StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON NESREĆE

Antonio Vučetić: "Na našem otoku se treba napokon pojaviti država koja treba riješiti temeljnu infrastukturu"

Piše Zadarski.hr
26. kolovoza 2024. - 21:27

Županijski vijećnik Zadarske Županije Antonio Vučetić poslao je priopćenje vezano uz medijske tekstove koji su objavljeni nakon strašne nesreće u kojem je poginula 24-godišnjakinja, a teško je ozlijeđeno troje članova njene obitelji. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Teška prometna nesreća na Viru u kojoj je život izgubila mlada dvadeset i četverogodišnja majka iz Križevaca, užasnula je otok Vir i cijelu Hrvatsku. Užasna tragedija dogodila se potom ovog vikenda u naselju Cage kod Okučana kada je u sličnim okolnostima pijani vozač usmrtio trinaestogodišnjeg dječaka. To su, nažalost, samo neki od tragičnih slučajeva kojima svjedočimo ovog ljeta. Tuga i žalost – riječi su koje opisuju stanje nakon čitanja takvih vijesti, no ima i onih koji nesreću i tragediju koriste za druge ciljeve.

Čitajući mnoge komentare, vijesti i informacije objavljene u medijima nakon tragedija, pogotovo ove koja se dogodila na Viru, ipak nije bilo moguće pretpostaviti ili naslutiti do kojih će se „razina“ razvlačiti priča potaknuta virskom tragedijom. Bilo je tu svakakvih članaka i komentara; neki su bili realni, neki dramatični, neki kritični, a poneki potpuno neistiniti i čak zlonamjerni.

Jedan od takvih, pomalo zlonamjernih, bio je komentar pisca i korporativnog kolumniste Ante Tomića u Slobodnoj Dalmaciji. Pokušao nam je Tomić, valjda u najboljoj namjeri ili maniri, svima otvoriti oči kako bismo napokon progledali i doživjeli otok Vir njegovim očima. Usporedio je Tomić tako otok Vir s bilo kojim drugim „romskim naseljem“, zaboravljajući pritom kako se nitko na Viru neće uvrijediti zbog usporedbe s „romskim naseljem“ ili Romima, dok će svi ostati zgranuti činjenicom da jedan slobodoumni pisac i liberalni komentator njegovog kalibra i renomea, koristi etničku zajednicu Roma kao metaforu uvrede. No to je Tomić kao pisac i napravio je u tom slučaju samo jednu grešku. Tomić kao novinar pogriješio je više puta.

„Između žutih i lila šesterokatnica tek je krivudav i razlokan kozji puteljak“, piše Tomić. Zaključuje, nadalje novinar Tomić, da bi i on, kao svojevremeno hadezeovac Jerko Rošin, „bacao bombe po Viru“, jer kaže dalje proročanski „da su prije dvadeset godina srušili dvadesetak, tridesetak ili četrdesetak kuća, da su uljudili mjesto, učinili ga pogodnijim za život, one prometne nesreće u petak navečer možda ne bi bilo“.

Ne znamo što bi bilo da su na otoku Viru srušili, kako kaže Tomić, dvadeset, trideset ili četrdesetak kuća, jer su ih zapravo srušili puno više, no notorna je činjenica da na otoku nema šesterokatnica niti ih je ikad bilo. Žutih i lila kuća naravno da ima. Moguće je da ih ima i u njegovom rodnom Prološcu, a sigurno ih ima u Splitu gdje živi, ili u Zagrebu gdje predstavlja svoje zbirke priča i romane.

Ante Tomić vjerojatno nikad nije bio u Viru. Da je bio na otoku ili da je kao novinar bolje istražio teren i slučaj o kojemu zlovoljno piše, znao bi da HDZ nije na vlasti u Viru – i to 24 godine unazad. Tako da HDZ ne „žanje novac od turista na Viru“, kako piše Tomić, niti je „HDZ-ovac načelnik“, kako zaključuje, niti je Tomić novinar kako se potpisuje.

Samo bi, poput Rošina, Tomić „bacao bombe“. Pa neka krene onda sa svojim bombama od kućnog praga: po Peristilu i splitskoj rivi, jer su svojedobno tamo neki barbari „poromili“ Dioklecijanovu palaču sa štekatima i apartmanima. A ima ih i žutih i lila, realiziranih možda i s kojim katom višim od najviših na Viru.

Vir, naravno, ima svoje komunalne probleme, ali nema šesterokatnica na otoku. Nema ni D od države na otoku, bilo s velikim ili malim početnim slovom, a nije da mu država ne treba. Ne trebaju Viru Ante Tomić i njemu slični, Viru treba Država. Država s velikim D. Evo i zašto.

Viru je potrebna Država koja će riješiti temeljnu infrastrukturu, prvenstveno vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. Ono što je u vrijeme Jugoslavije država napravila do susjedne Privlake, odnosno izgradila vodoopskrbni sustav, to Vlada RH može riješiti jednim potpisom.

Viru je nadalje potrebna Država koja će riješiti cestovnu infrastrukturu na Viru, i da ne budemo pretenciozni, pritom mislimo samo na ceste koje nisu u vlasništvu Općine Vir. Viru je također potrebna Država koja će riješiti lučku infrastrukturu na otoku. Viru je potrebna Država koja će provoditi građevinske zakone i sankcionirati bespravnu gradnju, odnosno aktualnije – bespravnu nadogradnju. Viru je potrebna Država koja će sankcionirati crnu i sivu ekonomiju, provoditi porezne nadzore i zakone, kontrolirati nelegalne iznajmljivače i imati turističku inspekciju koja će raditi svoj posao.

Viru treba Država koja će kontrolirati rad HEP-a, državne firme koja svoju funkcionalnost i sposobnost pokazuje upravo na našem otoku kada svake turističke sezone dolazi do redukcije struje. Viru treba Država koja će kontrolirati rad teleoperatera koji svake turističke sezone imaju infrastrukturnih problema te ne mogu pružati usluge jer ih je, eto, iznenadio broj korisnika. Viru treba Država koja će zajedno s osnivačem napraviti osnovnu školu u mjestu koje ima preko 4.000 stanovnika. Viru treba i Država koja će napokon uspostaviti, pa makar u susjednom gradu Ninu, gdje je nekad bila, policijsku postaju koja će se organizirano i planski brinuti o redu i sigurnosti u mjestu koje preko ljeta ima do 70.000 ljudi.

Viru svakako treba Država koja će na otoku otvoriti Dom Zdravlja kako bi se osnovna medicinska skrb pružila njegovim stanovnicima i turistima. Sve to Viru zaista treba, ali mu svakako ne treba kolumnist i pisac Ante Tomić. Takvih neinformiranih i poluistinitih, zajedljivih, nadobudnih i nakostriješenih persona već imamo dovoljno.

19. rujan 2024 11:24