StoryEditorOCM
4 kantunaNA ŽUPANIJSKOM SUDU

Bivša ravnateljica zadarske Zračne luke Irena Ćosić oslobođena optužbe da je osigurala imovinsku korist udruzi ‘Novi put svile‘

Piše B.S.
24. prosinca 2021. - 10:11

Bivša ravnateljica zadarske Zračne luke 56-godišnja Irena Ćosić i 74-godišnja Jasna Vukas oslobođene su optužbe za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave, odnosno pomaganja kod počinjenja tih kaznenih djela.

Oslobađajuću presudu na Županijskom sudu u Zadru donijela je sutkinja Iva Lovrin.

Ćosić i Vukas se teretilo da su od 17. ožujka do 8. kolovoza 2017. u međusobnom dogovoru, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi, udruzi Jasne Vukas "Novi put svile" za kulturnu suradnje s Kinom 'omogućile' 75.000 kuna.

Prema optužnici, prvookrivljena Ćosić naložila je računovodstvu društva isplate sa računa društva na račun udruge. U poslovnim knjigama društva Ćosić je to pravdala zajmovima bez traženja bilo kakvih sredstava osiguranja plaćanja. Također prethodno nije s udrugom sastavila ugovor o zajmu već je to retroaktivno napravljeno nakon isplaćenih sredstava.

Ujedno, ugovor o zajmu je sastavljen s nepostojećom udrugom i drugookrivljenom Vukas kojoj je mandat zastupanja iste udruge istekao prije više godina. Ćosić je, tereti ju se, takav ugovor ovjerila svojim potpisom i pečatom društva, nakon čega je Vukas odmah, po uplati novčanih sredstava, podigla ih i koristila u privatne svrhe. Društvo je na opisani način oštećeno za iznos od 75.000,00 kuna, a u istom iznosu je udruzi pribavljena protupravna imovinska korist.

27. travanj 2024 04:05