StoryEditorOCM
4 kantunaPOTPISALO NJIH 15

Apel zadarskih liječnika: Zaustavite naše preseljenje u Polikliniku na Relji! Ambulante su ispod svake razine, za pacijente i liječnike. Evo zašto...

Piše Ana Vučetić Škrbić
16. prosinca 2021. - 22:46

Liječnici primarne zdravstvene zaštite u Zadru, njih 15, potpisali su zahtjev kojim traže zaustavljanje preseljenja ambulanti iz zgrade Doma zdravlja u Mažuranićevoj ulici, gdje su do sada radili, u zgradu nove Poliklinike na Relji!

Riječ je o zadarskim pedijatrima, ginekolozima, stomatolozima, liječnicima obiteljske i medicine rada koji su na pragu 2022. godine ostali šokirani uvjetima u kojima bi trebali raditi, skučenim ambulantama bez vode i prozora, u pojedinim slučajevima i bez minimuma standarda za rad s pacijentima. Da cijela priča bude gora, o preseljenju su saznali iz medija jer im se iz Doma zdravlja na tu temu nitko nije obratio, a ravnateljica te ustanove, dr. Renata Bek, u zadnjih dva mjeseca nije odgovorila na njihove zahtjeve za sastankom. Reakcije nema ni iz Zadarske županije koja bi u prostor sadašnjih ambulanti, nakon njihova iseljenja u Polikliniku,  trebala preseliti svoje urede sa vrha Poluotoka.    

image
 Renata Bek - ravnateljica Doma zdravlja Zadarske zupanije.
 
Luka Gerlanc/Cropix

U opširnom pismu koje su, između ostalog, poslali i na adresu ministra zdravstva Vilija Beroša, nabrajaju brojne probleme koje su proizašli iz lošeg projektiranja, a kasnije i izvedbe tog prostora u Poliklinici gdje bi trebali raditi s pacijentima. Evo samo nekih.  Od šest pedijatrijskih ordinacija,  u tri postoji umivaonik samo u sobi liječnika, ali ne u prostoriji s medicinskom sestrom. U druge tri ordinacije uopće ne postoje instalacije za umivaonike, nisu predviđene ni vodovodne cijevi, ni odvodi. Od šest ordinacija, četiri nemaju izolacije, iako ih moraju imati. Čekaonica za svih šest ordinacije je jedan hodnik bez prozora i mogućnosti prozračivanja iako u svaku ambulantu dolazi 70 do 80 djece dnevno u pratnji bar jednog roditelja. Sanitarni čvorovi, čekaonice, izolacije i sobe za medicinske sestre nemaju prozora, a u sobama za pregled pacijenta prozori se ne mogu otvoriti i nemaju nikakvu zaštitu od sunca. 

- A znate li kolike su ordinacije? Toliko su male, ukupno 32 kvadrata, da uopće ne možemo staviti minimalni namještaj i propisanu obveznu medicinsko tehničku opremu. Iz sadašnjih ordinacija veličine i do 100 kvadrata, u kojima radimo od 2005. godine i  koje je Dom zdravlja stvarno uredio kako valja, trebali bi se preseliti u neuvjetan prostor. Iskreno, šokirao sam se kad sam to vidio. Ovakvi uvjeti nisu bili ni prije više stotina godina u Zadru, ali da projekt za 21.stoljeće ne predviđa pranje ruku u vrijeme epidemije, to je stvarno sramotno. Nadamo se da će i inspekcija Ministarstva zdravstva uočiti sve navedeno i tražiti da se to ispravi i napravi kvalitetno- kaže pedijatar, dr. Željko Čakarun, u ime svojih kolega, dodajući kako će u ovakvim, nezadovoljavajućim uvjetima, doći će do žestokog pogoršanja uvjeta za liječenje dojenčadi i djece.

image
Pedijatar dr. Zeljko Cakarun 
Luka Gerlanc/Cropix

- Mi nismo protiv preseljenja, ali tražimo da prostor u koji nas sele bude jednako dobar kao ovaj sada ili bolji. Ovo nisu uvjeti niti za nas niti za pacijente- poručuje dr. Čakarun. 

 Osim pedijatrijskih, i ginekološke ambulante imaju specifične nedostatke: timovima koji u skrbi imaju do 9000 upisanih žena treba osigurati  uvjete  za “protočnost” i paralelni rad s više žena odjednom. U prostorima Poliklinike takvih uvjeta nema, kao ni posebne prostorije za CTG-a, što je zaista ispod svakog standarda!

