StoryEditorOCM
4 kantunaIZ BRUXELLESA

Biljana Borzan dodijelila nagrade ‘Najdonator‘ za 2021.: najbolji su Konzum, Dukat i Sana delikatese. Hrvatska godišnje baci 286 tona hrane!

Piše Ivica Nevešćanin
9. studenog 2022. - 11:27
S lijeva: europarlamentarka Biljana Borzan, predstavnica Konzuma Mira Kraljić, direktorica Sana delikatesa Silvija Repić, predstavnica Dukata Kristina Klarić Rubčić i koordinator platforme Mreža hrane Zoran Grozdanov

Hrvatske tvrtke koje su donirale najviše hrane u 2021. godini su Konzum, Dukat i Sana delikatese. Za svoje humanitarno djelovanje i društveno odgovorno poslovanje u srijedu su u Bruxellesu primili priznanje “Najdonator” koje petu godinu zaredom dodjeljuju Mreža hrane i europarlamentarka Biljana Borzan.

- Željeli smo ljudima pokazati tko društveno odgovorno posluje, ljudi vole čuti koja su to poduzeća koja brinu o građanima jer kako u Hrvatskoj tako i EU količina hrane koja se baca je zaista poražavajuća, a s druge strane imamo socijalne samoposluge i pučke kuhinje koje nemaju dovoljno hrane za ljude koji su u potrebi. Uvijek je dobro za one koji su društveno angažirani i koji se bave humanitarnim radom to istaknuti jer ljudi vrlo često upiru u realni sektor ne znajući koliko realni sektor odrađuje dobrih stvari. Posebno mi je drago što vrijednost doniranje hrane u Hrvatskoj postojano raste i nadam se da Najdonator doprinosi tom trendu. Zadnjih godina smo stalno u nekoj vrsti krize, a u teškim vremenima donirana hrana mnogima znači razliku između gladi i toplog obroka, kazala je potpredsjednica europskih Socijalista i demokrata Biljana Borzan.

Prema podacima Porezne uprave, ukupna prodajna vrijednost donirane hrane bez PDV-a u 2021. godini iznosila je 27.610.857,12. Radi se o određenom smanjenju iznosa u odnosu na 2020. godinu, kada je prijavljeno 29 milijuna kuna donacija. No, ako se usporedi s 20 milijuna kuna koliko je donirano 2019., ipak se radi o značajnom povećanju. S druge strane, podaci za 2020. kazuju da se u EU godišnje baci 57 milijuna tona hrane, a u Hrvatskoj ta brojka iznosi 286.379 tona.

– Nadamo se kako je ovo posljednja godina dodjele priznanja Najdonator bez da u Hrvatskoj postoji Banka hrane. Mnogo toga se pokrenulo, više se donira, a ova nagrada je jedan od važnih kotačića u cijelom tom procesu. Današnji laureati pokazuju da se to može i da je poželjno donirati hranu. Ovom dodjelom Najdonatora, Mreža hrane prestaje s radom. U posljednjih 8 godina, mnogo toga je učinjeno i hvala Biljani Borzan i njezinom uredu, Ministarstvu poljoprivrede, donatorima i svima onima koji su nas doveli ovdje gdje jesmo – pred otvaranjem Banke hrane. Nadamo se da smo i mi malo tome doprinijeli, izjavio je koordinator Mreže hrane Zoran Grozdanov koja je od osnivanja 2015. godine krenula sa zagovaranjem da se donatori hrane oslobode plaćanja PDV-a.

image

Statua „Najdonator“ koju je dizajnirao mladi dizajner Mirko Tivanovac

Konzum i Dukat su petu godinu za redom najveći donatori među velikim tvrtkama. U kategoriji mikro, malih i srednjih tvrtki Sana delikatese treći put za redom primili priznanje.

Predstavnici nagrađenih tvrtki su na godinu dana dobili pravo korištenja titule „Najdonator“ i službenog logotipa. Dobili su i statuu čiji je dizajn, kao i onaj logotipa, izabran na natječaju na kojem je pobijedio mladi dizajner Mirko Tivanovac.

