StoryEditorOCM
4 kantunaASHOT HOVAKIMIAN

Armenski veleposlanik: Ima jedna crkvica koju sam htio vidjeti čim sam sletio u Zadar. Ali nije to jedino što nas veže!

Piše Ivica Nevešćanin
23. listopada 2024. - 14:25
Veleposlanik Republike Armenije Ashot Hovakimian kraj spomenika Vaganu Meliku Karaganjanu u BiograduLuka Gerlanc/Cropix

Pjevač i glumac Charles Aznavour, hollywoodska zvijezda Cherilyn Sarkisian poznatija kao Cher, tenisač Andre Agassi, vozač formule 1 Alain Prost, dva svjetska prvaka u šahu, Gari Kasparov i Tigran Petrosjan, kompozitor Aram Hačaturjan, globalne reality zvijezde i milijarderke sestre Kardashian... samo su neki od poznatih i slavnih osoba podrijetlom iz Armenije.

Tom popisu Armenaca u dijaspori koji su u svojim novim domovinama ostvarili zapažene karijere odnedavno treba dodati i ime Vagana Melika Karaganjana, građevinskog inženjera i poslovnog čovjeka koji je zadužio Biograd izgradnjom Banovinske bolnice i prvog hotela “Ilirija”, čime je taj gradić trajno ucrtao na turističku kartu Europe te razvojno usmjerio njegovu budućnost.

– Iskreno, nisam čuo za Karaganjana sve do poziva iz Biograda da dođem na otkrivanje spomenika. Karaganjan će sada biti most između Armenije i Biograda, između Armenije i Hrvatske – kaže nam Ashot Hovakimian, veleposlanik Republike Armenije u Hrvatskoj, koji je bio posebno počašćen činjenicom što je otkrivanje spomenika na biogradskoj rivi upriličeno na Dan nezavisnosti Armenije 21. rujna.

Hovakimian je veleposlanik već šest godina s uredom u Pragu. Po struci je slavist koji tečno govori sedam jezika (armenski, engleski, ruski, hrvatski, srpski, bošnjački, crnogorski, makedonski, poljski, češki i malo grčki). Doktorat iz slavistike i balkanistike stekao je na poznatom Sveučilištu Lomonosov u Moskvi. Prije ulaska u diplomaciju napisao je nekoliko knjiga na jezične, povijesne i društvene teme.

Više pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije

23. listopad 2024 20:35