StoryEditorOCM
4 kantunaZAŠTO JE ZADARSKI FRITZL DOBIO 40 GODINA ZATVORA

Bio je psihički ubrojiv: kćerku je silovao 15 godina, djecu je tukao do krvi, a kad se supruga pokušala ubiti, ispričao joj se i onda je silovao!

28. rujna 2017. - 23:03
presuda3-280917

"Zamislite samo brojanje od broja 1 do broja 1500, a vi ste u više od 1500 navrata imali sa svojom rođenom kćerkom incest, odnosno spolni odnos, uništili ste to dijete i to od njezinog djetinjstva, ali i ostalu djecu, kao i suprugu, a jednako tako uništili ste i život maloljetne djevojčice koju ste dobili iz incestuoznog odnosa sa svojom kćerkom, koja od ranog djetinjstva trpi posljedice vašeg nemilosrdnog, ružnog i monstruoznog postupanja."

Ovo je samo dio obrazložnja presude suca Borisa Radmana izrečene u četvrtak na Županijskom sudu u Zadru protiv 51-godišnjeg Zadranina koji je svoju najstariju kćerku petnaest godina, od njene 12 do 28 godine, prisiljavao na spolne odnose i pritom svih tih godina fizički i psihički zlostavljaju suprugu i njihovo šestoro djece, zbog čega je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora. Kao žrtva sustavnog seksualnog zlostavljanja njegova najstarija kćerka je još kao maloljetnica rodila dijete, a u dva navrata je abortirala. U dobi od 15 godina poklušala se i ubiti.

Pedesetjednogišnjak se prema svojoj kćerki, drugoj djeci i supruzi odnosio kao prema privatnom vlasništu i objektima tretirajući ih bestijalno, kao stvari, a ne živa bića i ljude. Osuđen je po svih pet točaka optužnice, dobivši ukupno 54 godine zatvora, odbnosno jedinstvenu maksimalnu kaznu zapriječenu hrvatskim zakonima. Do čekanja pravomoćnosti presude zadarski Fritzl će ostati u istražnom zatvoru, a sud mu je odredio obaveznu sigurnosnu mjeru dvogodišnjeg psihocijalnog tretmana te obavezu pokrivanja sudskih troškova u iznosu od 41.505 kuna.

Tijekom dokaznog postupka, koji je kao i istražni bio u potpunosti tajan zbog zaštite identiteta žrtava, državno odvjetništvo je uspjelo dokazati svih pet točaka svoje optužnice podignute krajem srpnja prošle godine kada je javnost prvi put doznala za monstruozne razmjere ovog nevjerojatnog zločina koji se godinama odvijao iza vrata obiteljskog stana u jednoj zadarskoj stambenoj četvrti. Policijska istraga pokrenuta je nakon što je jednu od zlostavljanih djevojaka dečko uspio ohrabriti i nagovorit da svog oca prijavi policiji. Nedugo nakon toga, 28. srpnja prošle godine, monstruozni otac i pedofil priveden je u istražni zatvor gdje se i danas nalazi.

Prvom točkom optužnice 51-godišnji otac je terećen da je od 1. rujna do kraja 2001. godine u Kožinskim borima kod Zadra, na stražnjem sjedalu svog Yuga 45, silovao svoju tada 12-godišnju kćer, iako se ona tome protivila i govorila mu da to ne želi. "Poslije toga sam krvarila, doživjela sam black out, ne znam što je bilo dalje ni kako sam došla doma" rekla je u istrazi i dodala "niti jedno dijete ne smije to doživjeti štzo sam ja doživjela od svog oca." Za taj gnusan čin dobio je 15 godina zatvora.

Prema drugoj točki osuđen je da je u razdoblju od 15. svibnja 2003. do 1. travnja 2004. u svom stanu te u Kožinu, na Kolovarama i drugim dijelovima izvan grada najmanje jednom silovao svoju najstariju kćer koja je u srpnju 2005. ostala u drugom stanju te potom u travnju 2006. rodila kćerku. Za to je dobio 10 godina zatvora.

Trećom točkom optužen je da je od 1. travnja 2006. do kraja listopada 2007. najmanje jednom silovao svoju kćerku zbog čega je ona opet ostala u drugom stanju, ali je otišla na prekid trudnoće kod liječnika. Za to mu je sudac Radman dao još 10 godina.