Konzum je u 2021. kao najveći hrvatski trgovački lanac donirao oko 330 tona hrane ukupne vrijednosti veće od sedam milijuna kuna bez PDV-a, što je najveći iznos donirane hrane dosad, a od 2016. godine je donirao više od 1300 tona hrane, kazala je Mira Kraljić, voditeljica Odjela zaštite okoliša i prirode, prilikom preuzimanja nagrade u zgradi Europskog parlamenta.

Dukat je u prošloj godini donirao hranu prodajne vrijednosti 2.071.271 kuna bez PDV-a, što je među velikim tvrtkama najveća ukupna vrijednost donacija hrane u odnosu na godišnji prihod.

image

Koordinator platforme Mreža hrane Zoran Grozdanov i predstavnica Dukata Kristina Klarić Rubčić 

- Ponosni smo na naše dvije važne uloge: najveći smo proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda i istovremeno lider u doniranju hrane među domaćim prehrambenim tvrtkama. Tim više što ovo, peto priznanje u nizu, primamo u godini u kojoj obilježavamo 110 godina Dukatove posvećenosti mlijeku. Ono potvrđuje i da smo posvećeni pomaganju potrebitima na čije stolove donosimo milijun mliječnih obroka godišnje. Od 2015. donirali smo 1605 tona hrane, a samo lani 187 tona dok je ukupna vrijednost naših donacija dosegla 22 milijuna kuna. A iza brojeva stoje ljudi: 52 tisuće potrebitih i 20-ak naših zaposlenika koji im redovito isporučuju donacije – izjavila je Kristina Klarić Rubčić, voditeljica Korporativnih komunikacija Dukata.

Najveći donator u kategoriji mikro, malih i srednjih tvrtki, Sana delikatese, prošle godine je donirao hranu prodajne vrijednosti 88.073 kuna bez PDV-a, što čini 1.18 posto godišnjeg prihoda tvrtke. Sana delikatese su obiteljska tvrtka smještana u Koprivnici, osnovana su prije devet godina i imaju 12 zaposlenika.

- Za male tvrtke kao što je Sana uz fokus na razvoj i kvalitetu poslovanja važno je njegovati i svjesnost o društveno odgovornom poslovanju. Mi se trudimo stvarati i održavati tu kulturu od početka poslovanja. Iako je ponekad organizacija doniranja zahtjevna te stvara dodatne troškove, ipak su svi članovi Sana tima izuzetno ponosni što to uspijevamo. Iza vrijednosti donirane hrane stoji značajan angažman i trud naših radnika jer je donirana hrana spašena prije isteka roka valjanosti. Na ovaj način smo dvostruko ponosni jer, ne samo što smo hranu donirali onima kojima je najpotrebnije, već brinemo i o okolišu. Kvaliteta proizvoda, briga za dobrobit ljudi i okoliša, uz zadovoljstvo naših radnika, osnovni su ciljevi poslovanja Sane, kazala je direktorica tvrtke Silvija Repić.

image

Koordinator platforme Mreža hrane Zoran Grozdanov i direktorica Sana delikatesa Silvija Repić

Nagrada je ove godine otišla Konzumu samo nekoliko promila ispred Kauflanda što govori o "gužvi u šesnaestercu", naglasili su Borzan i Grozdanov pohvalivši Ministarstvo poljoprivrede koje je u zadnje dvije godine pokazalo veliki interes za olakšavanje donacija hrane, a jedna od pokazatelja je proces osnivanja banke hrane koja bi trebala biti otvorena do kraja 2023. godine. Sredstva za osnivanje banke hrane osigurana iz fonda europske solidarnosti, a nakon uspostave logističkog sustava brigu o njegovog daljem funkcioniranju preuzet će država uz pomoć donatora i nevladinog sektora.

