StoryEditorOCM
4 kantunaRIČARD ODLUČUJE

Bez Enia Meštrovića ni HDZ ni SDP nemaju većinu u Gradskom vijeću Zadra, a on im poručuje da će se za to morati "jebeno potruditi"

Piše Predrag Opačić
16. svibnja 2021. - 23:09

Najveći dobitnik izbora u Zadru je peformer Enio Meštrović koji drži ključnu polugu u formiranju buduće zadarske vlasti. Na temelju 98,5 posto obrađenih glasova, velike koalicije okupljene oko HDZ-a i SDP-a neće moći samostalno formirati većinu u Gradskom vijeću bez Enija Meštrovića. Do Gradskog vijeća probija se još Domovinski pokret, a Most pleše po rubu prelaska izbornog praga od pet posto.

Iz toga je sasvim jasno da je rezultat HDZ-ove koalicije od 34,62 posto ispod očekivanja jer više ne mogu samostalno do većine u Gradskom vijeću, a SDP nije mogao više od 23,91 posto jer je Meštrović uzeo senzacionalnih 21,84 posto. U mandatima to izgleda ovako: HDZ-ova koalicija 11, SDP-ova koalicija 8, lista Enija Meštrovića 7 i Domovinski pokret jedan mandat. 

Pitanje večer u Zadru glasi: kome će prikloniti Meštrović? U brojnim javnim nastupima, ali i u neslužbenim razgovorima Meštrović je ponavljao da njegov obraz i obraz njegove obitelji nemaju cijenu. U izbornoj večeri Meštrović je odavao dojam čovjeka kojemu je laknulo u trenutku u kojemu se činilo da neće u drugi krug s Brankom Dukićem (38,47%), jer ga je pretekao Marko Vučetić (26,32%), dok je Meštrović ostao na 23,49 posto.

- Ma nije me ni briga za taj drugi krug. Bilo bi dobro, jer bi se Ričardov show nastavio, ali u posljednjih godinu dana toliko mi se lijepih stvari u umjetnosti i životu uopće dogodilo, da mi drugi krug ništa ne znači, rekao je u prvoj izjavi Enio Meštrović.

Dakako, to nije odgovor na „pitanje svih pitanja”: tko može računati na postizbornu koaliciju s Meštrovićem u Gradskom vijeću. 

-Dajte mi malo vremena. Ali, ono što već sada mogu reći je ovo: svatko tko me „želi dobiti na svoju stranu” morat će se jebeno potruditi!

Osim što ga doživljavaju kao sastavnim dijelom antihadezeovske političke scene, što od Meštrovića očekuju u SDP-u?

-Enio je kao takav nastupio iako je Ričard nastupio kao otuđena duša prototipa HDZ-ovca uz vola 90-tih godina. Mislim da je i taj ironijski element pridonio raskrinkavanju onoga i onih politika koje su grad Zadar dovele u ovakvo stanje. Enio Meštrović je čovjek kojeg od kojeg očekujemo podršku kao što bismo mu je i mi dali. Enio je integriran u demokraciju i slobodu grada Zadra – izjavio je u ime koalicije koja ga je podržala u trci za gradonačelnika Marko Vučetić.

Što se njegovog rezultata tiče, Vučetić je, čini se, zadovoljan:

-Prema trenutnim rezultatima izgledno je da se u Zadru dogodila demokratska revolucija odnosno da Zadar 2021. godine započinje s jednim novim kalendarom, a to je demokratski kalendar. Grad Zadar je prestao biti utvrdom HDZ-a i postao je slobodan grad. Danas je prvi dan slobodne grada Zadra. Mi smo sretni i građani grada Zadra trebaju biti sretni i ta naša politička sreća će postati sastavni dio javnih politika, zaključio je Vučetić očito očekujući dogovor s Meštrovićem.

Aktualni gradonačelnik Branko Dukić komentirao je dosadašnje rezultate

- Zahvalio bih prije svega svim biračima koji su glasovali za mene i HDZ. I dalje smo najveća stožerna stranka u gradu Zadru i idemo dalje. Što se tiče mene, vjerojatno idem u drugi krug. Tko god bude u tom krugu, a za sada je to vjerojatno Marko Vučetić što su ankete i predviđale, tako da to nije ništa spektakularno. Inače, ankete govorile u našu korist, odnosno predviđale su našu pobjedu u koju i ja vjerujem, rekao je Dukić te komentirao i liste:

- Što se tiče lista, mi smo i dalje najveća stranka iako još nisu svi listići obrađeni. Već smo objavili proračun za 2021. ,ali reći ćemo i onaj za 2022. i ne vidim nikakvih problema oko toga. Grad Zadar se mora razvijati sa svim projektima koje smo planirali i vjerujem da će to ostali i prihvatiti, istaknuo je Dukić.

23. travanj 2024 11:38