StoryEditor
4 kantunaSKANDAL U SALIMA

Austrijski nautičari divljali, na rivi roštiljali i uništili pametnu klupu: mještani uzeli stvar u svoje ruke i ‘priveli‘ ih u Općinu da sve plate!

Piše Lada Burčul
5. listopada 2021. - 21:21

- Došli su brodovima, privezali se, pa na obalu iznijeli bocu plina, upalili roštilj, pobacali po njemu mesinu i pekli, pili, bacali smeće, divljali, šporkavali. Jedriličari, svi Austrijanci! Pa još s regate! Drito u našoj uvali! Bilo je više od 15 jedrilica, znate li koliko je to ljudi? – uzrujano nam priča Goran.

Čekajte, svi Austrijanci, koliko njih? Jedriličari? Pa počistili su za sobom?
- Počistili? Ne, nego ovako: toliko ih nije bilo briga gdje na obali pale vatru i gdje roštiljaju, da su plamenom trajno oštetili „pametnu klupu“ uz koju su bili. Pa mi smo tu klupu platili skupo! Nju nautičari koriste za punjenje mobitela, tu se spoje na Internet… Sve su uništili, klupa je neupotrebljiva. I da nije bio mene, bili bi oni sve tako ostavili i otišli. Pa onda soli na rep. Ali spriječili smo ih… - još uzrujan priča „saljski zet“ Goran Novaković Buble.

Raspetljao se pomalo slijed događaja. Grupa Austrijanaca iz Graza unajmila je jedrilice u marini Hramina, organizirali su regatu. U nedjelju su svi stigli u Sali i privezali se. No, umjesto reda, praktično je nastao pakao jer su na obalu izvukli plinsku bocu, razvukli sve potrepštine, prljali i obične klupe, a onu pametnu je upropastio plamen s roštilja. Više ne radi.

- Nisam ja jedini tuda prošao i zamolio ih da se tako ne ponašaju. Bilo je i drugih mještana, ali oni se uopće nisu osvrtali na upozorenja i molbe. Derali su se, jeli na obali, bacali okolo smeće, pili, ponašali se kao zadnji primitivci. Pomislio sam, e ne može ovo tek tako proći, pa nismo mi džungla – priča nam Goran, koji se obratio djelatniku Županijske lučke uprave Željku Raljeviću i Nikoli Miliću iz Lučke kapetanije u Salima.

- Uzeo sam stvar u svoje ruke, nije bilo druge, bila je nedjelja poslijepodne. Iz iskustva znam da stranci ne mogu organizirati regatu, moraju imati neki hrvatski klub za organizaciju i saznao sam da je organizator regate JK „Val“ iz Šibenika. Zvao sam ih, slikao sam oštećenja na klupi i poslao im, i zahvaljujući upravo ljudima iz „Vala“, najviše Davoru Piasevoliju i g. Marinovu, Austrijanci nisu tek tako otišli iz Sali. Kontaktirani su iz Kluba i zamoljeni da štetu naknade. Voditelj kluba iz Graza čak se i ispričao – kazao je Goran Novaković, relativno zadovoljan postignutim.

image
I po drvenim klupama cijedile su se masnoće od roštiljanja


Austrijanci su, kaže Goran, „priznali nedjelo“, a onda su u ponedjeljak ujutro odvedeni u Općinu Sali kako bi platili solarnu klupu koju su uništili. Ostavili su polog, iako, kaže Goran, po njemu ne bi napustili Općinu dok ne plate cijeli iznos.

- Izuzetno mi je drago kako su mještani reagirali. Austrijanci su u ponedjeljak došli u Općinu i ostavili predujam od 7000 kuna za novu 'pametnu klupu', a mi ćemo dobiti ponudu od tvrtke koja ih radi i Austrijanci će doplatiti sve, do punog iznosa. Radi se o 17 tisuća kuna. Nautičari ih zaista puno koriste, imamo dvije, jednu je kupila Županijska lučka uprava, jednu Općina Sali. Uništena klupa će biti zamijenjena, a druge štete nema – rekao je načelnik Općine Sali Zoran Morović.

Rekao je i da u Salima nema policajca, nema uopće policijskog ureda, a nema ni komunalnog redara. Ljudi se ipak drugačije ponašaju kada vide uniformu, rekao je načelnik.

Zašto Općina nema komunalnog redara?!

- Imali smo ga… Čovjek je preminuo, u lipnju. Raspisali smo natječaj i nitko se nije javio. Sad smo opet raspisali natječaj… - kazao je zdvojno načelnik Morović.

image
Priprema plinske boce i mesa za roštiljanje na obali


Goran Novaković Buble još je u šoku i kaže da se ovo naziva „turizam spuštenih gaća.“
- Pitat ću vas samo jedno: zamislite scenu u kojoj velika grupa Hrvata dolazi u Graz. Potraže park. U parku na klupu izvade meso i sve za roštilj, pa onda upale vatru i peku. Jedu, piju, bacaju. Oštećuju okolne klupe. Neka mi netko odgovori što bi se tim Hrvatima u Grazu dogodilo. Da li bi uopće napustili Austriju dok sve ne plate? I kolike bi bile kazne? – niže pitanja Goran Novaković, najzaslužnija osoba za spašavanje pametne solarne klupe na rivi u Salima.

15. svibanj 2022 22:12