Dodjela nagrade Najdonator održana je u Europskom parlamentu u srijedu kada je u cijeloj Belgiji održan generalni štrajk, tako da su "ketering" za novinare i goste, među kojima je bio i predsjednik SDP-a Peđa Grbin, organizirali vrijedni asistenti europarlamentarke Borzan, Nikola Turčinov i Erol Gaši iz Zadra, Nikolina Brković Stančeva iz Podravine te Svetozar Sarkanjac iz Osijeka.

Novi način označavanja rokova valjanosti

Borzan je govorila i o inicijativi promjena načina etiketiranja rokova valjanosti hrane, te kako to može pomoći trgovcima i smanjenju bacanja hrane.

- Trenutno EU razmatra različite opcije tako da se skupljaju informacije s terene na kraju će nastati jedna oznaka koja će biti obvezujuća za sve. Sada se skupljaju primjeri dobre prakse iz zemalja koje su radile promjene na tu temu, poput skandinavskih zemalja, i Komisija će do kraja godine dati prijedloga kako bi spriječili bacanje hrane zbog nerazumijevanja razlike "u roku upotrebiti do" i "nabolje upotrijebiti do" jer prema procjenama čak 10 hrane se baca zbog nerazumijevanja te razlike. Naši proizvođači i trgovci će također imati priliku dati sugestije i prijedloge kako bi dali doprinos u raspravi.

EU baca 57 milijuna tona hrane godišnje

- Prema nedavno objavljenom istraživanju, u 2020. je u EU bačeno 57 milijuna tona hrane, dok je za Hrvatsku ta brojka 286.379 tisuća tona hrane. EU i države članice su do sada raspolagale samo procjenama i brojkama dobivenim različitim metodologijama, stoga ovi rezultati predstavljaju osnovu na temelju koje će se donositi odluke i propisi u cilju smanjenja bacanja hrane.

Brojke su ogromne, ispada da 10 posto sve hrane koja dođe na europsko tržište završi na otpadu, i to u situaciji kada je hrana radi inflacije i rata u Ukrajini sve skuplja. Pozitivno je što sada imamo službenu polazišnu točku za smanjenje količina bačene hrane. Države EU su se obvezale do 2030. prepoloviti te količine, znači da je cilj za Hrvatsku do tog datuma imati manje od 143 tisuće tona bačene hrane godišnje.

Istraživanje također pokazuje kako se na europskoj razini 55 posto hrane baci u kućanstvima, 18 posto u fazi prerade, 11 posto u fazi primarne proizvodnje, 9 posto u ugostiteljstvu i 7 posto u prodaji i distribuciji.

Ako se pogledaju podaci koliko kilograma se baci po glavi stanovnika, na razini EU to je 127 kg, dok je za Hrvatsku ta brojka 71 kg. Prema istim kriterijima Hrvatska je druga najbolja po tom kriteriju, odmah iza Slovenije (68kg). Najviše hrane po glavi stanovnika se baci na Cipru (397 kg), Danskoj (221 kg) i Grčkoj (191kg) – istaknula je Borzan.

image

S lijeva: europarlamentarka Biljana Borzan, predstavnica Konzuma Mira Kraljić, direktorica Sana delikatesa Silvija Repić, predstavnica Dukata Kristina Klarić Rubčić i koordinator platforme Mreža hrane Zoran Grozdanov

image

Statua „Najdonator“ koju je dizajnirao mladi dizajner Mirko Tivanovac

image

Europarlamentarka Biljana Borzan i predstavnica Konzuma Mira Kraljić

image

Koordinator platforme Mreža hrane Zoran Grozdanov i predstavnica Dukata Kristina Klarić Rubčić 

image

Koordinator platforme Mreža hrane Zoran Grozdanov i direktorica Sana delikatesa Silvija Repić

image

S lijeva: europarlamentarka Biljana Borzan, predstavnica Konzuma Mira Kraljić, direktorica Sana delikatesa Silvija Repić, predstavnica Dukata Kristina Klarić Rubčić i koordinator platforme Mreža hrane Zoran Grozdanov

 

03. svibanj 2024 09:02