takvih situacija.

SPLIT

Puljak (Centar) vs. Mihanović (HDZ)

Bit će to bitka svih bitaka, kakva uostalom i priliči uzavreloj političkoj areni u najvećem gradu u Dalmaciji. Koplja u drugom krugu ukrstit će poznati znanstvenik Ivica Puljak, koji je u ludom splitskom izbornom raspletu završio na prvom mjestu, i HDZ-ov kandidat Vice Mihanović, inače ravnatelj splitske Lučke uprave, kojemu su sve ankete uoči izbora davale prednost.

Priča o plagiranom doktoratu očito je ostavila traga, pa je na koncu dobio manje glasova nego što ih je u prvom krugu prije četiri godine imao Andro Krstulović Opara. U situaciji u kojoj je Zagreb praktički već riješen, i u kojoj HDZ očito nije uspio ugroziti primat Ivana Penave u Vukovaru, Split se nametnuo kao krunski dragulj ovih izbora. Mihanović će na svoju stranu vabiti glasače Željka Keruma i ostatka desnice. Puljak će pokušati zakopati ratne sjekire na centru i ljevici i pridobiti glasače SDP-ovca Ante Franića, Jakova Prkića te Branke Ramljak.

Ako pobjedu odnese Mihanović, HDZ će s punim pravom moći proglasiti svoju punu dominaciju na političkoj sceni Hrvatske. Ako, pak, više glasova osvoji Puljak, bit će jasno da novi vjetrovi nisu zapuhali samo u Zagrebu. Nego da se, polako, ali i sigurno, šire u ostatku zemlje.

ZADAR

Dukić (HDZ) vs. Vučetić (SDP, Akcija mladih, Glas, Centar)

Na prvu, Branko Dukić ima solidnu prednost pred bivšim saborskim zastupnikom Mosta. Pobjednik je prvoga kruga, razlika u odnosu na drugoplasiranog iznosi 10 posto, HDZ u Zadru ima jaku mašineriju, a Marko Vučetić je postigao tek jako solidan, iako ne i fantastičan rezultat. Nezavisni kandidat iza kojega je stala zadarska oporba predvođena SDP-om osvojio je samo 776 glasova više nego Sabina Glasovac prije četiri godine. Tih tri posto ne bi puno značilo da Dukić nije – podbacio. I u prvom poluvremenu osvojio 2901 glas manje nego prije četiri godine, što je minus od gotovo 13 posto. Tu leži potencijal za obrat. A o njemu će za dva tjedna odlučiti Ričardovi birači, mladi buntovnici kojima se svidio način na koji se popularni zadarski performer s Bokanjca Enio Meštrović izrugivao sustavu. A "sustav" u Zadru personaliziraju Dukić i njegov HDZ.

Ako se Meštrovićevi birači odluče prikloniti kandidatu promjene – a to je u ovom slučaju Vučetić – rezultat bi mogao biti prilično tijesan. Tješnji nego su to u HDZ-u, uljuljkani u kontinuitet vlasti u Zadru, ikada pomišljali da će biti. Ako, pak, HDZ uspije probuditi svoje birače koji su prespavali prvi krug, zadržat će vlast u Zadru. Nakon čega ih čeka teška bitka za sastavljanje većine u Gradskom vijeću. Do koje neće moći bez pravog pobjednika prve runde zadarskih izbora – Enija Meštrovića.

image
Enio Meštrović Ričard, kandidat za zadarskog gradonačelnika, u svom stožeru u konobi na Bokanjcu
Jure Mišković/Cropix

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

Jelić (nezavisni) vs. Pauk (HDZ)

Prije četiri godine Marko Jelić postao je hit kao novi gradonačelnik Knina. Sada je na pragu da napravi još jedan preokret. Nakon što je u Zvonimirovu gradun porazio dugogodišnju HDZ-ovu perjanicu Josipu Rimac, na korak je od toga da preuzme i Šibensko-kninsku županiju. Jelić je na izborima za župana u prvom krugu osvojio 36,52 posto glasova. I nadmašio HDZ-ovca Gorana Pauka, koji je dobio 36,10 posto glasova. Da stvar za aktuanog župana bude gora, SDP-ov kandidat Joško Šupe dobio je nešto više glasova od drugog kandidata desnice Ivice Ledenka iz Mosta. Pa je i bazen u kojemu će Pauk loviti glasove u drugom krugu nešto plići od Jelićeva.

No, Pauk je iskusan političar i teško da će se predati bez borbe. Tako da će se u ovoj županiji bitka voditi do posljednjega glasa.

image
Na fotografiji: Goran Pauk kandidat za župana Šibensko-kninske županije
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Marko Jelić, kandidat za Šibensko-kninskog župana

 
Nikola Vilić/Cropix

RIJEKA

Filipović (SDP) vs. Štimac (nezavisni)

"Crvena" Rijeka ponovno je prednost dala SDP-ovu kandidatu. Marko Filipović uoči drugog kruga čvrsto drži "pole position" s 30 posto osvojenih glasova. Drugoplasirani nezavisni kandidat Damir Štimac ima "samo" 16 posto. No postoji jedan razlog zbog kojeg SDP još uvijek ne može biti siguran u svoju pobjedu. Štimac je ugledan liječnik, bivši ravnatelj riječkoga KBC-a, bez neke izražene ideološke potke. To ga čini tipičnim "catch all" političarom koji u drugome krugu može uzeti birače od ljevice do desnice. Sve one kojima je dosta tridesetogodišnje vladavine SDP-a u Rijeci i koji su spremni podržati promjenu. Sad je samo pitanje hoće li tu promjenu podržati većina Riječana ili će ipak optirati za – status quo.

image
Marko Filipović, kandidat za gradonačelnika Rijeke
Matija Djanješić/Cropix

SISAK

Ikić Baniček (SDP) vs. Josić (HDZ)

Potpuno ispod radara prolazi tijesna bitka koja će se u drugom krugu voditi u Sisku. Aktualna SDP-ova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ima zalihu od 39 posto glasova, no za vrat joj puše HDZ-ova kandidatkinja Željka Josić s 33 posto. "Kvaka 22" leži u činjenici da svi ostali kandidati dolaze ili s desnog spektra (Domovinski pokret, Most), ili su – u slučaju nezavisnog kandidata Bojana Dadasovića, koji je završio na trećemu mjestu s respektabilnih 14 posto glasova – od početka kampanje žestoki kritičari modela vladavine SDP-ove gradonačelnice.

image
Marko Filipović, kandidat za gradonačelnika Rijeke
Matija Djanješić/Cropix

S podrškom Dadasovićevih glasača Željka Josić nalazi se na korak od pobjede u drugom krugu. S još ponekim glasom Domovinskog pokreta, ona i pobjeđuje. Osim ako Ikić Baniček u finišu utrke iz rukava ne izvuče neki tajni adut. I političku matematiku koja joj trenutačno ne ide u prilog preokrene u svoju korist.

26. travanj 2024 23:47