StoryEditorOCM
4 kantunaPREDIZBORNO OBEĆANJE

Azil na Bokanjcu opet na čekanju! Segarić: "Osiguravamo novac". Volonterke sa Žmirića: "Svake godine ista priča, tako se čeka već 10 godina...“

Piše Josipa Toman
9. svibnja 2022. - 12:09

Prošlo je godinu dana od predstavljanja projekta izgradnje novog skloništa za napuštene životinje a za dobrobit napuštenih i zlostavljanih pasa i dalje se u ilegalnom azilu na Žmirićima brinu volonterke Udruge za dobrobit i zaštitu životinja „Zadarske šapice“. Azil na Žmirićima već desetljećima djeluje ilegalno i već se godinama iščekuje izgradnja novog legalnog skloništa za napuštene životinje.

Krajem 2021. godine izgrađena je pristupna cesta čestici br. 627/61 k.o. Bokanjac na čijem je mjestu planirana izgradnja novog skloništa za napuštene životinje. Ova čestica je darovana Zadarskoj županiji od strane Ministarstva državne imovine u svrhu izgradnje skloništa za životinje čija bi ukupna površina iznosila 10.000 metara četvornih s kapacitetom prihvata 200 napuštenih životinja.

Izgradnju pristupne ceste volonterka azila na Žmirićima opisuje kao napredak ali nadodaje kako se boji da bi cijeli projekt mogao stati u toj fazi. Smatra sramotnim što Zadarska županija ne raspolaže legalnim skloništem za životinje te se nada da će se projekt obistiniti.

image

Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu
 

Jure Miskovic/Cropix

Od pročelnika Odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, Daniela Segarića doznajemo da je Zadarska županija u proračunu za tekuću godinu, kao i u projekcijama proračuna za iduće godine, planirala sredstva za izgradnju skloništa za napuštene životinje, a sve u suradnji s jedinicama lokalne samouprave čija je zakonska obveza zbrinjavanje napuštenih životinja. "Ukoliko osiguramo dostatna sredstva ovu godinu planiramo započeti izgradnju samog skloništa za životinje, s tim da će za to prethodno biti potrebno dobiti spremnost odnosno suglasnost svih jedinica lokalne samouprave za sufinanciranje izgradnje i održavanje skloništa“ kaže Segarić.

Prema riječima pročelnika zatraženo je i načelno prihvaćeno financiranje ovog objekta od Ministarstva poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja ali konkretne odredbe budućeg Pravilnika o financiranju još nisu usvojene.

image

Simulacija budućeg skloništa za životinje na Bokanjcu

Zadarska županija

Izgradnju novog skloništa volonterka azila na Žmirićima komentira: „Svake godine čitamo jedan te isti članak a taj članak je da će do kraja godine biti izgrađen novi azil, mi samo možemo reći da želimo to dočekati. Svake godine se proteže a od tad je prošlo deset godina“.

Iz razgovora s volonterkom doznajemo i kako je trenutno u azilu veoma teško stanje. Naglašava kako u posljednje vrijeme svaki pas kojeg prime u azil boluje od neke bolesti ili je ekstremno ozlijeđen i samim su time troškovi liječenja veliki. U azilu volontiraju četiri stalne volonterke koje trenutno skrbe o 150 pasa, a u financijskom smislu najveću pomoć imaju od njemačke udruge Einsame Pfoten Zadar koju nazivaju dijelom svoje azilske obitelji.

02. svibanj 2024 05:20