StoryEditorOCM
4 kantunaMORA IZA REŠETAKA

Bivšem načelniku zadarskog ‘krima‘ odbijena odgoda zatvora zbog djeteta i tvrtke za stolariju: Imao je vremena pobrinuti se za egzistenciju obitelji

Piše Božana Sviličić
7. rujna 2023. - 18:44

Zadarsko pravosuđe nije odobrilo treću odgodu odsluženja zatvorske kazne od sedam mjeseci bivšem načelniku Kriminalističkog odjela zadarske policije, 54-godišnjem Zrinku Perici, koji je uhićen u akciji USKOK-a u veljači 2016. godine u svojoj obiteljskoj kući u Dragama,

Županijski sud u Zadru, u vijeću sastavljenom od sudaca mr. sc. Ane Brkić kao predsjednice vijeća, te Ivana Markovića i Željka Đerđa kao članova vijeća potvrdio je rješenje sutkinje izvršenja Županijskog suda u Zadru Dijane Grancarić, od 25. srpnja kojim mu je odbijena daljnja odgoda izvršenja kazne zatvora.

- U pravu je sutkinja izvršenja kada navodi da nema nikakvih dokaza da će odsustvom osuđenika za vrijeme izdržavanja kazne zatvora nastupiti teška materijalna šteta Skelin mont d.o.o. jer se radi o kazni zatvora u trajanju od sedam mjeseci, a osim toga sud je već odobrio dvije odgode u ukupnom trajanju od šest mjeseci što je primjereno vrijeme u kojem se osuđenik mogao pobrinuti za egzistenciju obitelji za vrijeme trajanja zatvora - navodi se u obrazloženju Vijeća Županijskog suda u Zadru.

Perica protiv rješenja sutkinje Grancarić podnio žalbu u kojoj je naveo kako smatra oportunim udovoljiti njegovoj podnesenoj molbi i odgoditi izvršenje kazne zatvora za još tri mjeseca jer za to postaje opravdani razlozi. Uz to što je otac maloljetnog djeteta koje ima zdravstvenih problema, naveo je i kako bi se dovela u problem proizvodnja društva u kojem radi ‘Skelin mont d.o.o‘., a koje ima ugovorene stroge rokove isporuke. Obrazložio je kako bi njegov izostanak u potpunosti onemogućo poštivanje preuzetih rokova.

image

Zrinko Perica.
 

Luka Gerlanc/Cropix

Optužnicom USKOK-a iz veljače 2016. godine, teretio se da je od 2013. do svibnja 2015. godine iz policijske blagajne za operativne troškove uzeo tridesetak tisuća kuna za privatne potrebe. U blagajnu je u međuvremenu vratio 21 tisuću kuna, a ostalo mu je 9100 kuna ‘duga‘, što se vodi kao protupravna imovinska korist koju je dobio zlouporabom položaja i ovlasti.

U svojoj obrani je pojasnio kako taj novac nije koristio privatno, već za ‘operativne akcije‘. Istaknuo je kako mu je sve namješteno, a motiv je bio taj što je on pred sezonu 2014. godine nastojao usmjeriti policijske akcije na organiziranu distribuciju droge i organiziranu prostituciju na Zrću.

Naglasio je kako je zanimljivo da se tri dana nakon njegovog udaljenja s posla naglo našao manjak u blagajni. Naveo je i kako smatra da je blagajnik Hrvoje Zanki imao motiv za osvetu jer mu nije oprostio što nije postao načelnik Operativne analitike PU zadarske.

Zanki je pak posvjedočio kako mu je u više prigoda isplaćivao novac za osobne potrebe jer je bio prisiljen i bojao se za sigurnost i egzistenciju.

Perica je ranije dva puta zatražio odgodu zbog potrebe osiguranja skrbi i uzdržavanja djeteta ili osiguranja drugog člana obitelji koji je bez prihoda i nije sposoban skrbiti o sebi, a o kojem je skrbio prema mišljenju nadležnog Centra za socijalnu skrb.

Prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora dan javljanja u zatvor mora biti određen tako da od uručenja rješenja o upućivanju do javljanja u zatvor mora proći najmanje pet, a najviše petnaest dana, s time da može na vlastiti zahtjev biti upućen na izdržavanje kazne i prije proteka toga roka.

26. travanj 2024 19:41