StoryEditorOCM
4 kantuna‘OSOBNI RAZLOZI‘

Ante Fuzul nakon 20 godina dao otkaz u Državnom inspektoratu: jesu li tome kumovali Udruga Vir bez podjela, koalicija s Kapovićem, HDZ, ili...?

Piše Ivica Nevešćanin
27. rujna 2021. - 19:33

Ante Fuzul, nezavisni vijećnik u gradu Biogradu, nije više tržišni inspektor u Državnom inspektoratu. Fuzul je sredinom rujna dao redovni otkaz na svoje radno mjesto u Područnom uredu Split, Ispostava Zadar iz, kako nam je rekao, osobnih razloga. Trenutačno se nalazi na godišnjem odmoru, a otkazni rok mu istječe 14. listopada.

Cijel stvar ne bi bila toliko zanimljiva da se Fuzul nije našao na udaru Udruge Vir bez podjela. Fuzul je, naime, krajem zime 2020. kao inspektor proveo nadzor nad poslovanjem tvrtke Čisti otok u vlasništvu Općine Vir. Zahtjev za provođenjem nadzora stigao je nakon prijave Udruge Vir bez podjela za navodno nezakonitu naplatu odvoza smeća od strane komunalne tvrtke. Fuzul je imao zadatak utvrditi osnovanost prijave, no nakon provedenog nadzora ustanovio je da kršenja zakona nije bilo. Njegov izvještaj, međutim, šefovi nisu prihvatili pa je od njega zatražena dopuna nadzora. Fuzul je dopunu proveo na proljeće, da bi nakon toga, zbog nadolazećih izbora i koalicije u koju je ušao s županijskom listom Kristijana Kapovića, zatražio izuzeće sa 'slučaja Vir'.

Međutim, njegove kolege su nastavile provjeravati nove prijave Vira bez podjela i ipak utvrdile nepravilnosti u naplati odvoza smeća, zbog čega je Čistom otoku na koncu ispisana prekršajna kazna u ukupnom iznosu od 120 tisuća kuna: 100 tisuća kuna za pravnu osobu te 20 tisuća kuna za direktora Marina Radovića kao odgovornu osobu. Istovremeno, nezadovoljni rezultatom, Vir bez podjela je podnio prigovor na Fuzulov pozitivan izvještaj.

Upravo ta činjenica, da je Fuzul ispisao pozitivno rješenje, ali ga njegovi pretpostavljeni nisu htjeli prihvatiti, stvorio je najmanje dvije interpretacije, ili alibija, mogućih razloga Fuzulovog napuštanja javne službe. Po jednoj, Fuzul nije dobio potporu unutar Državnog inspektorata jer je i ta državna služba, od Zagreba do Zadra, pod kontrolom HDZ-a, pa Fuzul, kao žestoki kritičar hadezeovog gradonačelnika Biograda, Ivana Kneza, nije zaslužio „spašavanje”. Druga interpretacija kaže da je sustav na ovaj način samo prebacio odgovornost na Prekršajni sud i tako se riješio ”mobinga” kojeg protiv mnogih javnih institucija već godinama provodi Udruga Vir bez podjela, opsjednuta virskim vlastima, protiv kojih često podnose raznorazne prijave, a ako ishod na koncu ne bude u skladu s njihovim očekivanjima, slijedi pritisak na institucije - od državnog inspektorata i odvjetništva do policije i sudova - u obliku kaznenih prijava, prosvjeda, priopćenja i tiskovnih konferencija.

- Smatram da nisam pogriješio u ovom slučaju, radilo se o materiji koja se prema zakonu o održivom gospodarenju otpadom rješava sukladno pravilima iz područja zaštite potrošača. Detaljnije o tome ne mogu jer sam sukladno Zakonu o državnom inspektoratu dužan čuvati tajnost podataka utvrđenih nadzorom. Svoj posao sam zadnjih 20 godina radio časno, pošteno i odgovorno. Sve te godine sam bio ocjenjivan najvišim ocjenama. Što se tiče mog odlaska, prije ove prijave razmišljao sam o odlasku, tako da ovo ne bih nazvao kapljom koja je prelila čašu. Mislim da sam se jednostavno umorio od donkihotovske borbe, što na poslu, što u politici. Sad se želim malo odmoriti, a onda ćemo vidjeti gdje ću nastaviti karijeru – kazao nam je Fuzul ističući da povod odlaska iz državne službe nije bila prijava Vira bez podjela.

Prekršajna kazna od 120 tisuća kuna uručena je Marinu Radoviću, bivšem direktoru i novom načelniku Općine Vir. Radović je direktorom tvrtke postao 1. veljače ove godine, a inspekcijski nadzor je dobio već za Valentinovo.

- Naš krimen se sastoji u tome što smo kao komunalna tvrtka tijekom tri mjeseca - studeni i prosinac 2020. te siječanj 2021. godine – račune za odvoz smeća građanima slali svaki mjesec, iako smo općinskom odlukom iz kolovoza prošle godine, to trebala raditi svaka dva mjeseca, odnosno šest puta godišnje – objašnjava Radović. Smatra da će njihova žalba biti usvojen i da neće morati platiti kaznu, premda je ispisana njemu, a ne njegovom prethodniku Anti Šikiću, koji je u vrijeme navodnog prekršaja, ali i nadzora, bio direktor tvrtke.

- Nitko nije oštećen, ni tvrtka ni građani ni država, jer je obračunat PDV. Na kraju će svi platiti onoliko otpada koliko su ga stvorili, bez obzira plaćali građani to svaki mjesec ili svaka dva mjeseca – kaže Radović i dodaje da je kod drugog dolaska inspekcije bilo vidljivo da su došli s namjerom da ih kazne, iako je prijestup bio banalan, administrativan, jer nikoga nisu oštetili, što također tumači kao ”strategiju” prebacivanja odgovornosti.

- To je strah od Vira bez podjela. Ovako su sa sebe skinuli odgovornost, državni inspektorat je ispisao prekršaj, i riješio se pritiska Vira bez podjela, a odluku su prepustili sudu. Što je najsmješnije, među tim ljudima iz udruge koje su nas prijavili, neki uopće ne plaćaju odvoz otpada, a mi ga svejedno redovito odvozimo. Kad bi ih zbog toga i htjeli kazniti, sudski postupak predugo traje, a zastara za komunalne usluge nastupa u roku godine dana. Oni to znaju i ne plaćaju, rugaju se sa sustavom koji ne funkcionira, a nama drže moralne lekcije – ljuti se Radović.

Odvoz komunalnog otpada Čisti otok naplaćuje po fiksnom i varijabilnom dijelu. Za čipirane spremnike od 125 litara fiksan iznos je 48 kuna plus pet kuna za dizanje, odnosno 56 kuna plus 8 kuna za dizanje za spremnike od 250 litara.

04. svibanj 2024 08:12