StoryEditorOCM
4 kantuna"KOSTURI IZ ORMARA"

Hoće li DORH nakon novih činjenica vezanih uz smještaj igrača ponovno pokrenuti istragu u KK Zadar? Klubu prijeti ovrha zbog računa za struju...

Piše Iva Ivanac
23. lipnja 2022. - 15:42

Nakon što je na sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra predsjednik Nadzornog odbora Košarkaškog kluba Zadar i gradski vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša prezentirao račune s "paprenim ciframa" za smještaj igrača u jednom gradskom hotelu, u četvrtak je na medijskoj konferenciji cijela priča dobila novu dimenziju. Rubeša tvrdi da su mu se javili igrači čije ime se spominje u objavljenim računima za smještaj koji tvrde kako u životu nogom nisu kročili u zadarski hotel.

Priča o smještaju za košarkaše Zadra za čiji je iznos plaćeno 505 tisuća kuna, kroz medije se "vuče" već nekoliko mjeseci, a u nju je jedno vrijeme bilo uključeno i Županijsko državno odvjetništvo. Međutim, ŽDO je krajem svibnja zauzeo stajalište PU zadarske u kojem se navodi kako policija nije utvrdila osnovu sumnje da bi tadašnji direktor Željko Žilavec počinio neko od kaznenih djela koje se progoni po službenoj dužnosti zbog čega je obustavljeno daljnje postupanje ŽDO-a. Hoće li se nakon iznošenja novih detalja oko smještaja igrača provesti novi izvidi?

- Javilo nam se više igrača čija se imena navode u objavljenim računima tvrdeći da oni nikada nisu pristupili nogom u dvorište tog hotela, a kamoli spavali u njemu, kazao je Rubeša dodajući kako neki od igrača koji su navedeni u računima niti ne znaju gdje se taj hotel nalazi.

- Ta činjenica otvara mnoga pitanja. Prvo pitanje je istraga DORH-a na temelju naših izjava od prije četiri mjeseca kada smo upozorili da je za 15-ak igrača, za nekih 40-ak dana plaćeno preko pola milijuna kuna. Također postoje računi gdje se igrači vode i da su u zadarskom hotelu, kada su zapravo bili na pripremama u Poreču. Konkretno, igrač Kevon Harris je u KK Zadar došao 27. kolovoza, a otišao je 8. listopada. KK Zadar je 4. rujna krenuo na pripreme u Poreč i Harris je od 3. do 9. rujna bio na pripremama, a u isto to vrijeme imamo račun gdje piše da je Harris navodno boravio u zadarskom hotelu od 27. kolovoza do 14. rujna. Zanimljivo je i kako je puni pansion u porečkom hotelu s pet zvjezdica plaćen 748,97 kuna, a u isto to vrijeme polupansion u zadarskom hotelu s četiri zvjezdice plaćen je 1875 kuna, istaknuo je Rubeša dodajući kako je za kadeta koji spava u Đačkom domu za šesto kuna mjesečno u zadarskom hotelu plaćeno 71 tisuću kuna.

- Nije mi jasno kako u nekome nije proradio onaj dalmatinski dišpet i inat pa tako na niti jednom računu nije tražio popust. Upravo to mi je bio jedan od najvećih dokaza da je tu počinjen kriminal, rekao je Rubeša dodajući i kako je u četvrtak ujutro bio na policiji i tražio sastanak s Tomislavom Škarom, voditeljem Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije i s Željkom Pilipovićem, voditeljem Službe kriminalističke policije.

- Moja dužnost je ako imam saznanja o kriminalnim radnjama da ih i prijavim. Jutros sam bio u policiji, ali je gospodin Škara na godišnjem, a gospodin Pilipović me spustio na službenicu. Tražio sam sastanak s čelnim ljudima, a oni me spuštaju na službenicu kojoj sam se zahvalio jer nakon što je prva istraga napravljena traljavo, rekao sam da joj ne želim iznijeti podatke već ću sazvati presicu. Takav način rada meni aludira da su i oni svjesni da je prva istraga napravljena traljavo i da se tu nekoga štiti, istaknuo je Rubeša dodajući kako ne želi reći imena igrača koji su mu izjavili da nisu boravili u zadarskom hotelu "jer oni u ovoj priči nisu ništa krivi već su kolateralna žrtva".

- Nevjerojatno je da su samo dan prije sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik za financije Ivan Mijolović zahvaljivali bivšoj upravi koju smo mi smijenili. Nije mi jasno kako je netko iz DORH-a mogao donijeti odluku da u ovim računima nema ništa sporno? Kad smo početkom lipnja dobili legitimitet, nisam htio zbog odigravanja utakmica finalne serije zamarati igrače. Tada je bivši direktor poslao bezobrazno priopćenje i zahtijevao ispriku. Evo mu je, ispričavam se Dukiću i Mijoloviću, ispričavam se svima što sam čovjeku koji je u stanju ovo raditi od svetinje, dao otkaz, kazao je Rubeša spominjući i račune u iznosu od oko 30 tisuća kuna koje je bivši direktor Žilavec plaćao udruzi International Police Association, odnosno Međunarodnom policijskom udruženju za izradu edukacijskih biltena za srednje škole iako ta organizacija nema veze sa sportom.

Rubeša je napomenuo i kako je zadarskom hotelu plaćena usluga pranja rublja u iznosu od 28.360,64 kune gdje, prema podacima s računa, cijena za jedan kilogram iznosi 253,22 kune, ali nije jasno naznačeno što sve ulazi u cijenu.

Ispadaju kosturi iz ormara...

Košarkaški klub Zadar je u četvrtak također objavio natječaj za izbor i imenovanje direktor, a v.d. David Gunjević istaknuo je kako ovaj natječaj nije namijenjen njemu i u više navrata pozvao sve zainteresirane kojima klub nešto znači da se jave na poziv i pred nadzornicima iznesu svoje ideje za četiri godine.

Kazao je kako još uvijek nije donio odluku o tome hoće li se prijaviti na natječaj za dirketora jer zbog obima posla u klubu još uvijek nije stigao razmisliti o toj ideji.

Kratko se osvrnuo i na proteklih nekoliko dana koje je proveo u klubu govoreći kako sada ispadaju "kosti iz ormara" i kako klubu prijeti ovrha zbog neplaćenog računa za struju u iznosu od 80 tisuća kuna.

- Dugoročni cilj novog direktora, tko god on bio, trebao bi biti ponovno približavanje kluba navijačima jer mislim da se ta spona izgubila unatrag nekoliko godina. KK zadar nije najveći klub u Hrvatskoj po trofejima, ali je po svojoj bazi navijača. Pozivam sve ljude iskrenih namjera da se pridruže radu kluba, kazao je Gunjević dodajući kako će na kraju prijelaznog razdoblja održati konferenciju na kojoj će iznijeti stanje koje je zatekao u klubu.

23. travanj 2024 09:16