Četvrtom točkom optužen je da je od listopada 2007. do listopada 2008. na istim mjestima kao i prije najmanje jednom silovao svoju najstariju kćer koja je u listopadu 2008. ostala u drugom stanju pa je zbog toga prekinula trudnoću kod liječnika. Za to je dobio još 10 godina zatvora.

Petom točkom 51-godišnji Zadranin je optužen da je 5. ožujka 2016. došao u stan gdje živi s obitelji i nakon verbalnog napada i fizički nasrnuo na svoju suprugu. Ona je pobjegla od kuće i otišla kod svoje majke, ali je on došao po nju, izbacio je iz majčine kuće mlateći je i vrijeđajući je da je kurvetina, da ga vara s drugim muškarcima. U jednom trenutku bacio ju je u zid i počeo pljucati po njoj na što se nesretna žena zaletjela pod automobil u namjeri da se ubije. Kad je on to vidio, počeo joj se ispričavati, doveo je do stana i polegao na krevet te je potom, protivno njenoj volji, silovao na osobito ponižavajući način. Sudac Radman mu je za to odrezao kaznu od devet godina zatvora.

Osim što je silovao krćerku i suprugu, 51-godišnjak je fizički i psihički godinama maltretirao, tukao i zlostavljao i ostalu djecu, jednog je sina udario peglom u glavu, jednu je kćerku gađao velikim kamenom, tukao ih je nogama i rukama do krvi, čak su ga članovi obitelji zatekli golog u krevetu sa svojom maloljetnom kćerkom koju je dobio iz nasilnog odnosa sa najstarijom kćerkom.

Osuđeni Zadranin prije ovoga nije bio osuđivan, bio je sudionik Domovinskog rata i konzument alkohola na nivou štetne uporabe, ali psihijatrijskim vještačenjem je dokazano da je, kao osoba s razvijenim poremećajem osobnosti, cijelo vrijeme svog pedofilsko-incestuoznog odnosa sa članovima obitelji, bio psihički ubrojiv, odnosno da je bio potpuno svjestan što im čini. "Iste okolnosti ne nadvladavju same težine kaznenih djela, pa kad se uz to uzme u obzir i vaša bešćutnost, odlučnost, upornost, beskrupuloznost, kao i monstruoznost da ste djela činili u kontinuitetu od 12 godina, da iz kazne ne učite, da ne prihvaćate uopće socijalna i moralna kao uopće ni društvena ponašanja, da ne prihvaćate zakon, da manipulirate i ne osjećate ni minimum grižnje savjesti..." naglasio je, među ostalim, sudac Radman prilikom argumeniranja visine izrečene kazne.

Tijekom suđenje 51-godišnjak se branio da su to sve laži i da to nisu njegova biološka djeca, no biološkim vještačenjem je potvrđeno da je najstariju kći koju je tijekom 15 godina silovao više od 1500 puta dobio u braku sa zlostavljanom suprugom.

U obrazloženju presude sudac Radman je citirao dijelove iskaza supruge i kćerke koje su pokušavale obiteljskog zlostavljača prijaviti policiji i zadarskom Centru za socijalni rad, ali njihovim riječima nitko nije htio povjerovati, pa je on nastavljo provoditi svoju monstroznu "praksu".

Policija je jednoj kćerki koja je oca htjela prijaviti da je gađao kamenom odgovorila da "neke obitelji znaju zvati po pedeset puta", dok majku djelatnici Centra za socijalnu skrb nisu ni htjeli primiti te su joj rekli "da s luđakom neće imati posla". Unatoč tome ona ih je molila da dođu razgovarati s optuženikom i da ga maknu od nje i djece, ali su joj djelatnici Centra rekli "da oni ne mogu ništa" i uputili je na policiju.

Tamo su joj pak dvije djelatnice dale broj telefona i rekle da im se njezin muž, zlostavljač, javi na telefon, što on, dakako nije napravio, pa je onda supruga sam nazvala policiju kad je došla kući i rekla "da je sve u redu", što je normalno kada se uzme u obzir strah i bojazan za život supruge od strane optuženika, kazao je sudac Radman ograđujući se da iskaze žrtava po pitanju prijavljivanja nadležnim tijelima sud nije provjeravao.

Na koncu je uputio apel nadležnim tijelima da sve takve ili slične prijave moraju provjeravati kako bi žrtve nasilja potaknuli da prijavljuju svoje zlostavljače.

19. travanj 2024 22:35