StoryEditorOCM
4 kantunaCIJENA, SITNICA...

Prevarila njemačke supružnike u prodaji stana na Pagu, a oni joj vjerovali jer je dipl. kriminalistkinja!

Piše B.S.
14. listopada 2021. - 20:40

Zadarsko tužiteljstvo zatražilo je novo suđenje za diplomiranu kriminalistkinju, 48-godišnju Marijanu Dabo Kustić, devet mjeseci od kada je na Općinskom sudu u Zadru proglašena krivom za prevaru bračnog para iz Njemačke u prodaji jednog od ukupno deset stanova u zgradi veličine 690 metara četvornih u Novalji na otoku Pagu.

Dabo je bračni par dovela u zabludu rekavši im da je stan površine 69,78 metara četvornih sa parkirališnim mjestom i dijelom okućnice 'čist', iako je teret na čitavu nekretninu, zemljište, na kojem je izgrađena zgrada 2008. bilo upisano na banku kao osiguranje vraćanja kredita u iznosu od 467.100,00 EUR-a.

Supružnici su u svojim iskazima naveli kako su joj vjerovali zbog toga što je završila kriminalistiku, a muž joj je, kako su rekli, policajac.
Dabo im je obećala da će ih uknjižiti i prenijeti im vlasništvo zbog čega su 2009. digli kredit u iznosu od 120 tisuća eura, na stan su se uspjeli upisati tek nekoliko godina kasnije.

Iako joj je na Županijskom sudu u Zadru izrečena mjera upozorenja na jednogodišnju kaznu zatvora s rokom kušnje od četiri godine, uz obvezu da u roku od tri mjeseca bračnom paru uplati iznos od 350.400,00 kuna i time popravi štetu počinjenu kaznenim djelom, tužiteljstvo je zatražilo novo suđenje zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Navodi se, naime, kako je princip bio isti i za druge kupce stanova zgrade, te da je i na njihovim stanovima također bio upisan teret dok se ne otplati cijena, pa je u vezi toga morao postojati neki dogovor sa Dabo. Obrazlaže se da je sud intervenirao u činjenični opis kaznenog djela na način da je ispustio dio teksta u optužnici da će nakon uplate kupoprodajne cijene za stan bračnog para taj novac uplatiti banci radi ishođenja brisovnog očitovanja jer iz provedenih dokaza proizlazi kako oštećenici nisu bili upoznati s postojanjem tereta na nekretnini prilikom kupoprodaje.

- Na opisani način sud je pogrešno utvrdio odlučnu činjenicu, a što utječe na samu konstrukciju kaznenog djela. Naime, činjenica postojanja stvarnih prava upisuje se u javni registar – zemljišnu knjigu, tako da svaki stjecatelj u svakom trenutku može provjeriti stanje, te se eventualno drugačiji status prava vlasništva može lažno prezentirati samo korištenjem krivotvorene isprave ili eventualno javnobilježnički ovjerene isprave o postojanju nekog prava- navela je u obrazloženju zamjenica Općinskog državnog odvjetnika u Zadru Branka Rukavina u žalbi protiv presude Općinskog suda u Zadru.

Navodi se kako je kod oštećenika problem bila okolnost što oni već dugo vremena žive i rade u Njemačkoj i nisu upoznati s procedurom upisa stvarnih prava na nekretninama u RH. U konkretnom su slučaju zasigurno postupali s punim povjerenjem prema okrivljenici i moguće je da su pogrešno shvatili ono što im je ona prezentirala, u smislu da ona u svakom trenutku disponira s mogućnošću brisanja upisane hipoteke, a bez posebne formalne suglasnosti banke. Isto tako im nije moglo biti poznato da okrivljenica primljeni novac od kupoprodajne cijene ulaže u neke druge svrhe, da se neće držati njihovog dogovora i obveze koja je unesena u Ugovor, ili su pak pogrešno shvatili da se hipoteka odnosi samo na zemljište, a ne na posebne dijelove zgrade. - Svakako je okrivljenica bila svjesna da se ta činjenica razlikuje od onoga što je uneseno u Ugovor- navodi se u žalbi zadarskog ODO-a.

Dabo je svojedobno bila članica uprave Nova Cisaa, građevinske tvrtke u vlasništvu Zdravka Dabe iz Novalje koji je 2016. prije nego što je pao kao glavni diler kokaina u policijskoj akciji 'Dunav', planirao je gradnju stambenih apartmana u Novalji na Pagu sufinancirati sredstvima iz EU fondova, i to iznosom do 40 posto. Upravo Dabo, koji se koristi i identitetima Custer Kruisheer i Zdravko Smojver kako smatraju istražitelji, slovi kao jedna od najvažnijih osoba u mreži koja je oprala stotine milijuna eura od droge.

23. travanj 2024 11:43