StoryEditorOCM
4 kantunaRADOVI TEŠKI 20 MILIJUNA KUNA

Antene se sele sa Sv. Mihovila na Malu glavu

Piše Iva Ivanac
10. listopada 2018. - 19:33
IMG_4009_1600x1089.JPG

Antene na Sv. Mihovilu iznad Preka odlaze u prošlost, a derutna tvrđava uskoro će postati atraktivni centar prezentacije otočne kulture.  Naime, radovi na Maloj glavi, lokaciji na koju bi se do svibnja sljedeće godine trebala premjestiti kompletna elektronička komunikacijska infrastruktura koja se sada nalazila na brdu Sv. Mihovil, u punom su jeku. U srijedu ujutro na lokaciji je održana druga koordinacija aktivnosti izgradnje novog objekta "Odašiljača i veza" (OIV), odnosno obilazak gradilišta, pogonske zgrade, antenskog stupa i pristupnog puta na novoj lokaciji.

- Premještanjem elektroničke komunikacijske infrastrukture koja se nalazi na Sv. Mihovilu općini će donijeti brojne prednosti. Zamišljeno je da se na tvrđavi napravi interpretacijski centar u sklopu kojeg će biti "Dvorac otočnih priča", odnosno gdje će se prezentirati baština zadarskih otoka. Napravio bi se i mali amfiteatar s pomičnim tribinama na kojem bi se ljeti mogle održavati razne predstave, koncerti i ostale manifestacije - kazao je Jure Brižić, načelnik općine Preko, dodajući kako su tvrđavu sv. Mihovila već prijavili na natječaj Ministarstva kulture kako bi dobili novac potreban za arheološke radove.

- Svi se radovi trebaju provesti u skladu s konzervatorima, a s obzirom na to da je tvrđava izgrađena u 13. stoljeću, očekuje se da će radovi potrajati. Nakon završetka arheoloških radova, aplicirat ćemo za novac iz EU fondova potreban za izgradnju interpretacijskog centra - zaključio je Brižić.

Drugoj koordinaciji je uz predstavnike izvođača radova i nadzorne inženjere prisustvovao i Mate Botica, član uprave i direktor "Odašiljača i veza".

- Do kraja godine trebali bi biti gotovi građevinski radovi na lokaciji Mala glava, čija je vrijednost 20 milijuna kuna. Vjerujemo da ćemo do svibnja sljedeće godine preseliti opremu i na novoj lokaciji započeti s radom - kazao je Botica, koji je prilikom obilaska gradilišta iskazao zadovoljstvo tijekom izgradnje, ali i cjelokupnim projektom čiji je cilj podizanje kvalitete usluga i preseljenje radiokomunikacijske i telekomunikacijske opreme.

Novi objekt sastojat će se od antenskog stupa visine 85 metara te pogonskog objekta za smještaj uređaja i cjelokupne opreme. Dosad je izgrađena četvrtina budućeg stupa.

- Stanovništvo koje živi južno od Velebitskog kanala pa sve do Šibenika premještanjem antenskog stupa te nabavom nove opreme dobit će bolju pokrivenost i kvalitetniji signal - zaključio je Botica.

 

SVE ĆEMO STIĆI Radovi kasne, ali nema panike!
Iako radovi na Maloj glavi kasne, Brižić i Botica tvrde da nema mjesta panici.
- Radovi kasne otprilike desetak dana, ali to nije puno jer će se u idućim danima svi radovi sustići, tako da se kraj radova neće ni u kojem slučaju odgađati - napominje Brižić. Kašnjenja su s obzirom na ugovorene rokove, kako kaže Botica, minimalna i neće u konačnici dovesti do zakašnjenja puštanja u pogon cijelog objekta.
26. srpanj 2024 23:43