StoryEditorOCM
4 kantuna"ZAPADNO KRILO"

Biogradska bolnica kreće u realizaciju velikog projekta financiranog europskim novcem! Evo što se sve gradi i obnavlja za 3.3 milijuna kuna

Piše Ana Vučetić Škrbić
7. ožujka 2024. - 17:41

Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu, jedina takva zdravstvena ustanova u Dalmaciji kojoj gravitiraju pacijenti iz svih dalmatinskih mjesta, kreće u realizaciju velike investicije u zdravstvenom turizmu vrijedne čak 3.3 milijuna eura.

Riječ je o europskom novcu koji je bolnica dobila preko projekta „Poboljšanje kvalitete postojećih i uvođenja novih usluga u zdravstvenom turizmu“ vrijednog 3.326.735,96 eura, od čega 2.623.829,72 eura bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Uz četrdeset ležajeva koja će biti namjenski orijentirani na zdravstveni turizam, kroz provedbu ovog projekta uložit će se u rekonstrukciju i adaptaciju najstarijeg dijela bolničke zgrade s novim vanjskim ulazom, recepcijom, restoranom i cafe barom te novim dizalom.

Riječ je o najstarijem dijelu bolnice koji je izgrađen još 1936. godine i od tada nije doživio značajnije rekonstrukcije, osim nadogradnje u 50-im godinama prošlog stoljeća. Ovo je prvi put da smo aplicirali na natječaj za europske fondove jer je ovaj javni poziv bio odlična prilika da rekonstruiramo taj dio bolnice koji je vapio za obnovom u svakom pogledu. Statika, sanitarni čvorovi, instalacije, strojarstvo, sve je u derutnom stanju, prije svega podrum gdje se nalazi stari bazen koji je sada ruševina. U podrumu će se izvršiti i adaptacija postojećeg tunela koji vodi od glavne zgrade do zgrade fizikalne terapije. Tko god bude izabran za izvođača, imat će posla. Ali, imamo odličan projekt, dobili smo i građevinsku dozvolu te osigurana sredstva, što su preduvjeti za uspješnu realizaciju projekta- kaže ravnatelj bolnice Mate Kutleša.

U 20 smještajnih jedinica, takozvanih pametnih soba koje će biti potpuno opremljene za potrebe zdravstvenog turizma s novim informatičko-komunikacijskim rješenjima, smjestit će se ukupno 40 ležajeva s pripadajućom recepcijom, restoranom, kafićem te dizalom. Predviđena su dva sustava obnovljenih izvora energije te će se instalirati fotonaponska elektrana i dizalice topline zrak-voda, a kroz projekt će se urediti i hortikultura u krugu bolničke zgrade, pločnik, pješački trg, parkovne površine i drugi sadržaji koji će dodatno oplemeniti prostor.

- Važno je naglasiti da, unatoč ovom velikom zahvatu na jednom krilu, u bolnici ima dovoljno prostora da u postojećim gabaritima smjesti sve sadržaje koji su tamo bili. Nema smanjenja kapaciteta bolničkih ležajeva, ni pacijenti ni osoblje ovime neće biti na gubitku- poručuje ravnatelj Kutleša.

Župan Longin: Ovo je veliki iskorak biogradske bolnice

– Kao osnivač Specijalne bolnice za ortopediju podržavamo njezin iskorak u smjeru zdravstvenog turizma te smo iznimno ponosni što su se uspješno prijavili za bespovratna sredstva iz NPOO-a. Ovo će biti još jedan u nizu projekata u zdravstvu na području Zadarske županije koji su u najvećoj mjeri financirani iz europskih fondova, poput dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar i energetske obnove Psihijatrijske bolnice Ugljan. Pred nama su još veće prilike u novoj financijskoj omotnici te sam uvjeren da ćemouspješno povući sva sredstva koja su nam na raspolaganju – poručio je zadarski župan Božidar Longin.

 

27. travanj 2024 22:12