StoryEditorOCM
4 kantuna"ZRAKA ZA ŽIVOT"

"Bez medijske kampanje, suradnje Lige i Zadarskog.hr, glas o naporima Lige da Zadru nabavi aparat za zračenje sigurno ne bi imao toliki odjek"

Piše Lada Burčul
25. veljače 2021. - 21:12
Zraka za život

Slobodna Dalmacija i portal Zadarski.hr uz potporu Lige protiv raka Zadar pokrenuli su medijsku kampanju "Zraka za život" kojom se želi osvijestiti potreba da Zadar dobije aparat za zračenje, tzv. linearni akcelerator. Njegovom kupnjom okončali bismo muke onkoloških bolesnika koji na zračenje putuju u Split i Zagreb. Pokažimo da to možemo!

- Medijska kampanja portala Zadarski.hr i Slobodne Dalmacije „Zraka za život“, koja u suradnji s Ligom protiv raka Zadar traje dva mjeseca, velika je pomoć u našim nastojanjima da prikupimo sredstva za kupnju linearnog akceleratora. Približili ste kroz vaše tekstove ljudima koliko je strašna onkološka bolest koja će, na žalost, zahvatiti svaku obitelj. U Zadru imamo tisuću novooboljelih od malignih bolesti godišnje – kazala je Lada Šokota, članica predsjedništva Lige protiv raka Zadar, ekonomistica, dobitnica nagrade za životno djelo za humanitarni rad. 

- Obećanje premijera Plenkovića u utorak da će za Zadar biti nabavljen aparat za zračenje shvatila sam ozbiljno. Zašto ne bih? Zato što je izrečeno u predizborne svrhe, kako se nastoji dokazati u komentarima po društvenim mrežama? Premijerovoj izjavi apsolutno vjerujem, zna se iz kojih EU sredstava se to financira, zna se da se lista šalje u Europsku komisiju već do travnja i da nema dodatne papirologije. I zašto ne bih vjerovala? – kaže Lada Šokota, koja je dodala da glasači valjda ne glasaju za neku stranku zbog jednog poteza jednog čovjeka u četiri godine.

- Razmišljanje da se preko bolesnih ljudi skupljaju poeni za izbore za mene nije normalno. Na aparatu neće pisati ime stranke. Mi smo ponosni da je do ovakvih rezultata došlo nakon intenzivnih zalaganja Lige protekle četiri godine, kada je donesena odluka da se otvara poseban račun isključivo za nabavku akceleratora. Nakon te četiri godine, te nakon dva mjeseca suradnje Lige i vašeg medija, polučeni rezultati su odlični, mi smo sretni i ponosni na svoj rad, a izlišno je govoriti da nisu sretni i svi građani Zadra. To je ogromna stvar za Zadar. Očito je mnogi nisu svjesni. Zašto neki nisu sretni? Zbog politike? Liga protiv raka radi volonterski, sa srcem, s ljubavlju prema onkološkim pacijentima. Što bi bilo da Liga prije četiri godine nije krenula s ovom idejom? Ništa! A bit ćemo, u to sam potpuno sigurna, jedini grad koji nema KBC, a ima aparat za zračenje. Voljela bih da i drugi gradovi to uspješno riješe – kazala je Šokota.

image
Lada Šokota

- Liga protiv raka Zadar formalno postoji 54 godine, no posljednjih 18 radimo intenzivno. Zašto odmah nismo krenuli s kampanjom skupljanja novca za linearni akcelerator? Zato što se ne može „preko reda“, niz predradnji je obavljeno. U žiži rada Lige je prije svega poboljšati zdravstveni standard onkoloških pacijenata. Čak i prije toga, imamo niz programa prevencije, od škole nepušenja do edukacija po školama i na Sveučilištu. A kad se već dođe u situaciju da se pojavi oboljenje, prvo je pitanje što onkološkom pacijentu treba. Treba mu kvalitetna oprema za liječenje i kvalitetni liječnici. E upravo nakon toliko godina rada danas možemo reći koliko kvalitetne opreme smo kupili za Odjel onkologije, te da smo u suradnji s Bolnicom „gurali“ specijalizacije pa danas imamo četiri specijaliste onkologije i radioterapije, jednog subspecijalistu internističke onkologije, te dva specijalizanta onkologije i radioterapije – istaknula je Šokota, dodajući da se  potom formirala onkološka dnevna bolnica koju je Liga pomogla opremiti, organizirana je i psihološka pomoć za oboljele, a iz dijela sredstava EU-a bolnica je počela graditi temelje za instalaciju linearnog akceleratora.

- Za njegovu nabavku trebalo je stvoriti preduvjete, ništa ne ide preko noći. Sada se vidi da je sav taj rad imao smisla jer smo danas spremni; da su nam ranije i poklonili akcelerator ne bismo ga imali niti gdje staviti, niti bi tko imao na njenu raditi – zaključila je Šokota.

Članica Predsjedništva Lige zahvalila je svim građanima koji su, putem računa ili nazivanjem telefonskog broja 060-9001, donirali sredstva za linearni akcelerator.

- Nemojmo stati. Dolazak aparata je „hardver“ vrijedan 25 milijuna kuna. Liga, zahvaljujući građanima, na namjenskom računu ima više od tri i pol milijuna kuna, računajući i nekretninu koju imamo. Za akcelerator trebamo riješiti uvjete, čelične obloge, opremu za liječnike i fizičare koji će tamo raditi, treba kupiti i CT simulator za označavanje na tijelu i razna pomagala, poput fiksatora za pojedine dijelove tijela. Idemo dalje s kampanjom i veliki sam optimist – naglasila je Šokota.

- Poanta je da se svi zajedno trebamo ponositi dokle je Zadar došao u skrbi za onkološke bolesnike, koliko je poboljšana kvaliteta njihovog liječenja, a linearni akcelerator okrunit će naše napore i napore naših sugrađana te Zadar gurnuti visoko u smislu pružanja zdravstvene usluge. Iskreno treba reći da je medijska kampanja došla u pravi čas, da su građani puno svjesniji koliko bi ovaj aparat oboljelima u Zadru značio. Bez medijske kampanje, ove dvomjesečne suradnje Lige i Zadarskog.hr, glas o našim naporima da Zadru nabavimo aparat za zračenje sigurno ne bi tako brzo imao toliki odjek – zaključila je Šokota.

image
Linearni akcelerator
Cropix
20. travanj 2024 11:10