- U praćenju zdravlja trudnice i ploda neophodno je snimanje CTG-a , a za to nam je potrebna posebna prostorija. To ne može biti u sobi liječnika ili medicinske sestre jer se, paralelno s trudnicama, radi s drugim ženama. To znači da bi trudnica na CTG-u, u slučaju da je u prostoriji liječnika ili medicinske sestre, slušala razgovor s drugom ženom, što ne dolazi u obzir. Za rješavanje ginekoloških poteškoća potrebna je intimnost i osjećaj sigurnosti da bi se progovaralo o delikatnim problemima. A takva prostorija za CTG u Poliklinici nije predviđena- kaže ginekologinja, dr. Suzana Perinčić, dodajući kako liječnike nitko ništa nije pitao, čak ni to kakve su im potrebe u novom radnom prostoru već ih se dovodi pred gotov čin.  

No, ni tu priči nije kraj. Štoviše, govore nam liječnici,   stomatologe i liječnike obiteljske medicine te medicine rada zove se pojedinačno na razgovor s ravnateljicom te im se pritom nude razna loša rješenja koja najčešće podrazumijevaju premještanje u ambulantu, gdje će biti u duploj smjeni, ili premještanje u udaljeni dio grada iako su se pacijenti upisali prema mjestu stanovanja. Stomatolozi, koji su uglavnom sami kupili svoje stomatološke stolce da bi mogli kvalitetnije raditi, sad bi trebali otići ili u neku ambulantu udaljenu od svojih pacijenata ili u prostor u kojem već postoji oprema...Očito, problema je puno i previše, a reakcije nadležnih- nema. 

Ravnateljica Doma zdravlja, dr. Renata Bek, kaže kako ona ne može zaustaviti preseljenje niti je projektirala prostor u Poliklnici.

- Ta zgrada, koju smo koristili još od rata, postala je vlasništvo Zadarske županije i mi kao njezini korisnici moramo iseliti. Hitna je već preselila u Polikliniku, dakle, sad je red na ambulantama koje liječnici imaju kao zakupci. Novi prostori koju su im osigurani u Poliklinici imaju kvadraturu koja zadovoljava pravilnik, a uz to ne odstupa značajno od onoga što su do sada imali. Ukoliko nisu zadovoljni, mogu privatno potražiti neki drugi prostor i tamo plaćati najamninu- kaže Bek dodajući da će prostore uskoro pregledati i inspekcija Ministarstva zdravstva, da se konačno utvrdi je li sve u skladu s pravilnikom. 

Na pitanje zašto neke ordinacije nemaju vodu, Bek kaže da je to greška projektanta koji je to priznao i sanirat će pogrešku o vlastitom trošku. A na novo pitanje zašto liječnike još nije primila na razgovor, iako su to tražili, odgovara:

- Mogu ih primiti, to nije problem. Ali, ponavljam, ja preseljenje zaustaviti ne mogu, niti utjecati na nešto ako je u skladu s pravilnikom.

Župan Božidar Longin rekao nam je kako je upoznat s problemom te kako je s nekima od liječnika već razgovarao na ovu temu. Međutim, problem vidi drugdje.  

- Ti problemi o kojima govorite trebali bi se riješiti boljom komunikacijom unutar Doma zdravlja. Poliklinika nam je svima na ponos, istina da ima i nedostataka koje ćemo u hodu rješavati i da ovo nije konačno rješenje. Ali, komunikacije ravnateljice s liječnicima mora biti- kazao nam je župan Longin. 

"Ovo je uništavanje Doma zdravlja"

“Oduzimanje zgrade Domu zdravlja Zadar, u kojem se nalazi pet pedijatrijskih ordinacija, šest ginekoloških ordinacija, dvije ordinacije opće/obiteljske medicine, dvije stomatološke ordinacije, patronaža, medicina rada i hitna medicinska pomoć, te njihova pretvaranja  u kancelarije za potrebe Zadarske županije, znači uništavanje Doma Zdravlja i narušavanje kvalitete zdravstvene zaštite naših građana, prvenstveno djece, žena i trudnica, koje su ovim potezom najviše na udaru. Umjesto u loše planiranje, projektiranje novih neadekvatnih prostora, i razbijanje dosadašnjih dobrih te njihovo preuređivanje za kancelarije - trebalo bi taj novac uložiti u nove specijalizacije što već godinama govorimo, ili u novu opremu, ili u uređenje drugih ambulanti Doma zdravlja koje su u derutnom stanju- poručuju zadarski liječnici Milena Bačić, Silvana Bakmaz, Sonja Beram Vidaić, Željko Čakarun, Domagoj Krpina, Petar Lozo, Anđela Longin, Ivan Marić, Dijana Paleka, Suzana Perinčić, Nadislav Pedić, Dubravka Pedić, Nevena Švorinić, Tereza Tičić i Ivica Žuvela. 

02. svibanj 2024 03:04