StoryEditorOCM
4 kantunaNA AVIONE - LASEROM

Ižanin protiv zrakoplova: ‘Bila je to čista samoobrana. Zadnji put su zbog strašne grmljavine skoro svi na otoku Ižu popadali sa maslina!‘

Piše Božana Sviličić
30. studenog 2021. - 20:32

- Bila je to čista samoobrana. Zadnji put su zbog trešnje i strašne grmljavine aviona koji su nadlijetali mjesto skoro svi za vrijeme berbe popadali sa maslina, a u mjestu su uglavnom stariji ljudi. Svakodnevno je tako - kaže 54-godišnji Tomislav Govorčin s otoka Iža koji je u ponedjeljak kazneno prijavljen zbog sumnje da je tijekom ove godine, u dva navrata u lipnju, te jednom u rujnu na zadarskom području, laserom ometao let zrakoplova i na taj način izazvao opasnost za ljude i imovinu.

Nakon što je otkriven, policija mu je upala u kuću i izvršila pretres, no to je bio, objašnjava, jedini način da zaustavi svakodnevno nisko nadlijetanja aviona iznad otoka Iža zbog čega se mještani boje za svoju sigurnost. Još prošle godine javno se požalio zbog 'stalnog maltretiranja Hrvatske vojske' koja svakodnevno na toj lokaciji održava trenažne letove.

- Sve se to događa 500 metara iznad naših glava, svakodnevno. Ljudi su u panici, strahu da će im se nešto dogoditi. Evo ja imam malu unučicu koja zbog toga ne može spavati. Po cijeli dan i noć lete i bruje iznad mjesta. Ja sam najmlađi pa to mogu i reći i pobuniti se. Što bi trebali? Strašno je to, samo trebamo čekati da nam avion padne na glavu, kao što je prošle godine pao čovjeku u vrt kuće u Biljanima Donjim. Nije nam jasno zbog čega se ti letovi održavaju iznad naseljenih dijelova otoka i tako ugrožavaju našu sigurnost - kaže ovaj Ižanin.

O ovom problemu prošle se godine i pisano obratio pučkoj pravobraniteljici, ali i samom MORH-u. Pitao ih je zbog čega dopuštaju trenažne letove iznad naseljenog mjesta, no na to osobno nije dobio odgovor. Iz MORH-u su tada javno poručili kako na toj lokaciji nije utvrđeno odstupanje od zadanih elemenata leta kao ni narušavanje sigurnosti letenja probijanjem sigurnosnih visina ili buke. Kako su pojasnili, vojni piloti su provodili redovne i planirane letačke zadaće uvježbavanja letačkih manevara u pilotažnim zonama aerodroma Zadar pri čemu su se pridržavali svih propisanih vojnih i sigurnosnih postupaka..

- To je čista namjera i to traje godinama - kaže Govorčin, za kojeg policija navodi kako je laserom ometao rad aviona nalazeći se na obalnom području.

- Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 54-godišnjaka se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom - rekli su u policiji.

Inače se ometanje zrakoplova laserom tretira kao prekršaj, no u ovom slučaju Govorčin je prijavljen za kazneno djelo jer je porekršaj počinio više puta. Kazna za ometanje zrakoplova laserom može iznositi i do 15.000 kuna s obzirom na to da može predstavljati veliku opasnost za sigurnost.

25. rujan 2023 14:03