StoryEditorOCM
4 kantunaJOŠ NIJE GOTOVO

Bez Branka Dukića, HDZ lakše pregovara s Enijem Meštrovićem, ali će Zadar ipak i drugi kvartal dočekati s "blokiranim proračunom"...

Piše P. O.
21. ožujka 2023. - 19:01

Grad Zadar će posve sigurno i u drugi kvartal ove godine ući s osakaćenim proračunom! Još uvijek važeća odluka o nužnom financiranju istječe 31. ožujka, ali je već pripremljena nova koja bi trebala, ako novi proračun u međuvremenu ne bude izglasan, na snazi ostati do kraja lipnja.

Kako trenutno stoje stvari, realno je očekivati da s „privremenim financiranjem” Zadar dočeka najmanje kraj travnja, jer da politički dogovor oko novog proračuna bude postignut u narednih deseta dana, procedura njegove izrade i izglasavanje će odnijeti skoro mjesec dana. Nakon povlačenje Akcije mladih, za pregovaračkim stolom s izvršnom vlasti je ostao samo Enio Meštrović kojega u srijedu čeka još jedan, možda i završni razgovor s ljudima gradonačelnika Branka Dukića. Zanimljivo je i to što gradonačelnik Dukić uopće nije sudjelovao u razgovorima s Meštrovićem, već su za to bili zaduženi dogradonačelnik Ante Babić, te pročelnici Ivan Mijolović i Ante Ćurković.

Nitko ne želi iznositi detalje dosadašnjih razgovora, ali, mada oprezni oko konačnog ishoda („uvijek se sve može preokrenuti”), obje strane osjećaju potrebu kazati da sve protječe „mirno i tolerantno” iz čega se da zaključiti kako je Dukićev izostanak bio ključan u stvaranju „pozitivne atmosfere” oko pregovora: napetosti i osobni animozitet između Dukića i Meštrovića bili su vidljivi i kad su posljednji put bili za istim stolom, zajedno s novinarima i predstavnicima klubova vijećnika. Da su pregovore predvodili Dukić i Meštrović, dogovor bi bio najmanje jedan korak dalje. Pitanje je, međutim, hoće li sniženi tonovi i tolerantnija atmosfera biti dovoljni za novu pjesmu oko gradskog proračuna.

-Stvari idu u dobrom pravcu, ali moram reći i ovo: ono za što su nas iz HDZ-a javno prozivali, sada odjednom – može! Očito se u našim amandmanima nije radilo o preozbiljnim iznosima koliko je razlog njihova odbijanja bio izostanak dobre volje suprotne strane, smatra Meštrović.

Vođa Nezavisne liste očekuje da bi puno toga trebalo biti jasno do kraja tjedna:

-Nakon sutrašnjeg sastanka, vjerujem da je preostalo samo to da na zajedničkom sastanku i uz nazočnost novinara objavimo što smo to dogovorili i što izvršna vlast i u kojim rokovima mora izvršiti. To će od tog trenutka biti njihova odgovornost, zaključuje Meštrović.

Ante Rubeša: Podnošenje amandmana je jedini legitimni način za političku borbu s HDZ-om

-Niti sam na razgovore išao, niti mi se tko javljao. Mi ćemo ići s istim amandmanima kao i prošli put, ali s usklađenim pozicijama njihovog financiranja. Smatram da je to jedini legitimni način za političku borbu s HDZ-om. Ako se Enio i SDP dogovore i u prijedlog proračuna ubace svoje amandmane, to će nam možda otvoriti prostor za još poneki amandman, kaže Ante Rubeša iz Akcije mladih.

23. travanj 2024 10:13