StoryEditorOCM
4 kantunaVIDEO: KAD ZRMANJA POTEČE KROZ RAŽANAC I PO ZADARSKOJ RIVI

Baš dok su radnici "Vodovoda" popravljali malo napuknuće, na drugom mjestu pukla još veća cijev! Ne zna se kako, ali danima je voda izvirala i blizu Hotela "Zagreb"...

27. kolovoza 2019. - 20:39
bura_promet1-160716

Od svih mjesta u Zadarskoj županiji, Ražanac se najčešće spominje kao naselje u kojemu vodovodne cijevi pucaju kao da su od papira! U ponedjeljak su Ražančani opet ostali bez vode gotovo cijeli dan, a temperaturu im je podigla i činjenica da nisu zaprimili nikakvu obavijest do kada će im špine biti suhe.

-Ovo više nije normalno! Pukle su neke cijevi, prema mjesnoj rivi je tekla prava pravcata Zrmanja i nikome ništa, satima je to tako trajalo. Da se razumijemo, nemam apartmane niti bilo što iznajmljujem turistima, ali možete misliti kako se osjećaju ljudi kojim su sobe pune turista, a vode nema od ujutro pa sve do oko 18 sati! I nitko vam ništa ne govori, ne znate što reći gostima jer nitko ne zna kada će voda doći, ogorčen je jedan od stanovnika Ražanca nezadovoljan odnosom zadarskog "Vodovoda" koji upravlja mjesnim cjevovodom.

-Pitanje je i koliko je zdrava ta voda, jer u Ražancu su u zemlju još ugrađene azbestne cijevi. Cijevi često pucaju, a nakon prekida u snabdijevanju, voda dođe, ali je tada mutna, skoro blatnjava, nezadovoljan je naš sugovornik.

I – u pravu je! Veći dio njegove priče potvrđuje i Tomo Matek, direktor "Vodovoda".

-Da, točno je, u Ražancu često doće do puknuća cijeni u mjesnoj mreži. Dogodilo se to i u ponedjeljak, ali na čudan način. Naime, zabilježili smo jedno manje oštećenje cjevovoda i poslali ljude na intervenciju, ali upravo dok su oni otklanjali taj manji kvar, dogodio se puno veći, na većem profilu cijevi, jer su na području Ražanca učestale promjene i povećanja tlaka koje dovode do ovakvih kvarova. Zato je nestanak vode u ponedjeljak toliko potrajao,kaže Matek.

Kako se u slučaju prvog pucanja cijevi radilo o manjem gubitku vode, iz "Vodovoda" nisu smatrali potrebnim obavijestiti mještane jer su računali da će kvar brzo otkloniti. A onda se dogodio drugi, pa je za obavijest bilo kasno.

-Radi se o jako lošoj mreži. Vodosprema u Ražancu sve donedavno nije bila priključena na mjesnu mrežu, a sada, kada smo je priključili, mjesna mreža ima dvije dovodne cijevi, jači tlak i bolju vodoopskrbu. Međutim, kako je mreža prastara, dolazi do čestih pucanja cijevi, kaže Tomo Matek najavljujući da će "Vodovod" na području Ražanca uskoro početi ugrađivati "regulatore tlaka" kako bi se, što je moguće više, izbjegla pucanja cijevi.


DIREKTOR "VODOVODA" TOMO MATEK: Mijenjamo azbestne cijevi

-Ražanac i Vrsi su bili među prvim mjestima Zadarske županije koja su dobila vodu, pa su zato sada i najkritičnije njihove mjesne mreže. Radi se o starim, nekvalitenim materijalima, ugrađivane su azbestne cijevi, a mi sada, u suradnji s općinskim vlastima, radimo projekte i onda kandidiramo za sredstva Hrvatskih voda i svaki put vadimo azbestne cijevi i mijenjamo ih modernijima. Sada, preko sezone, ne možemo to raditi, ali nastavit ćemo na jesen. Ali, pitanje je koliko će nam vremena trebati dok cjelokupnu mrežu na zamijenimo, izjavio nam je direktor "Vodovoda" Tomo Matek.


Pogledajte video: Danima curilo i na zadarskoj Rivi!

Ne curi voda samo u Ražancu. Danima je iz "podzemlja" curila i voda na – zadarskoj Rivi! Na šljunku, u blizini Hotela "Zagreb" danima se stvarala poveća lokva vode, o čemu svjedoči i naš video. Jedino, nije utvrđeno je li riječ o cijevima nad kojima nadležnost ima "Vodovod" ili nešto nije bilo u redu sa sustavom navodnjavanja kojega koriste "Nasadi".

 

18. travanj 2024 12:15